Κινδυνεύουν οι αναμενόμενες επενδύσεις για σκοπευτικό τουρισμό-Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών το Νομοσχέδιο

Πρόνοιες που έχουν συμπεριληφθεί στον περί πυροβόλων όπλων νόμο είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για ανάπτυξη του σκοπευτικού τουρισμού στη Κύπρο. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου αύριο στην Επιτροπή Νομικών. 

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, ανάμεσα στις πρόνοιες που έχουν συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, υπάρχουν περιορισμοί που ουσιαστικά εξουδετερώνουν την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόνοια η οποία περιορίζει τους ξένους αθλητές στην χρήση μόνο της υφιστάμενης κατηγορίας αθλητικών όπλων, κάτι που που θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση ξένων σκοπευτών και κατ’ επέκταση ξένων επενδύσεων και σκοπευτικού τουρισμού.

Πρόνοιες του νόμου, επίσης,  φαίνεται να αντιβαίνουν και σε αυτή την Ευρωπαϊκή οδηγία ενώ σαν ένα από τα θετικά χαρακτηρίζεται το γεγονός της περισσότερης αυστηρότητας με την οποία θα αντιμετωπίζονται πλέον παραπτώματα τα οποία εμπεριέχουν την χρήση όπλων. 

Είναι όμως κατανοητό, όπως και οι στατιστικές δείχνουν, ότι η Κύπρος είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες με το έγκλημα που διαπράττεται με πυροβόλα όπλα να βρίσκεται συγκριτικά στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Παρ' όλα αυτά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με την οποία από την μια θα συνεχίσει να επικρατεί το χαμηλό ποσοστό εγκλήματος με χρήση όπλων και από την άλλη να μην περιορίζεται η νόμιμη και επωφελής επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο ένα και πληθαίνουν οι χώρες που επενδύουν στο σκοπευτικό τουρισμό καθώς αποτελεί μια προσοδοφόρα μορφή εξειδικευμένου τουρισμού. Πέραν της Ελλάδας και της Μάλτας σήμερα και άλλες χώρες φαίνεται να εκσυγχρονίζουν την νομοθεσία τους και να ενθαρρύνουν την αθλητική σκοπευτική δραστηριότητα. Ουσιαστικά η Κύπρος παρέμεινε η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. η οποία τώρα προωθεί τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας με τον περί σκοπευτηρίων νόμο ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ από το 1968. Γι'αυτό ακριβώς τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια έντονη προσπάθεια για αλλαγή απαρχαιωμένων νομοθεσιών που εφαρμόζονται από την εποχή της αποικιοκρατίας και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων σκοπευτικών αθλημάτων και ιδιωτικών σκοπευτηρίων.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»