Έκτακτη σύσκεψη ΟΚΥΠΥ-νοσηλευτών μετά την εξαγγελία για απεργία

Σε έκτακτη σύσκεψη παρακάθονται αυτή τη στιγμή οι συντεχνίες των νοσηλευτών, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η 24ωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι νοσηλευτές για αύριο.
 
Η απόφαση προέκυψε ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι νοσηλευτές, της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας που παρατηρείται από μέρους του ΟΚΥπΥ αναφορικά με το θέμα της στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
 
Νωρίτερα είχε γνωστοποιηθεί πως οι συντεχνίες προτίθενται να προχωρήσουν με την εξαγγελθείσα απεργία αύριο.
 
Οι νοσηλευτές απέρριψαν τη νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ, η οποία περιλάμβανε την πρόσληψη 150 νοσηλευτών για την κάλυψη αναγκών και την ανακατανομή προσωπικού για άλλες 150 θέσεις, με την προοπτική για κάλυψη επιπλέον θέσεων μετά τον διαχωρισμό της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και των ΤΑΕΠ. Το αίτημα τους αφορούσε στην πρόσληψη διπλάσιου αριθμού νοσηλευτών.
 
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσηλευτών κατήγγειλαν τον  ΟΚΥπΥ για σκόπιμη κωλυσιεργία με στόχο να μην γίνει πρόσληψη περίπου 100 νοσηλευτών μέσα στον Ιούνιο, όπως είχε συμφωνηθεί. 

Οι νοσηλευτές θεωρούν την πρόταση ασαφή ως προς τον χρόνο πρόσληψης των νοσηλευτών και θεωρούν ότι υπάρχει υπαναχώρηση και για το θέμα της ανεξαρτητοποίησης των ΤΑΕΠ και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.
 
Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις (ψυχρά περιστατικά) για αύριο έχουν ακυρωθεί, δεν θα γίνονται εισαγωγές ασθενών, ενώ οι Α’ Βοήθειες θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Τα εξωτερικά ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά.
 
«Χειρότερη από την προηγούμενη»
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης είπε ότι «έχουμε πάρει την απόφαση μας για να κατέλθουμε στην 24ωρη απεργία ύστερα από την ολιγωρία που επέδειξε ο ΟΚΥπΥ. Εμείς αυτό που ζητούσαμε ήταν την υλοποίηση της πρότασης που μας επιδόθηκε στις 11 Ιουνίου και αποδεχθήκαμε, με τα χρονοδιαγράμματα που μας είχαν δώσει».
 
Τόνισε ότι στόχος των νοσηλευτών δεν είναι η ταλαιπωρία των ασθενών και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους γι αυτό έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες στελέχωσης με νοσηλευτές εκεί κι όπου χρειάζεται.
 
Συγκεκριμένα, οι θάλαμοι των νοσοκομείων θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών θα αντιμετωπίζουν μόνο τα άμεσα και επείγοντα περιστατικά. Τα εξωτερικά ιατρεία θα κλείσουν ενώ δεν θα γίνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία και επεμβάσεις. Τμήματα με ιδιαιτερότητες στις θεραπείες που λαμβάνουν οι ασθενείς, όπως τα Τμήματα Αιμοκαθάρσεων, τα Ογκολογικά Τμήματα, τα Αιματολογικά Τμήματα, τα Παιδογκολογικά Τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά με το προσωπικό που συνήθως εργάζεται.
 
Ο κ. Πετέλης ανέφερε ότι η πρόταση που τους επιδόθηκε χθες από τον ΟΚΥπΥ είναι χειρότερη από αυτή που έχουν αποδεχθεί.

«Αυτό που πήραμε χθες ήταν μια διαφοροποιημένη πρόταση, η οποία ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Ενώ η πρόταση η αρχική μιλούσε για προσλήψεις 100 νοσηλευτών μέσα στον Ιούνιο και για σταδιακές προσλήψεις μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί ο αριθμός των 300 νοσηλευτών και να αυτονομηθεί η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, η νέα πρόταση μιλά για προσλήψεις 150 νοσηλευτών κι ότι η Υπηρεσία Ασθενοφόρων δεν θα αυτονομηθεί, απλά θα πάει σε ένα βάθος χρόνου μετά από έξι με δώδεκα μήνες, πράγμα το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε.
 
Συζητώντας μαζί με τους συναδέλφους της ΠΑΣΥΔΥ, πρόσθεσε, αποφασίσαμε ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή γι αυτό τον λόγο θα κρατήσουμε την θέση μας και θα προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία.
 
Ανέφερε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έχει κουραστεί πολύ όλο αυτό το διάστημα και περίμενε να αναγνωριστεί η προσφορά του και να πάρει τα αυτονόητα, όπως είναι η σωστή στελέχωση για να μπορεί να εργάζεται σε ασφαλές περιβάλλον παρέχοντας σωστή και ποιοτική νοσηλεία στους ασθενείς καθώς και να πάρει τις Καλοκαιρινές του άδειες.
 
«Αυτό ζητούσαμε και αυτό ζητούμε και δυστυχώς αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να μας το παρέχει μέχρι στιγμής ο ΟΚΥπΥ», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Πετέλης έκανε λόγο για εμπαιγμό και ασέβεια από πλευράς του ΟΚΥπΥ προς τις συντεχνίες και το νοσηλευτικό προσωπικό.
 
«Μας στενοχωρεί ο τρόπος, με τον οποίον ο ΟΚΥπΥ αντιμετωπίζει το όλο πρόβλημα και την προχειρότητα, την οποία βλέπουμε στους χειρισμούς του. Είναι η έλλειψη σεβασμού απέναντι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συζήτησαν μαζί με τον ΟΚΥπΥ και βρήκαν μια λύση μέσα σε αυτούς τους μήνες καθώς και στο νοσηλευτικό προσωπικό», συμπλήρωσε.
 
«Αφορά ολόκληρη την κοινωνία»
Το Δ.Σ. του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ σε σημερινή του συνεδρία αποφάσισε όπως αύριο προχωρήσει σε από κοινού με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των νοσηλευτών, σε 24ωρη στάση εργασίας.
 
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η απόφαση προέκυψε ως αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας που παρατηρείται από μέρους του ΟΚΥπΥ αναφορικά με το θέμα της στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
 
Αναφέρουν ότι τον περασμένο Απρίλιο σε συνάντηση των συνδικαλιστικών φορέων των νοσηλευτών στο Προεδρικό έθεσαν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια καυτηριάζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της υποστελέχωσης ως αποτέλεσμα των αφυπηρετήσεων συναδέλφων, της δημιουργίας νέων τμημάτων ή της αυξημένης απαίτησης για στελέχωση άλλων τμημάτων, κ.α.
 
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνουν, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, μας ζήτησε όπως καταθέσουμε ενώπιον του τις ανάγκες μας σε προσωπικό.  Μετά από αυτή την εξέλιξη και την άμεση ανταπόκριση από μέρους μας με αναλυτική λίστα για νέες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, ακολούθησαν πολύωρες και εξαντλητικές συζητήσεις με τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ για την κατάληξη σε συμφωνία επί του θέματος με βάση και τις εισηγήσεις μας.
 
«Ως αποτέλεσμα της τελευταίας μας συνάντησης αναμέναμε από τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ να καταθέσει τα όσα είχαν αμοιβαία συμφωνηθεί με τα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των συμφωνηθέντων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της στελέχωσης.  Αντ’ αυτού ο ΟΚΥπΥ χωρίς ουσιαστικό λόγο πρόδηλα καθυστερεί την κατάθεση της συμφωνίας αφήνοντας κι εμάς εκτεθειμένους απέναντι στους συναδέλφους», προστίθεται.
 
Σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνεδρίας αποφάσισαν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν άλλο ανεκτές και ότι απαιτείται η δυναμική τους αντίδραση ώστε να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα προς τους ιθύνοντες.
 
Tο καίριο ζήτημα της υποστελέχωσης που ταλανίζει το νοσηλευτικό προσωπικό, αναφέρεται, αφορά ολόκληρη την κοινωνία, αφού σε συνδυασμό με την υπερπληρότητα σε ορισμένους θαλάμους/Νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, του οποίου η πληρότητα φτάνει το 140%, έχει αντίκτυπο στην παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς.
 
«Απολογούμαστε εκ των προτέρων για τυχόν ταλαιπωρία που θα προκληθεί στο κοινό από τη στάση εργασίας, αλλά στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια σωστά στελεχωμένα θα μπορούν να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα, μέσα σε ένα ανθρώπινο και ασφαλές περιβάλλον για όλους μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους όπως δώσουν μαζικά το παρών τους στην απεργιακή κινητοποίηση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των δημοσίων νοσηλευτηρίων», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Ακονίζουν μαχαίρια οι γιατροί
Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται να εξαγγείλουν μέτρα και οι γιατροί μετά την απόρριψη της πρότασης κινήτρων του ΟΚΥπΥ. 
 
Σε χθεσινή ανακοίνωση , η ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι «στην προσφιλή μέθοδο του Ο.Κ.Υπ.Υ να ροκανίζει το χρόνο και μαζί με αυτό τα θεμέλια των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έχει προστεθεί τις τελευταίες μέρες, η αθέτηση των συμφωνηθέντων,  όπως και η πρωτόγνωρη εισήγηση να τιμωρήσει  τους γιατρούς, σε περίπτωση μη επίτευξης των οικονομικών στόχων, μέσω της επιβολής «προστίμου»».

Αν ο Ο.Κ.Υπ.Υ, σημειώνεται, δεν καταφέρει να πετύχει τους ελάχιστους από τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσό επιβράβευσης ή τιμωρίας των γιατρών, αλλά για λουκέτο στον οργανισμό.

Η ΠΑΣΥΚΙ έκανε λόγο για προσπάθεια μονομερούς αφαίρεσης κεκτημένων επιδομάτων, τα οποία παραχωρήθηκαν στη βάση συμφωνιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ
Μ. Παναγιώτου: Με φιλόδοξους στόχους συμμετέχουμε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Άρχισαν προετοιμασία για τα πακέτα αγάπης οι σούπερ γιαγιάδες της Ε.ΚΥ.ΣΥ.-Χρειάζονται στήριξη
Αδυναμίες, παραλείψεις και παράνομες χορηγίες από το Υπ. Παιδείας εντοπίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» καταδικάζει έφοδο σε κουρδικά ΜΜΕ στο Βέλγιο
Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για τα οικονομικά ελλείμματα ΟΚΥπΥ