Πώς απαντούν οι Δήμοι στις επικρίσεις για ολιγωρία στα κρούσματα απειθαρχίας

Καλά κρατούν οι αντιδράσεις γύρω από τα κρούσματα απειθαρχίας που παρατηρήθηκαν κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σαφείς οδηγίες στους αρμόδιους για αυστηρή τήρηση των μέτρων.
 
Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρέθηκε αρχικά η Αστυνομία, η οποία κατηγορήθηκε ότι δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο στην εξίσωση, μπήκαν και οι τοπικές αρχές, οι οποίες δέχθηκαν πυρά για τον τρόπο αντίδρασης τους.
 
Ο REPORTER, επικοινώνησε με τους δημάρχους όλων των παράλιων περιοχών, οι οποίοι σχολίασαν τα κρούσματα απειθαρχίας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ εξήγησαν πως οι Δήμοι δεν μπορούν να επιβάλλουν το νόμο σε τέτοιες περιπτώσεις, καθότι δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες τους.
 
Ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε ότι εικόνες που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν ανησυχητικές.
 
«Θεωρώ ότι το νέο διάταγμα που καθορίζει πλέον τον μέγιστο αριθμό ατόμων στα 150, ότι δεν θα παρουσιαστεί πλέον οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο. Με το διάταγμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο λύνονται τα χέρια της Αστυνομίας και της οποιασδήποτε αρχής, να κάνει άμεσα παρεμβάσεις». Σημείωσε εξάλλου ότι «είναι διαφορετική η παρέμβαση που γίνεται για την τήρηση των διαταγμάτων και οι αρμοδιότητες που έχουν οι Αρχές, σε σχέση με άλλες νομοθεσίες που υπάρχουν».
 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέτου, απάντησε λακωνικά πως η «παράκληση του Δήμου προς όλους είναι να τηρούνται τα μέτρα που λαμβάνονται από το Υπουργείο Υγείας. Η έκκληση μας είναι προς όλους και τους πολίτες και τους ιδιοκτήτες μαγαζιών».
 
Αντίθετα, ο δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, ήταν έντονος τονίζοντας πως, «το πρόβλημα είναι εδώ και με το φόβο δεν κάνεις δουλειά. Αν ο κόσμος δεν καταλάβει ότι και στις παραλίες και παντού πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και λοιπά, τότε είναι δύσκολα τα πράγματα», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως, «όσους αστυνομικούς και να έχεις, όσους υπαλλήλους και να έχεις δεν μπορείς να εφαρμόσεις σε όλες τις παραλίες και παντού τα μέτρα».
 
Έστειλε μάλιστα το μήνυμα ότι, «η αντίληψη που πρέπει να περάσει, είναι ότι πρέπει να κάνουν όλοι ότι περνά από το χέρι τους. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος».
 
Ως προς το κατά πόσον οι Δήμοι μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα απειθαρχίας, υπέδειξε ότι «οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην παραίνεση, στην κατανόηση, αλλά δεν μπορούν να συμβάλουν στην διαδικασία της επιβολής».
 
Ανέφερε επίσης ότι, «ούτε να συλλάβει μπορεί ο Δήμος, ούτε να ζητήσει τα στοιχεία του άλλου στο δρόμο ή στην παραλία. Κανένας υπάλληλος του Δήμου δεν έχει εξουσία να ζητήσει προσωπικά στοιχεία, ούτε να αναγκάσει κάποιο να του πει οτιδήποτε. Αυτό είναι μια βασική αρχή» είπε, εξηγώντας ότι «αν πάει ένας υπάλληλος και πει σε ένα πολίτη είμαι υπάλληλος του Δήμου πες μου το όνομα σου να σου βγάλω εξώδικο, δεν θα βρεθεί κάποιος που θα του το πει».
 
Η κατάσταση στη Λεμεσό, ήταν πολύ καλή σε σχέση με άλλες περιοχές, ανέφερε με τη σειρά του ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης κι αυτό το αποδίδει στο γεγονός ότι οι Λεμεσιανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο θέμα.
 
«Επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή αυτή την περίοδο. Εμείς στη Λεμεσό  είμαστε διπλά ευαίσθητοι, γιατί δεν θέλουμε να αναιρέσουμε και να θυσιάσουμε ότι επετεύχθη τους τελευταίους μήνες με πάρα πολύ κόπο και μόχθο από τους Λεμεσιανούς».
 
Τόνισε μάλιστα πως «αυτή η ευαισθησία έφερε αισιόδοξα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες περιοχές. Άρα θα πρέπει η οποιαδήποτε παρανομία να παταχθεί».
 
Αυτό μπορεί να συμβεί με αυξημένη επιτήρηση από την Αστυνομία και από τις υπηρεσίες που συνεπικουρούν την Αστυνομία, ενώ ο Δήμος από την πλευρά του το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ενημερώνει τον κόσμο και να τον διαφωτίζει, «για να πηγαίνουμε σιγά σιγά προς την ομαλότητα χωρίς προβλήματα», σύμφωνα με τον δήμαρχο Λεμεσού.
 
Η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για ελέγχους της εφαρμογής των διαταγμάτων είναι η Αστυνομία, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, όμως όπως εξήγησε «είμαστε και εμείς με κλιμάκια επιθεωρητών παρόντες και επιδεικνύουμε στους δημότες οποιαδήποτε παρανομία ή παρατυπία για να προλάβουμε τις οποιεσδήποτε παρεκτροπές».
 
Ο δήμαρχος Πάφου Φάίδωνας Φαίδωνος σχολιάζοντας τις εικόνες με τα κρούσματα απειθαρχίας, επισήμανε ότι η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι ο κόσμος προσέχει.
 
«Εθελοτυφλούμε εάν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι στα νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν δεν τηρούνται τα μέτρα, εξ υπαιτιότητας των πολιτών, όπου πάν οι θαμώνες οι οποίοι ανταλλάζουν χειραψίες ο ένας με τον άλλο, ανταλλάζουν τραπέζια».
 
Αυτό είναι εμφανές και σε κάποιες περιπτώσεις και οφείλεται στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να προσθέσουν κάποιες καρέκλες, κάποια τραπέζια και λοιπά, όπως υπέδειξε.
 
«Σίγουρα δεν είναι όλος ο κόσμος που κάνει χειραψίες και ανταλλάζει τραπέζια, ούτε ότι όλοι παραβιάζουν τις αποστάσεις. Μια γενική εικόνα είναι ότι ο κόσμος προσέχει, αλλά και μια άλλη γενική εικόνα είναι ότι σε κάποια νυχτερινά κέντρα δεν τηρούνται τα μέτρα κατά γράμμα», είπε ο δήμαρχος Πάφου.
 
Για το κομμάτι της νομοθεσίας, είπε ότι «δεν δίνει κανένα δικαίωμα στους Δήμους να κλείσουν κάποιο εστιατόριο και κάποιο μπαρ. Αυτό είναι θέμα της Αστυνομίας. Φυσικά όταν γίνουν παρατηρήσεις από το Δήμο συμμορφώνονται».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου