Διπλωματικός αγώνας για τα αυξημένα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων

Προσπάθεια να εξαιρεθούν οι Κύπριοι φοιτητές από την αύξηση των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων μετά το Brexit καταβάλλει η Κυβέρνηση.
 
Όπως έχει ανακοινωθεί, οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., από το 2021 θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια, αφού δεν θα θεωρούνται πλέον εγχώριοι ως Ευρωπαίοι πολίτες, μετά την πλήρη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η αύξηση αναμένεται σε όλες τις βαθμίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε η αρμόδια Υπουργός Michelle Donelan πριν από λίγες ημέρες, οι φοιτητές από την Ε.Ε. δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση ούτε στα φοιτητικά δάνεια.
 
Οι Ευρωπαίοι φοιτητές πλήρωναν μέχρι τώρα έως και τις 9.250 λίρες, ενώ για τους προερχόμενους από χώρες πέραν του Η.Β., της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κυμαίνονταν από 10.000-38.000 λίρες. Οι υφιστάμενοι φοιτητές, καθώς κι αυτοί που ξεκινούν το πανεπιστήμιο την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 δεν πρόκειται να έχουν αλλαγή στο καθεστώς διδάκτρων τους.
 
Καθίσταται κατανοητό πως πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη αλλαγή στο ύψος των διδάκτρων, που θα κάνει πολύ πιο δύσκολη οικονομικά την πρόσβαση στα βρετανικά πανεπιστήμια για τους Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. κατέβαλλαν τα πιο φτηνά δίδακτρα που υπήρχαν στην χώρα και, ως εκ τούτου, την προτιμούσαν κατά χιλιάδες. Ως αποτέλεσμα έχει προκληθεί αναστάτωση, αφού πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς, που ενδεχομένως να ανατρέψει τους σχεδιασμούς πολλών μελλοντικών φοιτητών, που έκαναν τις σχολικές και άλλες επιλογές τους με την προοπτική να φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια.
 
Το γεγονός αυτό είναι καλά γνωστό στην Κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλίες, με στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποια λύση για τους Κύπριους φοιτητές, ώστε να εξαιρεθούν από την εκτόξευση των διδάκτρων.
 
Ήδη, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συνομίλησε για το ζήτημα αυτό με τον Βρετανό ομόλογό του Dominic Raab, ενώ είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συζήτηση με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας Wendy Morton.
 
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρτικό στάδιο, αφού δεν είναι σαφές τι είδους διαφορετική προσέγγιση θα μπορεί να υπάρξει για τους Κύπριους και κατά πόσον αυτή μπορεί να αφορά το σύνολο των βρετανικών πανεπιστημίων. Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει εξαίρεση για τους Ιρλανδούς πολίτες, άρα φαίνεται πως υπάρχει κάποιο περιθώριο για διαπραγμάτευση από μέρους της Κυβέρνησης.
 
Όπως, ωστόσο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στον REPORTER, είναι ακόμη νωρίς για να διαφανεί τι μπορεί να γίνει και σε ποιο βαθμό, αφού η συζήτηση βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και μεσολαβεί ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι την αλλαγή. Ενδεχομένως οι συζητήσεις να καταλήξουν σε κάποια έκπτωση ή σε πρόσβαση των Κυπρίων στα φοιτητικά δάνεια, καθώς δεν θεωρείται απαραίτητο ότι το ιρλανδικό μοντέλο θα ακολουθηθεί και με άλλες χώρες, με τις οποίες θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις. Το ζήτημα, πάντως, χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών ως διμερές και δεν γίνονται σχετικές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας