Ικανοποιημένος ο Προδρόμου με τους χειρισμούς των Πανεπιστημίων κατά την περίοδο της πανδημίας

Η συνολική συμπεριφορά του εκπαιδευτικού μας συστήματος και η ανταπόκριση στα έκτακτα δεδομένα και στις ανατροπές που επέφερε η επιδημία υπήρξε ικανοποιητική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.
 
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην Ανώτερη Εκπαίδευση στην Κύπρο, στα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στις Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης.
 
 Όπως είπε, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια διακρίνεται για τις επιδόσεις στην Ανώτερη εκπαίδευση «και με βάση τα δεδομένα, υλοποιούμε πλέον ένα στόχο που είχε ταχθεί από την αρχή της χιλιετίας και η Κύπρος παρουσιάζεται ως ένα σημαντικό περιφερειακό Κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης». 
 
«Οι επιδόσεις των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου είναι σημαντικές, ιδιαίτερα ως προς τον αριθμό των φοιτητών που προσελκύουν από το εξωτερικό. Σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν, ο αριθμός των ξένων φοιτητών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί.  Αυτές οι πολύ καλές επιδόσεις έχουν επιβεβαιωθεί και από τον τρόπο που τα Πανεπιστήμια και οι άλλες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσαρμόστηκαν και ανταποκρίθηκαν στις έκτακτες περιστάσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ένα σημαντικό μέτρο πολιτικής που εφαρμόστηκε, μετά από πρωτοβουλία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), και κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων, ήταν να αναγνωριστεί η δυνατότητα ούτως ώστε τα Πανεπιστήμια και οι  άλλες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να εφαρμόσουν για πρώτη φορά, εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης για προαγωγή ή/και αποφοίτηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίνει ο Ευρωπαϊκός Φορέας Πιστοποίησης Ποιότητας.
 
«Όπως φάνηκε στην πράξη, περίπου τα μισά από τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο αξιοποίησαν αυτές τις δυνατότητες και είχαμε και τελικές εξετάσεις εξ’ αποστάσεως», σημείωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, φαίνεται η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των Πανεπιστημίων και των πλείστων άλλων Σχολών. 
 
Σημείωσε ότι τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου εξασφάλισαν συνθήκες ομαλής προσαρμογής και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ολοκληρώνουν κανονικά το ακαδημαϊκό έτος, χωρίς να επηρεαστεί η σταδιοδρομία τους από την πανδημία.
 
«Στην έρευνα φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν τα Πανεπιστήμια και οι Σχολές στη σταδιακή άρση των περιορισμών. Η πλειοψηφία, 24 στα 41 Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στην έρευνα συνέχισαν να παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες συνδυαστικά, τόσο με φυσική παρουσία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις, όσο και με εξ αποστάσεως εργασία.  Σε 9 άλλες  περιπτώσεις συνέχισαν αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως, ενώ 8 Ιδρύματα επέστρεψαν σε υπηρεσίες με φυσική παρουσία αποκλειστικά», συμπλήρωσε.
 
Φαίνεται, λοιπόν, είπε ο κ. Προδρόμου, ότι με ευελιξία και προσαρμοσμένες επιλογές τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου υποστηρίζουν τη λειτουργία τους με τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.
 
Όπως ανέφερε, μετά τη μερική άρση των περιορισμών, η μεγάλη πλειοψηφία, 28 στα 41 ιδρύματα (64,4%) συνέχισαν να εφαρμόζουν εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, αξιοποιώντας τη ψηφιακή τεχνολογία και εφαρμογές τηλεδιασκέψεων. 
 
«Σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις έγιναν επιλογές συνδυασμού τόσο της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, όσο και της διδασκαλίας με φυσική παρουσία, ενώ σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις έγινε διδασκαλία μόνο με φυσική παρουσία. Μια σημαντική καινοτομία υπήρξε η διοργάνωση εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης και πιο συγκεκριμένα η εξ’ αποστάσεως εξεταστική διαδικασία», συμπλήρωσε.
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε, επιπρόσθετα, ότι η πλειοψηφία, δηλαδή συνολικά 29 (66,6%) Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης χρησιμοποίησαν μεθόδους εξ’ αποστάσεως αξιολόγησης.
 
«Τα 19 έκαναν αποκλειστικά χρήση της εξ’ αποστάσεως αξιολόγησης και άλλα 10 χρησιμοποίησαν τόσο εξ’ αποστάσεως όσο και συμβατικές μορφές αξιολόγησης.  Δεκατέσσερα (14) Ιδρύματα εφάρμοσαν εξ ολοκλήρου συμβατικές μορφές αξιολόγησης. Ειδικότερα, όσον αφορά στα εργαστηριακά μαθήματα ή άλλα προγράμματα με πρακτική εξάσκηση, όπου υπάρχουν, τα περισσότερα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης προχώρησαν με φυσική παρουσία (15), ενώ σε άλλες περιπτώσεις υιοθέτησαν συνδυαστικές λύσεις, τόσο με φυσική παρουσία όσο και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία (12). Σε πέντε περιπτώσεις αποφασίστηκε αναβολή σε κατοπινό στάδιο», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι οι τελικές εξετάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις (23 Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης ή ποσοστό 51%) έγιναν με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις των σχολών και σε άλλες 20 περιπτώσεις (44,4%) χρησιμοποιήθηκαν εξ’ αποστάσεως εξεταστικές διαδικασίες.
 
«Στις 14 περιπτώσεις έγινε αποκλειστικά χρήση της εξ’ αποστάσεως αξιολόγησης και σε 6 περιπτώσεις υπήρξε συνδυασμός εξ αποστάσεων και συμβατικών μορφών αξιολόγηση, όπου απαιτείτο η φυσική παρουσία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία