Έτσι ανοίγουν τα σύνορα για τους Κύπριους οι 21 χώρες της Α και Β κατηγορίας

Το μεγαλύτερο βήμα προς την κανονικότητα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρώπη, αφού μετά από περίπου τρεις μήνες, τα ευρωπαϊκά σύνορα ανοίγουν στις πλείστες χώρες και η κινητικότητα αναμένεται να αναθερμανθεί.

Ειδικά για την Κύπρο, αυτό αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για την έναρξη, έστω και κάτω από τις πιο δυσχερείς συνθήκες της τουριστικής χρονιάς, η όποια, έτσι κι αλλιώς λόγω της πανδημίας, πήγε χαμένη.

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της, προέβη σε εισηγήσεις προς τα κράτη μέλη, αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων τους. Βέβαια, κάθε κράτος μέλος επιλέγει ανάλογα και με την επιδημιολογική του εικόνα, την εξάρτηση του από τον τουρισμό, ενώ λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες για το πώς, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα προχωρήσει σε άνοιγμα των αεροδρομίων του.

Η Επιτροπή, πάντως, εισηγείται το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους ταξιδιώτες από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από την 1η Ιουλίου και καλεί τα κράτη μέλη της Ένωσης να συμφωνήσουν επί καταλόγου τρίτων χωρών για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.

Η Κομισιόν, παράλληλα, τάσσεται επίσης υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 15 Ιουνίου.

Αν και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε και της ζώνης Σένγκεν, φαίνεται να συμφωνούν στο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων από τις 15 Ιουνίου, ορισμένες χώρες θα το πράξουν αργότερα, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα άρει τους περιορισμούς για τη Γαλλία και την Πορτογαλία πριν από την 1η Ιουλίου.

Ήδη η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία έχουν ανοίξει τα σύνορά τους με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις 4 χώρες Σένγκεν που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Το ίδιο έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν από τις 15 Ιουνίου, η Γαλλία και το Βέλγιο. Η Ελβετία ανακοίνωσε και αυτή ότι στις 15 Ιουνίου θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους κατοίκους των χωρών της Ε.Ε, των χωρών Σένγκεν και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλα τα πιο πάνω, είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο, διότι θα καθορίσουν στο μέγιστο βαθμό τη φετινή τουριστική χρονιά στην Κύπρο. Ήδη την περασμένη Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αναθεωρημένο κατάλογο που ετοίμασε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, με την κατηγοριοποίηση των χωρών που θα μπορούν οι υπήκοοι τους να επισκεφθούν την Κύπρο.

Ήδη τα κυπριακά αεροδρόμια άνοιξαν αρχικά για πτήσεις από και προς 19 χώρες, ενώ αναμένεται πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι αριθμοί των επιβατών που θα ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο θα είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Σύμφωνα με το πλάνο που ετοίμασαν τα αρμόδια Υπουργεία, η Κύπρος αναμένει, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια μέχρι το τέλος του χρόνου, να κυμανθεί ως εξής:

  • Τον Ιούνιο 37 χιλιάδες επιβάτες,
  • Τον Ιούλιο 196 χιλιάδες επιβάτες,
  • Τον Αύγουστο 360 χιλιάδες επιβάτες,
  • Τον Σεπτέμβριο 634 χιλιάδες επιβάτες,
  • Τον Οκτώβριο 693 χιλιάδες επιβάτες,
  • Τον Νοέμβριο 378  χιλιάδες επιβάτες,
  • Τον Δεκέμβριο 334 χιλιάδες επιβάτες.

Μετά την αναθεώρηση των κατηγοριών που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, στην πρώτη κατηγορία προστέθηκαν οκτώ χώρες, ενώ αφαιρέθηκε μια. Στην κατηγορία έχουν καταταχθεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων ή συστοιβάδων περιπτώσεων κατά τον ΠΟΥ και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο.

Ο REPORTER ετοίμασε πίνακα με τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών που εντάχθηκαν στον κατάλογο με τις τρεις κατηγορίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ ακολουθεί ο κατάλογος των χωρών της Α και Β κατηγορίας με τα όσα ισχύουν για τους επισκέπτες σε αυτές τις χώρες, με βάση τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις τους. 

*Με πράσινο οι χώρες από τις οποίες η Κύπρος θα δέχεται επισκέπτες χωρίς τεστ από τις 20 Ιουνίου. Με κίτρινο οι χώρες από τις οποίες οι επιβάτες χρειάζεται να έχουν τεστ και με κόκκινο χρώμα οι χώρες από τις οποίες ακόμη απαγορεύονται οι πτήσεις. 

Η Αυστρία με βάση την τελευταία ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε στις πέντε Ιουνίου, δέχεται υπηκόους χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο η 14ημερη καραντίνα βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, με εξαίρεση μόνο τους υπηκόους, Αυστρίας, Τσεχίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Λίχτενστάιν, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Ελβετίας. Η χώρα όμως, δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν τεστ κορωνοϊού το πολύ τεσσάρων ημερών, με αρνητικό αποτέλεσμα, να μην μπουν σε καραντίνα.

Η Ελλάδα δημοσίευσε στις οκτώ Ιουνίου, ένα αναθεωρημένο κατάλογο χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, που μπορούν να εισέρχονται στη χώρα. Σήμερα όσοι επισκέπτονται τη χώρα, υπόκεινται σε ιατρικό έλεγχο και μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ή δεκατέσσερις ημέρες. Αυτό αναμένεται να γίνεται μέχρι τις 15 Ιουνίου.
 
Η Βουλγαρία, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε στις πέντε Ιουνίου δέχεται πολίτες από τις χώρες Σένγκεν, με την υποσημείωση τις 14ημερης καραντίνας. Ωστόσο για χώρες που διατηρούν καλό επιδημιολογικό επίπεδο, όπως η Κύπρος, η καραντίνα δεν είναι υποχρεωτική.
 
Η Κροατία, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που εξέδωσε, επιτρέπει την είσοδο σε πολίτες άλλους χωρών, μόνο για συγκεκριμένους λόγους, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός. Συγκεκριμένα η χώρα επιτρέπει την είσοδο σε Ευρωπαίους πολίτες που, επιστρέφουν στη χώρα διαμονής τους, ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή ταξιδεύουν για τουρισμό με επιβεβαίωση κράτησης καταλύματος.
 
Η Τσεχία, εξέδωσε τις τελευταίες οδηγίες στις 10 Ιουνίου και σύμφωνα με αυτές επιτρέπει την είσοδο σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, άλλων χωρών στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος.
 
Η Δανία δεν αναθεώρησε τις οδηγίες που εξέδωσε από τις 20 Μαΐου. Με βάση αυτές τις οδηγίες, δεν επιτρέπεται σε υπηκόους άλλων χωρών να εισέλθουν στη χώρα πέραν από όσους  Δανούς επιστρέφουν.
 
Η Εσθονία εξέδωσε την τελευταία ταξιδιωτική οδηγία στις τρεις Ιουνίου. Με βάση αυτές Η Κύπρος βρίσκεται στον κατάλογο των χωρών που η χώρα δέχεται πτήσεις. Οι επιβάτες δεν θα πρέπει να παρουσίασαν συμπτώματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Η Φινλανδία επιτρέπει την είσοδο στη χώρα, μόνο όσων υπηκόων άλλων χωρών διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού. Οι επιβάτες που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Φινλανδία πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες. Υπό αυτο-απομόνωση, επιτρέπεται στο άτομο να μετακινηθεί μεταξύ του χώρου εργασίας και του τόπου κατοικίας του και για άλλους ουσιαστικούς λόγους.
 
Η Γερμανία αναθεώρησε τις οδηγίες της στις τρεις Ιουνίου. Η χώρα επιτρέπει την είσοδο σε μη Γερμανούς, μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γερμανία πρέπει να αυτό-απομόνωση και πρέπει να προχωρήστε απευθείας στο σπίτι τους, ή σε άλλο κατάλληλο κατάλυμα για περίοδο 14 ημερών. Αυτό όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να αλλάξει από τις 15 Ιουνίου, όταν η χώρα θα ανοίξει τα σύνορα της για τις χώρες εντός Σένγκεν.
 
Η Ουγγαρία εξέδωσε νέες οδηγίες, στις επτά Ιουνίου με τις οποίες επιτρέπει την είσοδο μόνο σε ένα μικρό γκρουπ χωρών, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος. Βέβαια, ακόμα και αυτοί που έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε 14ημερη καραντίνα.
 
Και η Λετονία, όπως και οι άλλες χώρες της Βαλτικής άνοιξαν τα σύνορα τους μόνο για τις γειτονικές τους χώρες. Οι αναθεωρημένες οδηγίες εκδόθηκαν στις τρεις Ιουνίου. Οι επιβάτες από άλλες χώρες εκτός της Εσθονίας και της Λιθουανίας τις τελευταίες 14 ημέρες υπόκεινται σε αυτό-απομόνωση στον τόπο κατοικίας τους για 14 ημέρες.
 
Πάντως η Λιθουανία, που εξέδωσε αναθεωρημένες οδηγίες στις οκτώ Ιουνίου επιτρέπει την είσοδο σε Κύπριους, χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα.
 
Το Λουξεμβούργο δεν ανανέωσε τις οδηγίες του από τις 21 Μαρτίου. Πάντως αναμένεται πως θα ανοίξει τα σύνορα του για τους κατοίκους της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου.
 
Η Μάλτα δεν ανανέωσε τις οδηγίες τις από τις 14 Απριλίου, ωστόσο αναμένεται να ανοίξει τα σύνορα της για πολίτες άλλων χωρών από την 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις προς ένα μικρό αριθμό χωρών θα ξεκινήσουν και πάλι την 1η Ιουλίου αλλά θα εξαιρούνται οι αγορές που αποτελούν μεγάλες πηγές τουριστών, όπως η Βρετανία και η Ιταλία (εκτός της Σικελίας).

Στις αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσε η Νορβηγία, στις οκτώ Ιουνίου, σημειώνεται ότι δεν επιτρέπει την είσοδο σε πολίτες άλλων χωρών, ωστόσο εξαιρεί μια σειρά από χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος. Οι Κύπριοι, ή όσοι επιστρέφουν από την Κύπρο θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό για δέκα ημέρες.
 
Η Σλοβακία, από τις 10 Ιουνίου άνοιξε τα σύνορα τις χωρίς περιορισμούς για ένα γκρουπ χωρών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Κύπρος. Στην εν λόγω κατηγορία βρίσκονται επισκέπτες από τη Γερμανία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία.
 
Η Σλοβενία εξέδωσε οδηγίες στις 29 Απριλίου με τις οποίες απαγορεύει την είσοδο στη χώρα ξένων υπηκόων, ενώ οι Σλοβένοι που επιστρέφουν, απομονώνονται για επτά ημέρες. Η χώρα αναμένεται να ανοίξει τα σύνορα της στις 15 Ιουνίου.
 
Τέλος, η Ελβετία εξέδωσε τις πιο πρόσφατες οδηγίες της στις τρεις Ιουνίου. Η χώρα επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στους υπηκόους της και στους υπηκόους του Λιχτενστάιν. Για υπηκόους άλλων χωρών η είσοδος επιτρέπεται μόνο κάτω από ειδικές προϋποθέσεις. Όπως άλλες χώρες, έτσι και η Ελβετία, αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της χωρίς περιορισμούς από τις 15 Ιουνίου.
 
Η χώρες της κατηγορίας Β
Οι μισές χώρες που ήταν αρχικά στην κατηγορία Β, μεταφέρθηκαν στην κατηγορία Α, ενώ προστέθηκε το Ισραήλ που μεταφέρθηκε από την κατηγορία Α.
Στην κατηγορία έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.
 
Η Ρουμανία με βάση τις οδηγίες που εξέδωσε 22 Μαΐου, επιτρέπει την είσοδο μόνο σε συγκεκριμένο γκρουπ χωρών, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα.

Η Πολωνία, με βάση τις οδηγίες που εξέδωσε στις τέσσερις Ιουνίου, συνεχίζει την αναστολή πραγματοποίησης πτήσεων από τη χώρα, ενώ όσοι υπήκοοι της φτάνουν, θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα.
 
Το Ισραήλ, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, αφού είναι η μοναδική χώρα που η κατηγορία της αναθεωρήθηκε από τα πάνω προς τα κάτω. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί η πρώτες πτήσεις από και προς την γειτονική χώρα με τους επιβάτες να πρέπει να φέρουν βεβαίωση για τεστ, αρνητικό στον κορωνοϊό. Στο Ισραήλ, η εικόνα είναι πλέον πολύ διαφορετική από αυτή που είχε δώσει προ δεκαπενθημέρου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, παροτρύνοντας τους συμπατριώτες του «να βγουν έξω και να διασκεδάσουν».
 
Τουλάχιστον 244 μαθητές, καθηγητές και εργαζόμενοι σε σχολεία έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα το κλείσιμο 42 παιδικών σταθμών και σχολείων, ενώ 6.800 μαθητές και καθηγητές βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Την Πέμπτη, ένας βουλευτής της Κοινής Λίστας ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον ιό, με αποτέλεσμα να κλείσει το κτίριο της Βουλής και να ξεκινήσει μια δύσκολη προσπάθεια εντοπισμού των χιλιάδων ανθρώπων με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη