Δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί μετά τα εισαγόμενα κρουσματα-Τεστ επί τόπου

Νέα διαδικασία εισαγωγής ταχείας ανάλυσης για τον κορωνοϊό θα εφαρμοστεί στα αεροδρόμια τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.
 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο επιθεώρησης των κτιριακών έργων τα οποία αφορούν την αναβάθμιση των δικαστηρίων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Καρούσος είπε ότι «στις επόμενες ημέρες προχωρούμε και σε νέα διαδικασία ούτως ώστε να έχουμε αναλύσεις, οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα σε σύντομο χρόνο, σε μιάμιση ώρα, κι εκεί δεν θα χρειάζεται ούτε καν να περιμένει κάποιος σε καραντίνα μία ημέρα μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα».
 
Διευκρίνισε ότι «θα γίνεται για όλους όσοι πρέπει να κάνουν το τεστ με την άφιξη στην Κύπρο, όπως το κάνουν και σήμερα». Απλά σήμερα, εξήγησε, από χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β πρέπει να μεταβαίνουν σε κάποιο ξενοδοχείο για μια ημέρα σε καραντίνα μέχρι την γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Αυτό που θα αλλάξει, σημείωσε, είναι ότι θα περιμένουν στο αεροδρόμιο μέχρι να υπάρχει το αποτέλεσμα.
 
«Από κάποιες χώρες, οι οποίες τεκμηριωμένα οι αρχές της χώρας δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους αυτές τις αναλύσεις, αν το Υπουργείο Υγείας το δικό μας τεκμηριώσει αυτό το γεγονός, τότε θα δίνουμε την ευκαιρία σε αυτούς που θα ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες στην Κύπρο να κάνουν την ανάλυση τη συγκεκριμένη με την άφιξη στην Κύπρο. Αυτό θα επιλύσει αρκετά προβλήματα χωρίς να μειώνει το θέμα ασφάλειας και υγείας που έχει σχέση με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για τα εισαγόμενα κρούσματα που είχαμε τις τελευταίες ημέρες κι αν θα αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό, ο κ. Καρούσος απάντησε αρνητικά. «Δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό αντίθετα όλα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι έχουμε κάμει μια πολύ καλή και αποτελεσματική δουλειά στο θέμα του να προετοιμαστούμε για το άνοιγμα των αεροδρομίων», είπε.
 
Διευκρίνισε ότι για τις χώρες που δεν ανήκουν στην κατηγορία Α και Β από όπου προέρχονται όλα τα κρούσματα ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. «Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ανάλυση για τον κορωνοϊό αν δεν είσαι Κύπριος πολίτης. Αν είσαι Κύπριος πολίτης έχεις το δικαίωμα να κάνεις αυτή την ανάλυση με την άφιξη στην Κύπρο κι είναι με αυτό τον τρόπο με τον οποίον ελέγχουμε ή μειώνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου», ανέφερε.
 
Τόνισε ότι από χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β ο επισκέπτης πρέπει να πηγαίνει 14 ημέρες σε αυτοπεριορισμό. «Επομένως υπάρχει καραντίνα και δουλεύουν όλα όσα έχουμε ετοιμάσει με τα πρωτόκολλά μας. Το θέμα είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό άνοιγμα των αεροδρομίων, παραγωγικό για την οικονομία χωρίς να επηρεάσουμε τη δημόσια υγεία», σημείωσε.
 
Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, οι οποίες έχουν καταθέσει ένα σχέδιο δράσης των αεροδρομίων. «Μάλιστα η Κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει ζητήσει τηλεδιάσκεψη με την Κύπρο, με Υπουργούς που έχουν σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και με άλλους Υπουργούς της ΕΕ ακριβώς για τον λόγο ότι θεωρούν ότι εμείς είμαστε από τους πρώτους, οι οποίοι έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο υλοποιούμε», είπε.
 
Σε σχέση με την επιθεώρηση κτιριακών έργων, τα οποία αφορούν την αναβάθμιση των Δικαστηρίων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης που έκανε μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργο Σαββίδη, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
 
Προτεραιότητα, σημείωσε, αποτελεί και για το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης των υποδομών που είναι απαραίτητες γι` αυτή τη μεταρρύθμιση.
 
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιβλέπουμε τα έργα, να επιβλέπουμε τα χρονοδιαγράμματα κι εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα να τα επιλύουμε», σημείωσε.
 
Γι αυτό, είπε, μαζί με τον συνάδελφο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τους δικαστές του Ανωτάτου έχουμε καθιερώσει πλέον μια τριμηνιαία συνάντηση, στην οποία ουσιαστικά ακολουθούμε την εξέλιξη αυτών των έργων και λύνουμε οποιαδήποτε προβλήματα ή και απορίες υπάρχουν.
 
«Παρών στην σημερινή συνεδρία ήταν και ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων μαζί με την Ομάδα του. Αναλύσαμε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Έχουμε δώσει και επικαιροποιήσει όλα τα χρονοδιαγράμματα σε ρεαλιστικούς χρόνους υλοποίησης με πιο σημαντικά αυτά που αποτελούν προτεραιότητα που είναι το Φιλοξενία, το οποίο αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, το παλιό Ανώτατο, το οποίο θα παραδοθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο και κάποια άλλα θέματα άμεσης στέγασης δικαστών ιδιαίτερα στην Λεμεσό. Έχουν αναλυθεί όμως όλα τα έργα τα οποία έχουν σχέση με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, έχουν μπει κάποιες προτεραιότητες και όπως έχω αναφέρει μαζί με τον συνάδελφο και με τους δικαστές θα παρακολουθούμε ανά τριμηνιαία βάση την εξέλιξη και τα χρονοδιαγράμματα αυτών των έργων», πρόσθεσε.
 

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»