Ενημερώθηκε για το θέμα των λεωφορείων η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών σε μακρά κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία στην παρουσία του Αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Καρούσου, του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, με βάση δήλωση του Προέδρου της Γιώργου Προκοπίου, έτυχε πλήρους ενημέρωσης και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους Βουλευτές, για το επίμαχο θέμα των συμβάσεων των δημόσιων επιβατικών μεταφορών.
 
Ερωτηθείς στο πλαίσιο δηλώσεων του για το θέμα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, είπε ότι για τα λεωφορεία εκκρεμούν διαδικασίες ολοκλήρωσης των προσφορών και δικαστικές διαδικασίες και ως εκ τούτου δεν θα προβεί στην όποια δήλωση.
 
Σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, ο Υπουργός Μεταφορών επανατόνισε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες ολοκλήρωσης προσφορών, ενώπιον του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου Μεταφορών και δικαστικές διαδικασίες και δεν θα πρέπει ο οποιοσδήποτε να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις πριν ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες διαδικασίες.
 
Κληθείς να αναφέρει πως θα διαχειριστεί ενδεχόμενο να αποφασιστεί τερματισμός των δρομολογίων των λεωφορείων τη Δευτέρα, ο κ. Καρούσος είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο. Πρόσθεσε ότι «έχουμε αρκετά θέματα με τα λεωφορεία. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι  επιλύουμε προβλήματα και δεν δημιουργούμε».
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις που περιέχονται σε δημοσιεύματα των υφιστάμενων αναδόχων, για το θέμα που προέκυψε με τις συμβάσεις των δημόσιων επιβατικών μεταφορών αναφορικά με τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής.
 
Συγκεκριμένα απαντώντας στις αναφορές της Συντονιστικής Επιτροπής Λεωφορείων διευκρίνισε ότι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, είχε περιληφθεί το θέμα των συμβάσεων των λεωφορείων για το οποίο είχε προσκληθεί ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών για να ενημερώσει την Επιτροπή και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις των Βουλευτών.
 
Πρόσθεσε ότι δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών ο κ. Καρούσος λόγω έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου το Υπουργείο Μεταφορών εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Σταύρο Μιχαήλ.
 
Στη συνέχεια, εκφράστηκε η άποψη από μέλη της Επιτροπής ότι η συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία, στις 12 Ιουνίου 2020, ώστε να παραβρεθεί και να απαντήσει ο Υπουργός σε ερωτήσεις των Βουλευτών, ανέφερε περαιτέρω ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
 
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρία της 5ης Ιουνίου, ο κ. Προκοπίου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εκπρόσωποι των υφιστάμενων αναδόχων είχαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στον ίδιο χώρο και ως Πρόεδρος της Επιτροπής αποδέχθηκε αίτημά τους να εισέλθει στην αίθουσα της συνεδρίας αντιπροσωπεία τους για να εξηγήσει τις θέσεις τους.
 
Ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι των αναδόχων, εκφράστηκαν με μη αρμόζον τρόπο εναντίον απόντων θεσμών και κρατικών αξιωματούχων (Υπουργού Μεταφορών, Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και άλλων), οπόταν και τους ζήτησα να ανακαλέσουν, πράγμα που έπραξαν.

Περαιτέρω επεσήμανε  ότι κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, διαφάνηκε ότι οι θέσεις που εξέφραζαν κάποιοι εκ των αναδόχων, αφορούσαν εν εξελίξει διαδικασίες αξιολόγησης και κατακύρωσης προσφορών και έτσι κρίθηκε ότι τυχόν συνέχιση της συζήτησης την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020, με παρόντες τους ανάδοχους, πιθανόν θα μπορούσε να αποτελέσει, ή να θεωρηθεί ότι αποτελεί παρέμβαση στις διαδικασίες αυτές, πράγμα ανεπίτρεπτο.
 
Συνεχίζοντας διευκρίνισε περαιτέρω ότι αυτός είναι ο λόγος που τελικά το θέμα ουδέποτε περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να  αποσυρθεί από την συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών για τις 12 Ιουνίου 2020. Καταλήγοντας ο κ. Προκοπίου είπε ότι η ορθότητα της θέσης αυτής επιβεβαιώθηκε και με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»