Εντάσσεται τον Αύγουστο υπό προϋποθέσεις το Ηνωμένο Βασίλειο σε κατηγορία χωρών

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο να συμπεριληφθεί σε κάποια κατηγορία χωρών, που επισκέπτονται την Κύπρο, τον Αύγουστο, εκτιμά ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος σημειώνει πως αν αποφασιστεί να μπει το ΗΒ σε κάποια κατηγορία, αυτή θα είναι η Β, με την οποία απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσιούτης  είπε ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα, που θα παρουσιάσει η συγκεκριμένη χώρα τις επόμενες ημέρες, για να προσθέσει ότι με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα της «είναι πολύ δύσκολο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να μπει σε κάποια κατηγορία».

Σε σχέση με την αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε ότι η συμπερίληψη του ΗΒ σε κάποια κατηγορία δεν εξαρτάται μόνο από τη Δημοκρατία, αλλά και από την εκεί πορεία της κατάστασης.

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μπει σε κατηγορία, ούτε στην Α, ούτε στη Β και εάν αποφασιστεί να μπει σε κάποια κατηγορία θα είναι η Β και θα πρέπει να γίνει προς το τέλος του μήνα, ενδεχομένως και τον Αύγουστο, νοουμένου ότι η επιδημιολογική τους εικόνα δείχνει μείωση», είπε.

Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί να μπει σε κάποια κατηγορία η συγκεκριμένη χώρα, ώστε να ενδυναμωθεί ο τουρισμός, θα πρέπει ενδεχομένως να ληφθούν επιπλέον μέτρα ή κάποια επιπλέον επιτήρηση.

Σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές του εκτιμήσεις, ο κ. Τσιούτης είπε ότι «από τη στιγμή που σε αυτή τη χώρα κλείνουν περιοχές, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να μπει σε κάποια κατηγορία».

«Ίσως περάσει και ο Ιούλιος και να πάμε στον Αύγουστο για να ανοίξει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα», είπε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι εισαγόμενα, ανέφερε πως είναι αναμενόμενη η αύξηση, ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν εκφράζονται ανησυχίες, γιατί υπάρχουν καλές δικλείδες ασφαλείας, τόσο για έλεγχο, όσο και για την κατηγοριοποίηση, καθώς επίσης και για την περαιτέρω δρομολόγηση τους σε περίπτωση που βρεθούν θετικά με την ιχνηλάτηση.

«Είναι αναμενόμενο και είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και το οποίο σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουμε ήδη σε εφαρμογή θα παραμείνουν. Αναφέρομαι στους εργαστηριακούς ελέγχους. Τους δειγματοληπτικούς και στην κατηγοριοποίηση των χωρών σε κατηγορίες Α και Β και την ανανέωση αυτών. Γι’ αυτό και έχουμε μια συγκεκριμένη ομάδα, η οποία σε καθημερινή βάση επιτηρεί αυτή την εικόνα σε αυτές τις χώρες και δίνει συστάσεις στο Υπουργείο, για αλλαγή της κατηγορίας όταν χρειάζεται», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Τσιούτης εξήγησε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που έρχονται από το εξωτερικό, αναλογικά θα αυξάνονται και τα περιστατικά, για να προσθέσει ότι ενώ στην Κύπρο είναι εξαιρετική η επιδημιολογική εικόνα, αντίθετα στο εξωτερικό δεν είναι παρουσιάζοντας ανοδική η τάση.

Ανέφερε ότι αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί μέχρι που θα φτάσει αυτή η αύξηση, εντούτοις σημείωσε ότι «στόχος είναι να παραμείνουν οι αριθμοί διαχειρίσιμοι.

«Γι’ αυτό παρακολουθούμε καθημερινά την εικόνα και βλέπουμε από ποιες χώρες εντοπίζονται οι θετικοί, ώστε το πιο εύκολο μέτρο που έχουμε να υιοθετήσουμε, είναι ουσιαστικά να φιλτράρουμε τους ταξιδιώτες και τις χώρες από τις οποίες τους δεχόμαστε», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας