Η καινοτόμος Αγλαντζιά που κέρδισε τη μάχη με τον ιό και η ανάγκη αλλαγών στην Τ.Α.

Στην περίοδο της πανδημίας δεν δοκιμάζεται η αντοχή μόνο της κρατικής μηχανής, αλλά και των δήμων. Οι πολίτες έχουν προσδοκίες και απαιτήσεις από τη δημοτική τους αρχή και απευθύνονται σε αυτούς για αρωγή και κατευθύνσεις, ενώ οι υποχρεώσεις των δήμων πολλαπλασιάζονται.
 
Ένας από τους μεγαλύτερους δήμους στην Κύπρο, είναι ο δήμος Αγλαντζιάς, ο οποίος προσπάθησε να σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους δημότες. Μιλώντας στον REPORTER o Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης, περιέγραψε τις δύσκολες μέρες που βίωσαν, τους χειρισμούς που έγιναν για στήριξη των πολιτών, αλλά και την πάγια θέση του για εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
«Αν και η δημοτική κοινωνική μέριμνα δεν έχει θεσμοθετηθεί, εν τούτοις η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκε από την πρώτη μέρα της κρίσης. Κλήθηκε να ανταπεξέλθει στα γεγονότα και να εφαρμόσει τα εξαγγελθέντα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, με την ίδια αποτελεσματικότητα. Εκεί φάνηκε η δυνατότητα κάθε δήμου και κάθε κοινότητας, από τη μία να εφαρμόσει τα μέτρα και από την άλλη να βρει τους τρόπους και τους μηχανισμούς να προστατέψει τους δημότες. Και όλα αυτά χωρίς γνώση, πόρους και προετοιμασία, παρά μόνο στηριγμένη στο φιλότιμο των ανθρώπων της».
 
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, τις τελευταίες βδομάδες Δήμαρχοι και δήμοι βγήκαν στην πρώτη γραμμή και να αναλαμβάνουν ενεργό ρολό και δράση. Έχουν γίνει απολυμάνσεις δρόμων, δημόσιων χώρων και κτηρίων, έχουν οργανωθεί και εξοπλιστεί ανάλογα επίφοβες υπηρεσίες, όπως Στέγες Ηλικιωμένων. Επίσης, έχουν συσταθεί κέντρα εθελοντών για διανομή φαγητού, τρόφιμα, φάρμακα κ. λπ. στα σπίτια των ευπαθών ομάδων. Λειτούργησαν επίσης γραμμές στήριξης και πρώτης ανάγκης κι έχουν διατεθεί χρήματα με τη γενναιόδωρη στήριξη των πολιτών, προς την προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19.
 
«Έχουν ληφθεί αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, είτε πρόκειται για εργατικό προσωπικό, είτε για υπαλλήλους και συνεργάτες. Εφαρμόστηκαν ενημερώσεις και έλεγχοι (τεστ) για τον ιό, έγινε διανομή και τροφοδοσία με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας κλπ. Δόθηκε ακόμα έμφαση στις τεχνολογικές υποδομές, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά κέντρα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακές πληροφορίες), ενώ εφαρμόστηκε σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και άδειες για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».
 
Για υποστήριξη των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες ενισχύθηκαν εξάλλου και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία με συσσίτια, με διανομή τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον ή και με την τήρηση μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.
 
«Τα πιο πάνω ανέδειξαν στην πράξη τη σύγχρονη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως κύριου πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Αυτό συνέβη με τους ίδιους πόρους που είχαμε και πριν την κρίση. Η επόμενη μέρα αυτής της κρίσης θα βρει τους δήμους και τις κοινότητές μας πιο έμπειρους ως προς την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα μας βρει όμως και οικονομικά ασθενέστερους».
 
Πώς βίωσε αυτή την περίοδο
Οι συνθήκες που βιώσαμε όλοι σε αυτή την περίοδο, ήταν πρωτόγνωρες, όπως πρωτόγνωρες ήταν και για τους δήμους.
 
Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, «αναγκαστικά αυτή την περίοδο μείναμε με κάτω από το μισό προσωπικό, είτε γιατί ήταν ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπήρχαν υποχρεώσεις με τα παιδιά και δεν μπορούσαν να ήταν στο δημαρχείο. Είκοσι δύο, είκοσι τρία άτομα που είμαστε στο δημαρχείο, με το rotation  που είχαμε υιοθετήσει ανά δεκαπέντε μέρες. Ήμασταν 7-8 υπάλληλοί ανά πάσα στιγμή στο δημαρχείο. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να επιλυθεί. Επικεντρωθήκαμε και δώσαμε έμφαση στην τεχνολογία, προχωρήσαμε με απολυμάνσεις. Ξέραμε ότι θα υπάρχουν προβλήματα και στον προϋπολογισμό, αφού όλοι οι δήμοι μετά τα διατάγματα για το lockdown και τα διατάγματα για κλείσιμο των επιχειρήσεων, θα υπάρξει μείωση εσόδων. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρεώνονται σήμερα επαγγελματικό φόρο ή φόρο σκυβάλων γιατί ήταν κλειστές. Άρα θα υπάρχει και μείωση εσόδων».
 
Αξιολογώντας αυτή την κατάσταση, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς υπέδειξε ότι, «χειριστήκαμε επαγγελματικά την όλη κατάσταση, υιοθετώντας και τα μέτρα της Κυβέρνησης, με τη βοήθεια πάντα των πολιτών, οι οποίοι πραγματικά έχουν επιδείξει κατά μεγάλη πλειοψηφία δείγματα γραφής. Πιστεύουμε ότι η πανδημία δεν έχει δείξει ακόμα τις πραγματικές επιπτώσεις, οι οποίες πιθανόν να φανούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, όπου οι δήμοι παραδοσιακά εισέπρατταν μέρος των φόρων».
 
Ιδιαίτερη αίσθηση του προκάλεσε, όπως λέει, το γεγονός ότι αυξήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα άτομα του κοινωνικού παντοπωλείου.
 
«Από 50-60 άτομα και οικογένειες στο δήμο, οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν. Γι’ αυτό ενεργοποιήσαμε το «save our food», που μαζί με 24ωρη τηλε-εξυπηρέτηση και κατ’ οίκον διανομή φαγητού, δώσαμε λύσεις για δύο με δυόμιση μήνες. Παρόλο που δεν είναι θεσμοθετημένη η κοινωνική πρόνοια εντός του περί δήμων νόμου, εντούτοις κάναμε το καθήκον μας, βρήκαμε προϋπολογισμούς, στάθηκε ο κόσμος δίπλα μας και δώσαμε πέραν από 10-12 χιλιάδες ποσά ξεχωριστά και στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια».
 
Απρόσκοπτα συνεχίζονται τα έργα του δήμου Αγλαντζιάς
Η δύσκολη περίοδος που βίωσε ο δήμος, μπορούσε να παγοποιήσει κάποια έργα που είχαν εξαγγελθεί, ωστόσο ο Δήμαρχος τόνισε εμφατικά πως προχωρούν δυναμικά.
 
-Έχει υπογραφεί σύμβαση για τη μελέτη και το σχεδιασμό́ βελτιωτικών έργων στη Λεωφόρο Μακάριου και τις βόρειες παρόδους.
 
-Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία νέου χώρου πρασίνου επί της συμβολής της οδού Αγ. Μαύρης και Ξάνθης και αναμένεται η δεντροφύτευση του χώρου και μικρές κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
 
-Έχουν συμπληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα στην οδό Υψηλάντη και Τρικούπη, ενώ έχουν αποπερατωθεί τα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης στη συμβολή της οδού Βάρναλη και Αττικής.
 
-Επιπλέον τους επόμενους μήνες θα κατασκευασθούν τα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης- ασφάλειας επί της Λεωφόρου Κερύνειας (παρά την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας).
 
-Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης φωτιστικών αλλά και η αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο Πάρκο Σπύρου Κυπριανού (Λεωφόρος Αγλαντζιάς).
 
Η αποποίηση του μισθού
Μια κρίση χρειάζεται τολμηρές πράξεις, τις οποίες ο κ. Πετρίδης έκανε πράξη, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλους δήμους.
 
Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, χάρισε ένα μηνιαίο μισθό για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, μια κίνηση που ακολούθησαν κι άλλοι τοπικοί ηγέτες.
 
«Υπό τις περιστάσεις ήταν το λιγότερο, έτσι πολύ ταπεινά, που μπορούσα να πράξω και θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους ακολουθήσαν αυτό το παράδειγμα και είχαν συνεισφέρει στο δήμο με κάθε τρόπο, βοηθώντας έτσι οικογένειες που το έχουν ανάγκη».
 
Η αναγκαιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο εκσυγχρονισμός
Η παρούσα κρίση, όπως και κάθε κρίση αναδεικνύει τη σημασία και αναγκαιότητα μιας υγιούς και δυνατής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία πάγια θέση του κ. Πετρίδη και κατ’ επέκταση του δήμου Αγλαντζιάς, είναι ο εκσυγχρονισμός της.
 
«Όταν η κρίση περάσει, η κεντρική διοίκηση πρέπει να πάρει το μήνυμα. Το κράτος έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στα δημαρχεία που μπορούν, με την αμεσότητα και την ευελιξία τους να συμβάλουν στην επίτευξη των κοινών στόχων, να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες. Είναι ο καιρός λοιπόν να δοθεί ώθηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρα μας όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και για να γίνει πιο δυνατή, βοηθώντας τη νομοθετικά ώστε να εξελιχθεί προς όφελος των πολιτών. Στη μετα-Covid εποχή, οι πόλεις, ειδικά σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού, εξυπηρέτησης, ασφάλειας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας πρέπει να είναι πρωταγωνίστριες».
 
Πιστεύει εξάλλου ότι σήμερα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να προχωρήσουμε στην ριζική μεταρρύθμιση του παρωχημένου και αργοκίνητου μηχανισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
«Δεν είναι δυνατόν σε ένα ημικατεχόμενο νησί με ένα εκατομμύριο πληθυσμό να έχουμε 30 Δήμους και γύρω στις 250 κοινότητες, δηλαδή 280 τοπικές οντότητες. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, είναι ανορθολογικό και αναποτελεσματικό. Παράγει άφθονα διοικητικά συμβούλια και πολυάριθμους τοπικούς παράγοντες αλλά χρεοκοπημένες πόλεις και φτωχές υπηρεσίες για τον πολίτη. Δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψουμε τον τροχό, τα θέματα αυτά έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και το μόνο που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε είναι μικροσυμφέροντα και σκοπιμότητες άσχετες με το συμφέρον των πολιτών».
 
Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τους Δήμους λιγότερους αλλά μεγαλύτερους και δυνατότερους, όπου θα μοιάζουν με πραγματικές «τοπικές κυβερνήσεις», όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
 
«Την άποψή μου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτεύουσα την έχω καταθέσει ξεκάθαρα: Ενιαίος μητροπολιτικός Δήμος με πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Το ίδιο ισχύει και για τη Λεμεσό και τις άλλες πόλεις. Είμαστε λίγος κόσμος στη χώρα μας. Όσο και να μεγαλώσουμε, θα ζούμε ακόμη σε μικρές πόλεις. Ας μην φοβηθούμε το πολιτικό κόστος και ας κάνουμε μια ωφέλιμη υπέρβαση για το μέλλον μας. Είναι η ώρα η Βουλή των Αντιπρόσωπων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει στο μοντέλο του 21 αιώνα για μια πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση».
 
Πρόωρη η σκέψη για επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας
Στο μεταξύ, σε περίπου ενάμιση χρόνο, ολοκληρώνεται η θητεία του κ. Πετρίδη ως δήμαρχος Αγλαντζιάς, ωστόσο ακόμα δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για επαναδιεκδίηση της δημαρχίας.
 
«Σε ενάμιση χρόνο είναι οι επερχόμενες εκλογές και λήγει η θητεία του υφιστάμενου δημοτικού συμβουλίου. Χθες άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της Τ.Α. για την οποία οι θέσεις μας είναι γνωστές υπέρ της μεταρρύθμισης. Θεωρούμε ότι αναλόγως και των εξελίξεων είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και περίπου 5-6 μήνες πριν τις εκλογές θα τοποθετηθούμε επί του θέματος».
 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις