ΟΠΟΚ : Όχι στην αδειοδότηση πολυόροφων οικοδομών στις περιοχές ειδικού χαρακτήρα

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τα προβλήματα και τις μη αντιστρέψιμες επιπτώσεις που προκαλεί η χωρίς περιορισμούς σε ύψος ανεγειρόμενων κτιρίων, εντός ή και εκτός των προνοιών της κειμένης νομοθεσίας.
 
Ακόμα και στις περιπτώσεις, προσθέτει, που επαρκώς καθορίζονται στα τοπικά σχέδια, σε αρκετές περιπτώσεις οι πολεοδομικές αρχές παρερμηνεύουν ή ακόμα και συνειδητά παραβιάζουν τις σχετικές πρόνοιές τους.
 
Σημειώνει ότι η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων σε όλες τις πόλεις αποτελεί ειδικό θέμα που τείνει να ξεφύγει από οποιοδήποτε έλεγχο ενώ και μελέτες επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπου και όπως εκπονούνται και αξιολογούνται, δεν αποτρέπουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του συγκεκριμένου μοντέλου.

Η ΟΠΟΚ σε υπόμνημα της προς το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας αναφέρεται στην αδειοδότηση για ανέγερση δυο ακόμα πολυώροφων οικοδομών.
 
Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για οκταώροφη ή και δεκαώροφη οικοδομή στην οδό Κινύρα, εντός της ΠΕΧ Λήδρα Πάλας. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξέτασης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι τώρα έχουν έντονα εκφράσει τη διαφωνία τους η Επιτροπή Διατήρησης του Δήμου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το ΕΤΕΚ, ο ΠΟΑΚ, το ICOMOS, οι Φίλοι της Λευκωσίας, η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Αντρέα ενώ έχουν συλλεγεί εκατοντάδες υπογραφές από κατοίκους της περιοχής και πέραν των χιλίων δημότες.
 
Κοινή θέση και αίτημα είναι η τήρηση του ύψους/αριθμού των ορόφων στο επίπεδο των υφιστάμενων στην περιοχή οικοδομών και, αυτονόητα, ο σεβασμός της νομοθεσίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»