Η Κυβέρνηση θα προκηρύξει ξανά προσφορές για rapid test για τα αεροδρόμια

Η Κυβέρνηση θα επαναλάβει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια εξέτασης για  τον κορωνοϊό προκειμένου να συμβληθεί με προσφοροδότες που θα έχουν στο μεταξύ εξασφαλίσει τον εξοπλισμό για ταχύτερη εξαγωγή αποτελεσμάτων, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος  κάνοντας λόγο για rapid test σε μαζικές δειγματοληψίες και αποτέλεσμα εντός μιάμιση ώρας.
 
Ερωτηθείς στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών για τη διαδικασία που ακολουθείται στα αεροδρόμια με καθυστερήσεις για τους τουρίστες, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα είναι με την άφιξη στο αεροδρόμιο να γίνονται οι εργαστηριακές αναλύσεις για το κορωνοϊό, τα αποτελέσματα των οποίων χρειάζονται μέχρι και 24 ώρες.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι εφόσον υπάρχουν και νέες τεχνολογίες που παρέχουν τη δυνατότητα εξαγωγής αποτελέσματος σε μιάμιση ώρα, θα επαναπροκηρυχθεί προσφορά για να μην χρειάζεται να οδηγούνται οι εισερχόμενοι από τα αεροδρόμια σε μία ημέρα καραντίνα, αλλά να αναμένουν στο χώρο του αεροδρομίου μέχρι να εξαχθεί το αποτέλεσμα.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε επίσης πως επιβάτες προερχόμενοι από κάποιες χώρες των οποίων τεκμηριωμένα οι αρχές δεν μπορούν να παράσχουν την εξέταση, ή δεν υπάρχουν υπηρεσίες για να τους προσφέρουν την εξέταση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει αυτή την  υπηρεσία με την άφιξη τους στην Κύπρο, νοουμένου ότι το Υπουργείο Υγείας θα τεκμηριώσει ότι η συγκεκριμένη χώρα όντως δεν μπορεί να την προσφέρει στον ενδιαφερόμενο, ή αυτός συναντά δυσκολίες ώστε να κάνει την εξέταση για να ταξιδέψει στην Κύπρο.
 
Ερωτηθείς ποιος θα επωμίζεται τα έξοδα της εξέτασης, ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι τα έξοδα τα επωμίζεται ο ταξιδιώτης, είτε είναι ανάλυση, είτε είναι διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο μέχρι της έκδοσης του αποτελέσματος της εξέτασης.
 
Αναλόγως των χωρών, είναι και οι όροι εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχουν χώρες Α΄ κατηγορίας,  Β΄ κατηγορίας και όσες δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες  κατηγορίες, τυγχάνουν χειρισμού ως κατηγορία Γ, συνέχισε προσθέτοντας ότι επιβάτες προερχόμενοι από χώρες Γ΄ κατηγορίας υποχρεούνται σε αυτοπεριορισμό 14 ημερών.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα ταχύτερα αποτελέσματα στην εξέταση για κορωνοϊό, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι με την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Υγείας για την εξέταση, αρκετοί ενδιαφερόμενοι είχαν δηλώσει ότι μπορούσε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή αποτελέσματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κάποιοι χρειάζονταν πίστωση χρόνου 20 ημερών, άλλοι ενός μήνα ώστε να εισαγάγουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, για αυτό και αποφασίστηκε να προχωρήσει το άνοιγμα των αεροδρομίων με τη μέθοδο που εφαρμόζεται σήμερα.
 
«Θα προκηρύξουμε νέα προσφορά ώστε να μπορέσει ο όποιος προσφοροδότης να εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμός», συνέχισε.
 
Τοποθετούμενος επί διευκρινιστικής ερώτησης, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι rapid test σημαίνει να έχω αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μαζική δειγματοληψία με το μοριακό τεστ που εφαρμόζουμε σήμερα, απλά, συνέχισε υπάρχουν τεχνολογίες και εξοπλισμοί οι οποίοι που παρέχουν αποτέλεσμα πολύ πιο σύντομα από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου