Διευκρινήσεις Αστυνομίας για την άσκηση βίας κατά πολίτη

Η Αστυνομία με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σήμερα διευκρινίζει, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, πτυχές που αφορούν στην πρόσφατη απόφαση Δικαστηρίου, όπου γίνεται αναφορά για άσκηση βίας από μέλη της Αστυνομίας εναντίον πολίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα γεγονότα βάσει των οποίων λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, διαδραματίστηκαν το 2012 στη Λευκωσία. Πέραν της δίωξης που ασκήθηκε από την Αστυνομία σε βάρος του συγκεκριμένου πολίτη, αυτός προέβη σε παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για κακοποίησή του από μέλη της Αστυνομίας. Το παράπονο του διερευνήθηκε από την Αρχή και το πόρισμα τέθηκε ενώπιον του τέως Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετείτο ποινικό αδίκημα εναντίον μέλους της Αστυνομίας. Ακολούθως, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας προώθησε την υπόθεση στην τότε Ηγεσία της Αστυνομίας, με εισήγηση για πειθαρχική δίωξη ενός μέλους της Αστυνομίας για το αδίκημα της παράνομης ή άσκοπης άσκησης εξουσίας. Επί τούτου, κινήθηκαν οι διαδικασίες για πειθαρχική δίωξη.

Η Αστυνομία αναφέρει πως μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε οδηγίες όπως ο φάκελος της πειθαρχικής υπόθεσης προωθηθεί άμεσα στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τυχόν νέες οδηγίες, λαμβανομένων υπόψη των ευρημάτων της υπό αναφορά απόφασης.

Η Αστυνομία, ανεξάρτητα από την πιο πάνω υπόθεση, τονίζει ότι η οποιαδήποτε βία από μέλη της Αστυνομίας σε βάρος πολιτών, η οποία εκφεύγει των πλαισίων του Νόμου, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και ως εκ τούτου επ’ αυτού επιδεικνύεται μηδενική ανοχή. «Τα οποιαδήποτε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας αποτελούν εξαιρέσεις και αδικούν την τεράστια πλειοψηφία των μελών της Αστυνομίας, τα οποία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκονται συνεχώς στην εμπροσθοφυλακή για την διατήρηση συνθηκών ασφάλειας στην κοινωνία», σημειώνεται.  

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ