Κ. Ιωάννου: Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν νέες λοιμώξεις, αλλά είμαστε έτοιμοι

Σε απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας προέβη ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανέφερε πως όλη η κοινωνία πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία και κάλεσε όλους να μην εφησυχάζουν.

«Οι θυσίες των πολιτών οδήγησαν σε αυτή την πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση. Πρωταρχική έγνοια μας είναι η θωράκιση του συστήματος υγείας. Η προσπάθεια στέφθηκε ε επιτυχία και δικαιούμαστε ως κοινωνία να είμαστε υπερήφανοι. Ένα νέο κύμα έξαρσης τους προσεχείς μήνες είναι, όμως ορατό και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Γνωρίζουμε καλά ότι θα υπάρξουν νέες λοιμώξεις, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό. Είμαστε όμως πιο έτοιμοι από πριν».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η προσοχή είναι στραμμένη στα σημεία εισόδου της Κ.Δ με το άνοιγμα αύριο των αεροδρομίων. «Ο κατάλογος χωρών ανανεώνεται. Έχουμε καταρτίσει στρατηγική. Σήμερα θα δημοσιοποιηθεί νέος κατάλογος. Στις χώρες Β είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, Η Γαλλία και η Ιταλία. Ο κατάλογος είναι δυναμικός και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα δεδομένα».
 
Εξήγησε επιπλέον ότι η Κυβέρνηση, προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, αποφάσισε ότι «θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ένας αριθμός τεστ, και ξεκινούμε με 300 τεστ την ημέρα, αναμένουμε 1,500 άτομα την ημέρα, ώστε να μας επιβεβαιώνει η εικόνα που θα έχουμε, την ορθότητα των αποφάσεών μας και από την άλλη μπορεί να μας δείξει ότι για κάποιες χώρες ίσως χρειάζεται να πάρουμε άλλες αποφάσεις. Καμία άλλη χώρα δεν εφαρμόζει αυτή την πρακτική. Εμείς προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, παρά το οικονομικό κόστος, θα προχωρήσουμε και δειγματοληπτικός έλεγχος θα γίνεται και σε επιβάτες που έρχονται από χώρες που ανήκουν στην Κατηγορία Β».
 
Εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του για τη μη προσκόμιση επιδημιολογικών δεδομένων από τα κατεχόμενα, παραπέμποντας σε ανακοίνωση που θα εκδοθεί από το Προεδρικό.  Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, ζήτησε από τους λοιμωξιολόγους του ΟΚΥπΥ να τον ενημερώνουν συνεχώς για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Σε μόλις 25 μέρες πετύχαμε την δημιουργία της εντατικής. Μέρα  με τη μέρα βελτιωνόμασταν. Στις πρωτοφανείς αυτές συνθήκες η Κυβέρνηση έλαβε επώδυνες αποφάσεις, περιορίσαμε τις διακινήσεις και κλείσαμε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα μέτρα δεν λήφθηκαν ελαφρά τη καρδία».

Και κάλεσε όλους να συμπεριφερθούν με προσοχή και να βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε με προσοχή. Όσο δεν έχουμε εμβόλιο δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Μένουμε σε εγρήγορση και δεν επαναπαυόμαστε. Είμαστε όλοι πιο έμπειροι από πριν».
 
Κληθείς να πει εάν εντοπίστηκαν λάθη και κενά στην όλη διαχείριση, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι παρά τα κάποια λάθη και τα κενά που είχαν παρατηρηθεί αρχικά, λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώναμε, η βελτίωση ήταν συνεχής.
 
«Ήταν θεμιτό να υπάρξουν αδυναμίες και προβλήματα. Οτιδήποτε παρουσιάστηκε εντοπίστηκε άμεσα και άμεσα είχαν εξευρεθεί και οι λύσεις», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν τεράστια κενά. Πρόσθεσε πως υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες και χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να αυξηθεί η δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, και έγινε κατορθωτό να εξασφαλίσουμε πολύ υψηλότερη διαθεσιμότητα από τον μέσο όρο της ΕΕ. «Οπόταν όποιο πρόβλημα είχαμε, αντιμετωπίστηκε και τώρα έχουμε την εμπειρία και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε, ώστε εάν και εφόσον υπάρξει ένα δεύτερο κύμα να είμαστε έτοιμοι», είπε ο κ. Ιωάννου.
 
Σχέδιο δράσης για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα
Κληθείς να πει εάν υπάρχει σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο 2ου κύματος της πανδημίας, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι σε νέα έξαρση του ιού οι ενέργειες θα είναι οι ίδιες. «Υπάρχει το νοσοκομείο Αμμοχώστου, υπάρχει το Κέντρο Eden, τα Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας, όλη η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για αυτό και να τονίσω ότι για να υπάρχει έλεγχος ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες έχουν πάρει οδηγίες οι δύο Λοιμωξιολόγοι που είπαμε και με ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση», δήλωσε.
 
Σε ερώτηση εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς σε άλλη πιο κεντρική περιοχή, όπου υπάρχουν οι υποδομές για ΜΕΘ, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει πλάνο για αλλαγή του νοσοκομείου αναφοράς προς το παρόν.
 
«Το γεγονός ότι δεν είναι στο ίδιο νοσοκομείο και οι ΜΕΘ δεν είναι ουσιαστικό πρόβλημα. Το νοσοκομείο Αμμοχώστου επιλέγηκε για συγκεκριμένους λόγους, υπάρχει και η ΜΑΦ και για πρακτικούς και άλλους λόγους και λόγω δυναμικότητας η απόφαση για νοσοκομείο αναφοράς (π.χ. της Λευκωσίας) δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο πέραν των 330 κλινών», ανέφερε.
 
Έκκληση για όσους πρέπει να αυτοπεριοριστούν
Κληθείς να πει εάν προβληματίζει το γεγονός της μη τήρησης του αυτοπεριορισμού κυρίως από τους επαναπατρισθέντες, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό όσοι επαναπατρίζονται να ακολουθούν τις οδηγίες, προσθέτοντας πως υπάρχουν λόγοι που πρέπει να εφαρμόζεται ο αυτοπεριορισμός, «διότι υπάρχει περίπτωση ένα άτομο παρά το αρνητικό τεστ μετά να είναι θετικό. Είναι για αυτό που ζητάμε από τον κόσμο να μείνει 14 μέρες αυτοπεριορισμένος, διότι δεν ρισκάρουν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για την οικογένεια και για τους ηλικιωμένους, για τους φίλους τους. Έλεγχος από την Αστυνομία γίνεται έχω μιλήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και γίνεται και από εμάς μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Βεβαίως είναι δύσκολο να ελέγχεις συνεχώς τόσα πολλά άτομα. Βραχιολάκια και άλλες μέθοδοι δεν μπορούν να γίνουν διότι είναι και θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης του καθενός».
 
Πέραν των 60 εκ. το κόστος
Κληθείς να δώσει το υπολογιζόμενο κόστος μέχρι στιγμής για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι για «το καθαρά υγειονομικό κομμάτι είναι πέραν των 60 εκ., αλλά το τελικό κόστος δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Είναι το κόστος των καραντινών και είμαστε από τις λίγες χώρες, έχουν περάσει πέραν των 11,000 ανθρώπων από την καραντίνα και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να εξυπηρετήσεις όλο αυτόν τον κόσμο, είναι ένα τεράστιο έργο». Σημείωσε πως αφορά την κάλυψη των εξόδων για την καραντίνα, την αγορά εξοπλισμού, τις επιστρατεύσεις και άλλες ενέργειες που έχουν γίνει.
 
Το μεγάλο ευχαριστώ
Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συμμετείχαν στην τιτάνια προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη που έθεσε υπό την εποπτεία της, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση του πλάνου δράσης, αλλά και τη διαχείριση του νοσοκομείου αναφοράς, τη σύναψη συμφωνίας με το κέντρο αποκατάστασης για την φιλοξενία ασθενών και τις παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής την Ελισάβετ Κωνσταντίνου, για τις αμέτρητες ώρες που θυσίασαν και εξακολουθούν να θυσιάζουν για την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των ενεργειών. Ξεχωριστές ευχαριστίες στην Ιωάννα Γρηγορίου που ανέλαβε, σε συνεργασία με άλλες κρατικές Υπηρεσίες, το δύσκολο κομμάτι της οργάνωσης των ελέγχων στα σημεία εισόδου, τον Χρίστο Χαραλάμπους για την επικοινωνία και τον συντονισμό που ανέπτυξε με τα εργαστήρια.

Τον Βαλεντίνο Σιλβέστρο που ηγήθηκε μιας καθοριστικής, όπως αποδείχτηκε, ομάδας, εκείνης της ιχνηλάτησης, και που έφερε εις πέρας το επίπονο κομμάτι της ενημέρωσης των ατόμων που ήταν θετικά στον ιό, κάνοντας κατορθωτή τη συνεχιζόμενη ιχνηλάτηση των επαφών τους, για το οποίο λαμβάνουμε τα εύσημα από τον ΠΟΥ και άλλους Οργανισμούς. Ευχαριστίες και στους εθελοντές που βρέθηκαν σε διάφορα στάδια της πανδημίας στην ομάδα, τους Λειτουργούς των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, τους Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας και τους φοιτητές από τα Πανεπιστήμια.

Τους Λειτουργούς των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, υπό τον Ηρόδοτο Ηροδότου, για την πολυεπίπεδη δράση τους τόσο για τον έλεγχο της τήρησης των προνοιών των Διαταγμάτων όσο και για την ετοιμασία των πρωτοκόλλων.

Τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το στήσιμο και τη στελέχωση των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, και ιδιαίτερα την Όλγα Καλακούτα και την Ντενίζ Αλεξάνδρου. Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη της ΠΟΕΔ που έτρεξαν με προθυμία να βοηθήσουν στη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου των Ιατρείων και προσέφεραν τις εγκαταστάσεις τους για να στεγάσουν το Κέντρο. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω και τον Σύνδεσμο Αστυνομικών που προσφέρει αυτή την περίοδο τον χώρο του για να στεγάσει το Συντονιστικό Κέντρο.

Την Ριάνα Κωνσταντίνου και όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων που στάθηκαν ακούραστοι στρατιώτες, υπερέβαλαν εαυτούς, και μεταξύ άλλων πολλών, στελέχωσαν το τηλεφωνικό κέντρο 1420, αλλά και παρείχαν εξωνοσοκομειακή φροντίδα στους ασθενείς με COVID-19.

Τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και κυρίως τον Διευθυντή, Λούη Παναγή, που κυριολεκτικά εν μία νυκτί πέτυχε να στήσει τον μηχανισμό για τη διαχείριση των ατόμων που επαναπατρίζονταν και έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα, αλλά και τον συντονισμό ώστε κανένας Κύπριος πολίτης στο εξωτερικό να παραμείνει χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1450 με Λειτουργούς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών υπήρξε επίσης σημαντική.

Τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή Αντρέα Ξενοφώντος, που συντόνισαν τις τοποθετήσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε διάφορες θέσεις. Ξεχωριστή αναφορά κάνω στη Μονάδα των Επισκεπτριών Υγείας που είχαν την ευθύνη του ελέγχου των ατόμων που παρέμεναν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, αλλά και του ελέγχου της κατάστασης της υγείας των ασθενών με COVID-19.

Τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ που εθελοντικά ανταποκρίθηκαν και προσέφεραν από τη θέση τους τις υπηρεσίες τους, δημιουργώντας το κέντρο παροχής υπηρεσιών ψυχικής τηλε-φροντίδας για τους ασθενείς με κορωνοϊό, τους οικείους τους και όσους χρειάστηκαν υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στο Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού, του φίλου Γιάννη. Το τεράστιο δίκτυο εθελοντών που ανέπτυξε και οι υπηρεσίες που ανέλαβαν οι εθελοντές να προσφέρουν κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα, από το οποίο ξεχωρίζουν η μεταφορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε άτομα που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν, αλλά και η στελέχωση διαφόρων σημείων για την ομαλότερη λειτουργία του συστήματος.

Τους ιδιώτες ιατρούς και τα οργανωμένα σύνολά τους που εργάστηκαν για την περίθαλψη των ασθενών, μέσω της επιστράτευσης.

Τη διευθυντική ομάδα του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Του συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα τη Συντονίστρια του Γραφείου μου, Αναστασία Ανθούση, για τη στήριξη και τη δύναμη. 

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εξ αρχής παρακολουθούσε την εξέλιξη της πανδημίας και που, παρόλο που γνωρίζω ότι για τον ίδιο ήταν διπλά δύσκολο, έλαβε όλες εκείνες τις αποφάσεις που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ήταν καταλυτικές για τη διαχείριση της κατάστασης», ανέφερε, τέλος ο υπουργός Υγείας.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα