Προτείνει μαζικούς ελέγχους με τη μέθοδο pooling στα αεροδρόμια ο Κωστρίκης

Εισήγηση για επέκταση της δειγματοληψίας στα αεροδρόμια αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, κατά την σύσκεψη της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο επιδημιολογικό ιστορικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, κατά την περίοδο 12 με 25 Ιουνίου υπήρξαν 16 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα δύο ήταν περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης, τα τρία είχαν άγνωστο ιστορικό και τα 11 είχαν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού. Ακολούθησε ο εντοπισμός δύο κρουσμάτων το Σάββατο και δύο τη Δευτέρα με ταξιδιωτικό ιστορικό, προσθέτοντας άλλα τέσσερα περιστατικά στη μεγάλη εικόνα, ενώ χθες, εντοπίστηκε θετικό ένα άτομο που επέστρεψε τις προηγούμενες ημέρες από το εξωτερικό και μία ιχνηλάτηση κρούσματος που έφτασε από τις ΗΠΑ.  
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο επιπολασμός του ιού εγχώρια είναι μηδαμινός, σχεδόν μηδενικός, αλλά παραμένει ο κίνδυνος εισαγόμενων λοιμώξεων από τα αεροδρόμια. Γι’ αυτό και ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθεί η δειγματοληψία στα αεροδρόμια, κυρίως από τους επιβάτες που προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Α, για τους οποίους στην ουσία η μοναδική ασφαλιστική δικλίδα είναι οι τυχαίες δειγματοληψίες, καθώς για τις κατηγορίες Β και Γ υπάρχει έλεγχος.   
 
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την τελευταία εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου, στην κατηγορία Α έχουν καταταχθεί η Αυστραλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Λετονία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Νορβηγία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Νότιος Κορέα. Από τους επιβάτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες δεν απαιτείται η προσκόμιση πρόσφατου πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.
 
Ο Λεόντιος Κωστρίκης προτίθεται, στην σύσκεψη στο Προεδρικό, να προτείνει τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων στους επιβάτες αυτούς μέσω μιας επιστημονικής μεθοδολογίας που δεν χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής στα κυπριακά αεροδρόμια και ονομάζεται pooling.
 
Μιλώντας για αυτή την τεχνική, εξήγησε ότι ομαδοποιείται ένας αριθμός ατόμων μαζί σε ένα κοινό τεστ. Δηλαδή αντί να γίνονται πέντε ή δέκα χωριστά τεστ, ενώνονται μαζί σε ένα μπουκαλάκι και ελέγχεται μόνο αυτό το δείγμα. Μόνο εάν το κοινό δείγμα εντοπιστεί θετικό γίνονται οι ατομικοί έλεγχοι στα δείγματα του κάθε επιβάτη, καθώς, αν είναι αρνητικό το κοινό μπουκαλάκι, είναι αρνητικά τα τεστ όλων όσων ομαδοποιήθηκαν μαζί και δεν χρειάζονται περαιτέρω εργαστηριακοί έλεγχοι.
 
Αυτή η τεχνική είναι επιστημονικά σωστή και είναι πολύ χρήσιμη, ανέφερε ο Δρ. Κωστρίκης, καθώς δυνητικά μπορούν να ελεγχθούν πέντε με δέκα φορές περισσότερα άτομα από όσους ελέγχουμε σήμερα, χωρίς να αυξηθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι. Δηλαδή, εκεί που σήμερα λαμβάνονται δείγματα από ένα ποσοστό επιβατών ενός αεροπλάνου, να λαμβάνεται από ολόκληρο το αεροπλάνο. Θα πρέπει, βεβαίως, εάν υιοθετηθεί αυτή η εισήγηση, να γίνουν νέες συμφωνίες με τα εργαστήρια, αλλά ο φόρτος εργασίας αυξάνεται μόνο στο κομμάτι της δειγματοληψίας. Άρα με τον ίδιο αριθμό εργαστηριακών διαγνώσεων, θα μπορούν να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που ελέγχονται.
 
«Η φιλοσοφία μου είναι να αρθούν όσα περισσότερα μέτρα γίνεται εντός της χώρας, να δουλέψει η οικονομία και να είμαστε αυστηροί με τα σύνορα», τόνισε ο Λεόντιος Κωστρίκης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου