Επιβάλλεται τα εμβόλια/θεραπείες για τον κορωνοϊό να είναι δημόσιο αγαθό

Επιβάλλεται η Κομισιόν να προχωρήσει στην κατάθεση μιας αυστηρής νομοθεσίας, η οποία να διασφαλίζει πως τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα κατοχυρωθούν ως δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, προβάλλοντας την πανευρωπαϊκή εκστρατεία που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ μαζί με την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο από τις 23 Ιουνίου για το θέμα αυτό. ( www.right2cure.eu)
 
Ο κ. Γεωργίου σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ με αφορμή την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία, την κριτική που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και την κατάσταση στη χώρα μας, σημειώνει πως διαχρονικό αίτημα του ΑΚΕΛ, το οποίο, σήμερα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, είναι να ενισχυθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

«Βασική προϋπόθεση, βέβαια, για αυτό είναι η αποτελεσματική λειτουργία του ΓεΣΥ,  με ουσιαστική στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι απέδειξαν στην πράξη τον αναντικατάστατό τους ρόλο», τονίζει.
 
Για τις προσπάθειες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού ο Ευρωβουλευτής αναφέρει πως επιτακτική ανάγκη είναι να διασφαλίσουμε πως αυτό το εμβόλιο θα είναι στη διάθεση κάθε ανθρώπου. «Ότι δηλαδή δεν θα καταστεί ένα νέο εμπόρευμα, για αισχροκέρδεια, στα χέρια της φαρμακευτικής βιομηχανίας», αναφέρει.
 
Ο κ. Γεωργίου εκφράζει την άποψη στο ΚΥΠΕ πως η πανδημία βρήκε την Ένωση να ασθενεί, γονατισμένη, από τις ίδιες τις πολιτικές της. Επικρίνει το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία το διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπως λέει, ζητούσε επανειλημμένα, από τα κράτη μέλη να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες στον τομέα της υγείας και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση του κλάδου.

Ως επακόλουθο, αναφέρει, το υπέρτατο αγαθό της υγείας κατέστη εμπόρευμα και τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγήθηκαν σε αφαίμαξη.

«Με την εμφάνιση της πανδημίας, οι Κυβερνήσεις αλλά και οι λαοί, όπως ήταν λογικό, ανέμεναν  ουσιαστική στήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις των πολιτικών που η ίδια η ΕΕ επέβαλε στον τομέα της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, η ΕΕ έχει την ευθύνη να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, βοηθώντας τα κράτη μέλη να παρέχουν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη σε όλους. Ωστόσο, δυστυχώς, η ΕΕ απέτυχε παταγωδώς», λέει ο κ. Γεωργίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως ακόμη δεν έχει καταρτιστεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα της υγείας, και ενώ η ΕΕ κατέχει πληθώρα μηχανισμών για συντονισμό των κρατών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική ευρωπαϊκή δράση στον τομέα της υγείας.

«Όσα αποφασίστηκαν, δε, από την ΕΕ είναι πολύ κατώτερα των δραματικών καταστάσεων που ζούμε. Αντί για έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη, για ακόμη μια φορά βλέπουμε να κυριαρχούν οι σκληροί ανταγωνισμοί και τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών και των μονοπωλίων», αναφέρει.

Πως αξιολογεί ειδικά την κατάσταση στην Κύπρο και θεωρεί ότι το σύστημα υγείας μπόρεσε ικανοποιητικά να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις;

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η πανδημία ανέδειξε, εν γένει, τις οδυνηρές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και επιβεβαίωσε τη σημασία του αγώνα που δίνει η αριστερά για μια άλλη Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Ιδιαίτερα, προσθέτει, όσον αφορά τον τομέα της υγείας αποδείχθηκε πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια, για να πάψει η υγεία να είναι προνόμιο των λίγων και να διασφαλιστεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

«Οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού στην Κύπρο, υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, απέκοψαν από τον τομέα της υγεία 600 εκ. ευρώ,  απογυμνώνοντας τα δημόσια νοσηλευτήρια και κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία. Ως αποτέλεσμα, με το ξέσπασμα της πανδημίας, η ελλιπής στελέχωση, οι σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού και αναλώσιμων και, ως αποτέλεσμα,  οι απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες κατέστησαν πολύ δύσκολο το έργο του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου. Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έδωσαν μάχη, με αυτοθυσία, παραμένοντας στην  πρώτη γραμμή, για να υπηρετήσουν τον άνθρωπο και την κοινωνία μας», αναφέρει.
 
Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για την υπεράνθρωπή τους προσπάθεια, η οποία συνέβαλλε καθοριστικά, ώστε να μείνει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας.

«Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να επενδύσουμε, έστω και τώρα, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά ο τομέας της δημόσιας υγείας. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε πως καθοριστικός παράγοντας στη μέχρι σήμερα επιτυχή αναχαίτιση της πανδημίας είναι το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επέδειξε ο λαός μας, εισακούοντας τις επιστημονικές υποδείξεις και ακολουθώντας τα μέτρα. Ωστόσο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν πρέπει να υπάρξει άμεση επάνοδος σε μια δημοκρατική κανονικότητα με πλήρη αποκατάσταση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών», ανέφερε.
 
Σε σχέση με τα μέτρα για στήριξη των περισσότερο πληγέντων από τις συνέπειες της κρίσης, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής λέει πως το βασικό κριτήριο της αξιολόγησης είναι ο βαθμός στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Δυστυχώς, είπε, αποδεικνύεται, καθημερινά, πως το κόστος της κρίσης που καλούνται να πληρώσουν είναι ανυπέρβλητο.

«Τα μεμονωμένα μέτρα  που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση, αρκετά από τα οποία υιοθετήθηκαν μετά και από δικές μας εισηγήσεις και κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, δεν αντιμετωπίζουν τις δομικές αδυναμίες του οικονομικού, αναπτυξιακού μας μοντέλου και δεν μπορούν να έχουν, μακροπρόθεσμα, ουσιαστικό αποτέλεσμα», λέει στο ΚΥΠΕ.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ πως είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Κύπρο που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, στηρίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας, με κατοχύρωση σύγχρονων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
 
Σε επίπεδο ΕΕ, θεωρεί πως δυστυχώς, παραμένουν οι ίδιες πολιτικές προτεραιότητες και παρά την αναγκαστική στροφή σε μεμονωμένες κρατικές επιδοτήσεις, η πρόταση για τον νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο παραμένει στην ίδια νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία.
 
«Αγνοώντας την κρίση και τις επιπτώσεις για τους λαούς, προτείνεται, εκ νέου, αποκοπή κονδυλίων από την πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ συνεχίζει η εμμονή στην αύξηση των κονδυλίων για τη στρατιωτικοποίηση και την ενίσχυση της βιομηχανίας των πολέμων. Έπειτα, οι όποιες επιδοτήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και η πολυδιαφημιζόμενη στήριξη προς τα κράτη μέλη θα δίνεται υπό την προϋπόθεση πως η Κομισιόν θα κρίνει την οικονομική αποδοτικότητα των πακέτων σε κάθε κράτος ξεχωριστά, με το δικαίωμα να προτείνει διαρθρωτικές αλλαγές και να τιμωρεί τα κράτη που  δεν θα προβαίνουν στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ λέει πως ουσιαστικά πρόκειται για νέα, μικρά, συγκεκαλυμμένα μνημόνια και προειδοποιεί πως οι λαοί, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου δεν αντέχουν άλλα χρέη γιατί είναι, ήδη,  γονατισμένοι από τα προηγούμενα.
 

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα