Τα νέα δεδομένα στα Summer Schools-Κάποια θα παραμείνουν κλειστά

Με αλλαγές στο πρόγραμμα και τη φύση των δραστηριοτήτων τους και με μειωμένο αριθμό κάνουν πρεμιέρα τα summer schools. Μετά το τελευταίο κουδούνι, για την φετινή σχολική χρονιά, τα θερινά σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους, για όσους μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή. Παράλληλα, κάποια ιδιωτικά θερινά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει λειτουργία, ωστόσο όχι με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις άλλες χρονιές. Εξάλλου, υπάρχουν και τα summer schools που αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά, αφού η μειωμένη ζήτηση δεν είναι προς όφελός τους. 
 
Τα δημόσια θερινά σχολεία του Υπουργείου Παιδείας θα λειτουργήσουν κανονικά, τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, θα λειτουργήσουν επιπλέον επτά θερινά σχολεία, σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, λόγω της κατάστασης. Συνολικά θα λειτουργήσουν τριάντα θερινά σχολεία σε Δημοτικά και άλλα έντεκα θερινά σχολεία σε νηπιαγωγεία.  
 
Τα δημόσια θερινά σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στις 31 Ιουλίου. Θα λειτουργήσουν συνολικά 23 εργάσιμες ημέρες, ενώ το ωράριο θα είναι όπως και στα σχολεία, δηλαδή θα ξεκινούν από τις 7:45 το πρωί και θα σχολάνε στη 1:05 το μεσημέρι.
 
Με μειωμένο αριθμό μαθητών λειτουργούν τα ιδιωτικά Summer Schools
Ναι, μεν ανοίγουν τις πόρτες τους τα ιδιωτικά θερινά σχολεία, η λειτουργία τους, ωστόσο, θα γίνει με νέα δεδομένα, αφού πολλά πρέπει να αλλάξουν. Η φύση των δραστηριοτήτων τους αλλάζει, ενώ κάποιες καταργούνται, αφού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν. Παράλληλα, αλλάζουν και το πρόγραμμά τους, ώστε να συμβαδίζει με τα δεδομένα που απαιτεί η εποχή. 
 
Ο REPORTER επικοινώνησε με ιδιωτικά summer schools, τα οποία εξήγησαν τον τρόπο που θα λειτουργήσουν, ελέω κορωνοϊού.
 
Go Education
Το ιδιωτικό φροντιστήριο «Go Education» άνοιξε τις πόρτες του, με πρώτιστο μέλημα την προσωπική ασφάλεια και υγεία των παιδιών, ενώ ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στο θερινό του σχολείο δεν φτάνει ούτε τους μισούς, σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2019, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, Νικόλα Νικολάου.
 
«Φέτος θα είναι μειωμένοι οι αριθμοί και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Το πιο σημαντικό είναι η υγιεινή και γι’ αυτό το λόγο δεν θα είναι το ίδιο με πέρσι. Οι δραστηριότητες δεν θα είναι οι ίδιες. Εμείς είχαμε, για παράδειγμα, κάθε χρόνο μαθήματα κολύμβησης. Φέτος δεν θα το έχουμε αυτό, επειδή δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την ασφάλεια των παιδιών. Δεν θέλουμε να εκτίθενται σε κίνδυνο στις πισίνες ή στα δοκιμαστήρια, επειδή δεν είναι κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε. Θα έχουμε μαθήματα χορού, καράτε, δραστηριότητες στο χώρο του φροντιστηρίου, εκτός από την εκδρομή που θα πηγαίνουμε, αλλά θα είναι σε ανοιχτούς χώρους, όπως φάρμες και πάρκα. Θα προσπαθήσουμε να μην πάμε σε παιδότοπους εσωτερικούς και θέατρα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την υγεία όλων και το πιο σημαντικό είναι ότι λόγω του κορωνοϊού, οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί».
 
Μετά το κουδούνι
Με διαφορετικό τρόπο θα λειτουργήσει και το θερινό σχολείο του ιδιωτικού φροντιστηρίου «Μετά το κουδούνι». Η διευθύντρια του φροντιστηρίου, Έρικα Χειμώνα, ξεκαθάρισε πως αλλάζουν οι δραστηριότητες, ενώ όλα τα παιδιά εξοπλίζονται με τα υλικά τους από το σπίτι.
 
«Θα λειτουργήσουμε με λιγότερα παιδιά, από ότι άλλες χρονιές, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες που έχουμε από το Γραφείο Ευημερίας. Σε σχέση με πέρσι, θα είναι κατά πολύ μειωμένος ο αριθμός των παιδιών. Αν πέρσι είχαμε 45 παιδιά, φέτος θα έχουμε 30. Οι εκδρομές μας, επίσης, θα είναι διαφορετικές, δηλαδή θα είναι σε εξωτερικούς χώρους, ενώ άλλες χρονιές πηγαίναμε και σε εσωτερικούς χώρους όπως μουσεία. Αλλάζουν και οι δραστηριότητες μας. Στις χειροτεχνίες ο καθένας θα φέρνει τα δικά του υλικά, το ίδιο και στη ζωγραφική. Οι αθλητικές μας δραστηριότητες πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να είναι σε απόσταση τα παιδιά».
 
T.I.M.E Private Institute 
Ο ιδιοκτήτης του T.I.M.E Private Institute, Θεόδωρος Νεοκλέους, σημείωσε πως για το summer school, έχουν όλα σχεδιαστεί με βάση το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, που εφαρμόζεται στα Δημοτικά σχολεία.
 
«Ακολουθούμε κανονικά το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στα Δημοτικά σχολεία, δηλαδή ο τρόπος που μπαίνουν στις τάξεις, ο τρόπος που είναι διαρρυθμισμένες οι αίθουσες, η απόσταση από τον καθηγητή, κλπ. Πριν μπουν στην τάξη, τα παιδιά θα πλένονται με αντισηπτικό, ενώ το ίδιο θα κάνουν και πριν βγουν από την τάξη. Το μέγεθος του κτιρίου μας βοηθά και να τηρούνται οι αποστάσεις, αφού υπάρχουν παντού σημάνσεις. Όσον αφορά στις διακινήσεις εντός του κτιρίου και τα διαλείμματα, βγαίνει μία-μία τάξη, με τον βοηθό εκπαιδευτικό και κινούνται σε άλλη τάξη, είτε στην καφετέρια. Τα διαλείμματα γίνονται διαφορετικά και οι δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει και διατηρούνται αποστάσεις μεταξύ τους. Είναι όλες εντός του κτιρίου.
 
Λόγω του κορωνοϊού, επηρεάζεται ο αριθμός των παιδιών που έχουμε δεχτεί. Πέρσι σε κάθε τμήμα βάζαμε 15 περίπου παιδιά. Φέτος βάζουμε 9-10. Αυτόματα υπάρχει 30% μείωση στον αριθμό των παιδιών. Η καφετέρια μας είναι εγκεκριμένη να χωρεί 100 άτομα. Πλέον, μόνο το μισό αριθμό παιδιών μπορούμε να έχουμε στην αίθουσα. Άρα, ο θεωρητικός αριθμός των 10 ατόμων σε κάθε τάξη, πρέπει να είναι υπολογισμένος και με βάση τα άτομα στην καφετέρια.
 
Όσον αφορά στην είσοδο και έξοδο των παιδιών από το σχολείο, έχουμε ολόκληρη διαδικασία πώς παραλαμβάνει το σχολείο το παιδί και πως το παραδίδει μετά στους γονείς. Δεν μπαίνουν στο κτίριο οι γονείς».
 
Δεν θα λειτουργήσει Summer Schools στο CIIM
Ωστόσο, υπάρχουν και τα ιδιωτικά summer schools που δεν θα ανοίξουν τις πύλες τους για φέτος. Ένα από αυτά είναι και το CIIM, το οποίο έλαβε αυτή την απόφαση, με γνώμονα την υγεία των εφήβων.
 
Όπως αναφέρθηκε στον REPORTER αρμόδιο άτομο, το πρόγραμμα δεν θα τρέξει, λόγω  κορωνοϊού, καθώς είναι αδύνατο να φιλοξενηθούν έφηβοι στο χώρο, που είναι γεμάτος με σπουδαστές. Θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κρούσμα.
 
Εξάλλου, δεν θα λειτουργήσει ούτε το θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου Κύπρου, λόγω της πανδημίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το Πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας για τα Δημοτικά Σχολεία

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»