Μεγαλώνει η λίστα πτήσεων της Κύπρου-Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει και τη μάχη του τουρισμού, η Κύπρος προχωρά στην επικαιροποίηση της λίστας 19 χωρών με τις οποίες επαναρχίζει πτήσεις, με δεδομένο και τον διπλασιασμό των αεροπορικών εταιρειών που προγραμμάτισαν πτήσεις. Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή, είναι πολύ αισιόδοξες και βασίζονται στα ιδανικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Δεδομένα τα οποία εάν αλλάξουν, θα επιφέρουν ανεπανόρθωτο το πλήγμα στη φετινή τουριστική χρονιά.

Τουλάχιστον άλλες 40 χώρες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Συμβουλευτικής Ομάδας Επιστημόνων και με βάση τα επιδημιολογικά τους δεδομένα, θα επιλεγούν κάποιες που θα προστεθούν είτε στην Α είτε στη Β κατηγορία. Οι υπόλοιπες θα παραμείνουν στην κατηγορία C. Σε αυτό το στάδιο οι προσθήκη δεν αναμένεται να είναι πολύ μαζική, ωστόσο, διερευνάται σοβαρά το ενδιαφέρον χωρών ο δείκτης μεταδοτικότητας των οποίων είναι κοντά στο ένα, που είναι και το ζητούμενο.

Οι υποψήφιες χώρες

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή στη λίστα της Κύπρου υπάρχουν 19 χώρες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η Α κατηγορία περιλαμβάνει τις Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία. Η Β κατηγορία περιλαμβάνει τις Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Θεωρείται βέβαιο πως Ελβετία και Πολωνία θα μπουν στην κατηγορία Α, στην οποία μετά τις 20 Ιουνίου δεν θα χρειάζεται τεστ κορωνοϊού, αφού οι δείκτες τους έχουν βελτιωθεί.

Επίσης, χώρες όπως η Ουκρανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και ο Λίβανος, εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη λίστα, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER. Εκτός από αυτές τις χώρες, υπό διερεύνηση είναι και κράτη της Μέσης Ανατολής, κάποια εκ των οποίων θα αποκλειστούν σε αυτό το στάδιο, αφού παρατηρήθηκε έξαρση της πανδημίας.

Το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών και οι πτήσεις από Βρετανία
Κι ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που τοποθέτησαν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα ήταν 20, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε. Όπως δήλωσε στον REPORTER η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη 40 αεροπορικές εταιρείες προτίθενται να επαναρχίσουν το πτητικό τους πρόγραμμα.

«Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε επαφές με αεροπορικές εταιρείες. Συζητούμε μαζί τους τα διάφορα πτητικά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας. Πρέπει να σημειώσουμε πως αυξήθηκαν σε 40 οι χώρες που προτίθενται να επανεκκινήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο».

Σημειώνεται πως μέχρι πέρσι, υπήρχε συνεργασία με 70 αεροπορικές εταιρείες. Ο αριθμός των εταιρειών αναμένεται να αυξηθεί, ανάλογα και με τις χώρες της Μέσης Ανατολής που θα προστεθούν. Εταιρείες κολοσσοί όπως η EMIRATES, αναμένουν τις αποφάσεις γι’ αυτές τις χώρες προκειμένου να ανακοινώσουν πτήσεις από και προς την Κύπρο.

Παρά το γεγονός, πάντως ότι η Βρετανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατηγορία C, όπου χρειάζονται πολλά προαπαιτούμενα για τους επιβάτες, κάποιες εταιρείες προγραμμάτισαν πτήσεις μετά τις 15 Ιουλίου.

Πενήντα πτήσεις μέχρι την Κυριακή

Ανάμεσά στις αεροπορικές εταιρείες που προγραμμάτισαν πτήσεις από και προς την Κύπρο είναι:

  • Wizz Air
  • Ryanair
  • IsrAir
  • Blue Air
  • AEGEAN
  • EasyJet
  • Lufhansa
  • AirMalta
  • Bulgaria Air
  • Cyprus Airways

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, πάντως προγραμμάτισαν πτήσεις μετά τα μέσα Ιουλίου με τις περισσότερες να είναι τον Αύγουστο.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, θα πραγματοποιηθούν 50 εμπορικές πτήσεις, 25 αναχωρήσεις και 25 αφίξεις. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου θα επαναρχίσουν μετά τις 20 Ιουνίου.

Το αισιόδοξο σενάριο
Τα πιο πάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως τα άριστα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις ενέργειες που έγιναν, έχουν τοποθετήσει την Κύπρο στον φετινό τουριστικό χάρτη. Οι εκτιμήσεις είναι πως αυτόν τον μήνα, ειδικά μετά τις 20, θα διακινούνται περίπου 1000 επιβάτες τη μέρα από τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου. Τον Ιούλιο με την προσθήκη και άλλων χωρών, ο ημερήσιος αριθμός των ταξιδιωτών αναμένεται πως θα εξαπλασιαστεί και θα αγγίξει συνολικά τις 200 χιλιάδες. Τον Αύγουστο, με βάση το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον αναμένεται να διακινηθούν 400 και τον Σεπτέμβριο 600 χιλιάδες επιβάτες. Εκτιμάται ότι το 30% όσων αφιχθούν στην Κύπρο, δηλαδή περίπου 400 χιλιάδες, θα είναι τουρίστες.

Το απαισιόδοξο σενάριο
Αυτό που απεύχονται όλοι είναι ενδεχόμενη αλλαγή των επιδημιολογικών δεικτών της Κύπρου και αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό θεωρείται ως καταστροφικό για την τουριστική χρονιά, σενάριο και είναι και ένας από τους λόγους που υπήρξε τόσο σφοδρή αντίδραση από την Κυβέρνηση για τις παραβιάσεις των μέτρων στον Πρωταρά.

Οι περισσότερες χώρες, προτίθενται να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να ταξιδεύσουν σε μη, επιδημιολογικά ασφαλείς, προορισμούς. Ένα παράδειγμα είναι η Γερμανία, χώρα από την οποία φιλοδοξεί να αντλήσει τους περισσότερους τουρίστες για φέτος η Κύπρος.

Η χώρα ήδη επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησε στοιχεία για να ενημερώσει άμεσα τους τουριστικούς της πράκτορες. Ήδη προγραμματίστηκαν πτήσεις μέσω Φρανκφούρτης, Ντίσελντορφ, Ντόρτμουντ, Μόναχο και Κολωνίας. Η Γερμανία έχει ως κορυφαία της προτεραιότητα την προώθηση χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης των υπηκόων της.

Ενέργειες ακόμη και από τον Πρόεδρο
Οι προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών είναι μεγάλες και σε αυτές συμμετέχει ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, είχε χθες επαφή και με τον Καγκελάριο της Αυστρίας. Παράλληλα εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση το Υφυπουργείο Τουρισμού καθώς και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η σύσκεψη της Πέμπτης, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ελλάδας της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Κροατίας και της Μάλτας που θα συζητήσουν αποκλειστικά το θέμα του τουρισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη των συγκεκριμένων χωρών, που προβαίνουν σε αυτό το στάδιο σε αλληλοενημέρωση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη