Ανοίγουν φτερά τα αεροδρόμια της Κύπρου-Πρεμιέρα με πτήσεις από τρεις χώρες

Έπειτα από δυόμισι μήνες, ανοίγουν σήμερα φτερά τα αεροδρόμια της Κύπρου, με τις προσδοκίες  για άφιξη τουριστών στην Κύπρο να είναι μεγάλες αφού οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές, λόγω των εξαιρετικών επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας.
 
Η πρεμιέρα της πρώτης φάσης του σταδιακού ανοίγματος γίνεται με 10 πτήσεις, 5 αφίξεις και 5 αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι 6 πτήσεις είναι από και προς την Αθήνα, οι δύο από και προς το Τελ Αβίβ και οι υπόλοιπες δύο από και προς τη Σόφια.

Η πρώτη πτήση που θα πραγματοποιηθεί είναι άφιξη από το Ισραήλ στις 10 και 15 το πρωί. .

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο. Σημειώνεται πως  πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Πάφου αναμένονται, εκτός απροόπτου στις 21 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται  αεροδρόμια είχαν κλείσει με διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών που είχε τεθεί σε ισχύ στις τρεις τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου 2020.

Τι θα ζητείται από τους ταξιδιώτες
Όπως είναι γνωστό, με βάση τους επιδημιολογικούς τους δείκτες η Κύπρος επέλεξε 19 χώρες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, για να επαναρχίσει τις πτήσεις. Η Α κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία. Η Β κατηγορία περιλαμβάνει τις Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Κατά το πρώτο στάδιο, από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Κύπρο, απαραίτητα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί εντός 72 ωρών πριν ταξιδέψουν σε διαγνωστική εξέταση PCR στην χώρα προέλευσής τους.

Στις 20 Ιουνίου, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αρθούν πλήρως για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες, που βρίσκονται στην κατηγορία Α. Ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β,  θα πρέπει εντός 72 ωρών πριν την πραγματοποίηση του ταξιδίου τους για την Κύπρο, να έχουν απαραίτητα υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση PCR στην χώρα προέλευσης. Το πιστοποιητικό της εξέτασης με αρνητική ένδειξη θα προσκομίζεται πριν την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος, καθώς και κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στον προορισμό.

Όσοι ταξιδιώτες προέρχονται από χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β και οι οποίες δεν διενεργούν ευρέως διαγνωστικές εξετάσεις PCR, υποχρεωτικά θα υποβάλλονται στην εξέταση με την άφιξη τους στα Κυπριακά αεροδρόμια. Το κόστος της εξέτασης θα επιβαρύνει τον ίδιο τον ταξιδιώτη και εκτιμάται στα 60 ευρώ κατ’ άτομο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών το αργότερο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ζητείται από τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό,  σε χώρο διαμονής που έχουν διευθετήσει.

Η «Δήλωση ταξιδιώτη COVID -19»
Όσοι φτάνουν στην Κύπρο θα πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά  την «Δήλωση ταξιδιώτη COVID -19», που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η « Δήλωση Ταξιδιώτη COVID -19» , θα προσκομίζεται πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στον προορισμό. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

(α) ερωτηματολόγιο για άντληση πληροφοριών σε σχέση με τυχόν ταξίδια που πραγματοποίησε ο ταξιδιώτης έως και 14 ημέρες πριν την άφιξη του στην Κύπρο

(β) βεβαίωση, ότι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν το ταξίδι του για Κύπρο δεν έχει ταξιδέψει ή έχει διαμείνει σε άλλη χώρα πλην αυτών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α και Β

(γ) βεβαίωση ότι δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα COVID-19, εντός διαστήματος 72 ωρών πριν την πραγματοποίηση του ταξιδίου για Κύπρο

(δ) βεβαίωση ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με ασθενή COVID-19 κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν το ταξίδι του για Κύπρο

(ε) αποδοχή ότι ταξιδεύει στην Κύπρο με δική του ευθύνη και ότι σε περίπτωση τυχόν μόλυνσής του κατά την διάρκεια του ταξιδίου του η Κυπριακή Δημοκρατία ή οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός αυτής, δεν φέρουν καμία ευθύνη και

(στ) ανάληψη ευθύνης ενημέρωσης των Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο, σε περίπτωση που εντός 14 ημερών από την αναχώρηση του από την Κύπρο, εμφανίσει συμπτώματα COVID-19.

Τα μέτρα στα αεροδρόμια
Στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα επιτρέπεται η είσοδος και η διέλευση μόνο στους ταξιδιώτες και στους εργαζόμενους.  Οι ταξιδιώτες θα θερμομετρούνται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων ενώ θα λειτουργεί και  «Γραφείο παροχής πληροφοριών για COVID-19» για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ενημερωθούν κατά την άφιξή τους.
Ορισμένοι ταξιδιώτες, μετά από τυχαία επιλογή, θα υπόκεινται σε διαγνωστική εξέταση για COVID-19 κατά την άφιξή τους, ανεξάρτητα της χώρας προέλευσης. To κόστος της εξέτασης θα επιβαρύνει την Κυπριακή κυβέρνηση.

Έχει καθοριστεί μηχανισμός, βάσει του οποίου θα λαμβάνουν χώρα τακτικοί και συχνοί έλεγχοι και θα διασφαλίζουν την αυστηρή συμμόρφωση όλων όσοι εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία.

Τι θα γίνει εάν ένας ταξιδιώτης διαγνωστεί στην Κύπρο με covid-19
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με άλλες χώρες είναι πως  η Κυβέρνηση, δεσμεύεται να φροντίσει όλους τους ταξιδιώτες πού διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, όπως επίσης τις οικογένειές και τις κοντινές τους επαφές. Η Κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος διαμονής, διατροφής και περίθαλψης. Ο ταξιδιώτης θα επιβαρυνθεί μόνο με τα κόστη μεταφοράς του στο αεροδρόμιο και της πτήσης επαναπατρισμού του, σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα και την αεροπορική του εταιρία.

Επίσης, ένα νοσοκομείο COVID -19 με 100 κλίνες θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για ταξιδιώτες, που εμφανίζονται θετικοί στον ιό, με τον αριθμό των κλινών να δύναται να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί. Εάν οι ταξιδιώτες νοσήσουν κρίσιμα, διατίθενται ανά πάσα στιγμή, επιπλέον 112 κλίνες εντατικής θεραπείας και 200 αναπνευστήρες για την περίθαλψη τους.
Διευθετήθηκε ακόμη να υπάρχουν 500 δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τις στενές επαφές των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί, κάτι το οποίο μπορεί να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί.
Αυτό θα διασφαλίσει από τη μία την κατάλληλη φροντίδα τους και από την άλλη θα καθησυχάσει τους υπόλοιπους ταξιδιώτες ότι ο χώρος διαμονής τους είναι καθαρός από τον COVID-19. Έτσι εάν σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα βρεθεί φιλοξενούμενο άτομο θετικό στον ιό, το εν λόγω κατάλυμα δεν θα τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα και θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αντίθετα οι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν από το άτομο που διαγνώσθηκε θετικό στον ιό και από τις στενές του επαφές, θα τύχουν σχολαστικού καθαρισμού και απολύμανσης πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

Επαναπατρισμός πολιτών
Μέχρι και τις 19 Ιουνίου θα συνεχιστεί, εν τω μεταξύ, ο επαναπατρισμός πολιτών από χώρες που δεν εμπίπτουν στην Α και Β κατηγορία, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. H ταξινόμηση των χωρών αυτών γίνεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων βάσει επιδημιολογικών δεικτών μεταδοτικότητας στον κορωνοϊό COVID-19.

Από τις 20 Ιουνίου θα επιτρέπονται πτήσεις και από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α και Β και οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να εκδίδουν εισιτήρια. Στις εν λόγω πτήσεις θα επιτρέπονται μόνο επιβάτες οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και άτομα στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια. Οι επιβάτες των πιο πάνω πτήσεων θα ακολουθούν τα Πρωτόκολλα που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών