Η ευφυής ιδέα μαθητών που έγινε το δεξί χέρι σε όσους δεν ξέρουν Πρώτες Βοήθειες

Πολλά περιστατικά, τα οποία απέβησαν μοιραία για κάποιους ανθρώπους, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι γύρω τους είχαν τις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών. Από την άλλη όμως, είναι ανέφικτο να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες πρώτες βοήθειες. Γι’ αυτό το λόγο, εννέα μαθητές του Λυκείου Λατσιών, στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού Junior Achievement Cyprus, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία, το προϊόν της οποίας θα ήταν εύκολο στη χρήση και στη μεταφορά. Έτσι, το είπαν και το έκαναν... Δημιούργησαν την κάρτα Emeraid που παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις πρώτες βοήθειες. 
 
Η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας είναι η μαθήτρια, Αυγή Μουρούζη, η οποία μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε το σκεπτικό της ιδέας τους να φτιάξουν ένα προϊόν που θα παρέχει εύκολα πληροφορίες στο κοινό σε ώρα ανάγκης. Πρόκειται για μια κάρτα, στο μέγεθος της πιστωτικής, για την οποία, το μόνο που χρειάζονται οι καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσει, είναι το κινητό τους τηλέφωνο. 

«Καταλήξαμε ότι θέλαμε το προϊόν μας να ασχολείται με τον τεχνολογικό τομέα και βρήκαμε αυτή την καινοτόμο ιδέα. Η κάρτα έχει τον κωδικό QR στο πίσω μέρος, ο οποίος όταν σκαναριστεί από το κινητό, βγαίνουν περιεχόμενα. Εκείνη τη στιγμή η απορία μας ήταν τι θα ήταν αυτά τα περιεχόμενα. Μετά από ιδέες και έρευνα αγοράς σε εμπορικό κέντρο, είδαμε πως το 80% του πληθυσμού είχαν ελάχιστη ή καθόλου γνώση από πρώτες βοήθειες, θεωρήσαμε σημαντικό για την κοινωνία μας να περιέχει πληροφορίες πρώτων βοηθειών. Είναι πολύ εύκολο, κυρίως για τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας, που έχουν την ιδιότητα να σκανάρουν τον κωδικό QR. Για κινητά που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, υπάρχει μια εύκολη εφαρμογή, που βοηθά να γίνει. Όσον για τη διαδικασία, αναγράφεται βήμα προς βήμα στη συσκευασία μας».

Η κάρτα έχει χαμηλό κόστος σε αντίθεση με άλλα εγχειρίδια Πρώτων Βοηθειών, ενώ είναι εύκολη στη χρήση και μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε σε περιπτώσεις κινδύνου, μέσω της οποίας θα λαμβάνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει για την αντιμετώπιση του περιστατικού.   

Όπως σημείωσε, η κάρτα τους κυκλοφόρησε στην αγορά από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν υλοποιήθηκε η ιδέα τους, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι θετικές. Υπέδειξε, μάλιστα, πως αυτό που συμβουλεύουν τους πελάτες τους να κάνουν, είναι να διαβάζουν το περιεχόμενο της κάρτας, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια, όταν χρειαστεί.

«Τα περιεχόμενα μας είναι ευανάγνωστα, ενώ έχουμε συμπεριλάβει εικόνες και σημεία, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, οι πελάτες μας διαβάζοντάς τα, μπορούν να τα αποτυπώνουν. Με αυτό τον τρόπο, όταν χρειαστεί, μπορούν να παρέχουν βοήθεια, με το σωστό τρόπο».

*Η Αυγή Μουρούζη, CEO της εταιρείας
  
Στο πλευρό τους τα αρμόδια Υπουργεία
Στο πλευρό των εννέα μαθητών που απαρτίζουν την εταιρεία, βρίσκονταν τα δύο αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας και Υγείας, αφού για να προχωρήσουν στην παραγωγή της κάρτας και στην προώθησή της στην αγορά, θα έπρεπε να λάβουν έγκριση.

Συνεχίζεται κανονικά η εταιρεία
Η Αυγή σημείωσε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να διαθέτει το προϊόν τους και μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς, ενώ σκοπός τους είναι να αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους.
 
«Θεωρούμε ότι επιτελούμε ένα σημαντικό σκοπό, που πραγματεύεται καταστάσεις ζωής και θανάτου. Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε το προϊόν μας, ενώ θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε τους πελάτες μας, με κάποιες μεταφράσεις, ώστε να προσελκύσουμε κόσμο και από το εξωτερικό ή να αναπτύξουμε online store. Θα θέλαμε να αναπτύξουμε και συνεργασίες με παγκόσμιους οργανισμούς».
 
Το προϊόν πωλείται στην τιμή των €4. Μέρος των εσόδων τους θα δοθεί στο Παιδιατρικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου για κάλυψη αναγκών. Η εταιρεία δέχεται παραγγελίες μέσω της σελίδας της στο Instagram: emeraid_ja, στο facebook: Emeraid  και στο τηλέφωνο 96858689.

*Όλα τα μέλη της εταιρείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζαριά... ζωής από μαθητές στο Παραλίμνι-Φτιάχνουν παιχνίδια για τυφλούς

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών