Μηνύματα προστασίας της βιοποικιλότητας έστειλε από την παραλία της Γεροσκήπου η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Μηνύματα προστασίας της βιοποικιλότητας έστειλε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση δύο οικολογικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στην παραλία του Δήμου Γεροσκήπου από τον Δ. Γεροσκήπου, Δημοτικά Σχολεία, και το  Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου αλλά και εκπρόσωποι του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου σε δηλώσεις της, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως μια από τις ιδιαίτερες μέρες, αφού, όπως εξήγησε, τα εγκαίνια των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκαν σε μια οικολογική παραλία, αυτή της Δημοτικής παραλίας της Γεροσκήπου. Πρόσθεσε πως επιτελέστηκε μια εξαιρετική δουλειά από τον Δήμο Γεροσκήπου και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ που αποτελεί μια σπουδαία περιβαλλοντική οργάνωση .

Με τη φοβερή δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ  στις παραλίες, στις ακτές, για τα παράκτια οικοσυστήματα και όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλεται  μέσω της ανακύκλωσης και ακολούθως της επαναχρησιμοποίησης, εξετάζουμε πώς προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που επιστρέφονται στην καθημερινότητα μας, όπως είπε.

Είτε το ξέρουμε , είτε δεν το ξέρουμε, είτε το βλέπουμε, είτε δεν το βλέπουμε, η προσπάθεια μας, είπε η κ. Βασιλείου, πρέπει να είναι εντατική για να είμαστε πιστοί σε αυτό που λέμε αγαπούμε και προστατεύουμε το περιβάλλον.       

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως ο Δήμος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανακύκλωση για αυτό παρουσίασαν δύο έργα καλλιτεχνικού και οικολογικού χαρακτήρα στην παραλιακή αναβαθμισμένη περιοχή της Γεροσκήπου.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Ξένια Λοιζϊδου ανέφερε πως σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ωστόσο, δεν είναι γιορτή αλλά κραυγή. Αυτό σημείωσε, “θέλουμε να δώσουμε από τη Γεροσκήπου, μια κραυγή, έναν συναγερμό, γιατί ο πλανήτης μας είναι άρρωστος, γιατί η βιοποικιλότητα έχει διαλυθεί σε πολλά μέρη του κόσμου”.

Σήμερα συνέχισε, φωνάζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, και μοντέλο ανάπτυξης και αυτό γίνεται με συνέργειες και σωστές πολιτικές”.  Εξέφρασε την υπερηφάνειά της για τη συνεργασία της με τον Δήμο Γεροσκήπου για ακόμη μια φορά, αφού όπως είπε, είναι από τους πρωτοπόρους Δήμους στα θέματα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας .

Πρόσθεσε πως το καινοτόμο αυτό έργο, η εικαστική παρέμβαση, αφορά στην  πρώτη κατασκευή ένα τεράστιο «Ψάρι που τρώει πλαστικά & τενεκεδάκια» και αποτελεί μια χρηστική εικαστική παρέμβαση στον χώρο. Διαθέτει μια οπή, εκεί που παραδοσιακά βρίσκεται το στόμα του ψαριού, και καλεί τον κόσμο να το ταΐσει, ρίχνοντας μέσα ανακυκλώσιμα σκουπίδια. 

Στην ουσία, λειτουργεί, όπως είπε,  σαν ένας τεράστιος κάδος απορριμμάτων, που πέρα από τον εικαστικό χαρακτήρα που εξυπηρετεί, συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό των θαλάσσιων σκουπιδιών. Όταν πλέον θα έχει γεμίσει αρκετά «το στομάχι» του ψαριού, το περιεχόμενο του θα μαζεύεται από τα συνεργεία του Δήμου και θα μεταφέρεται στο Πράσινο Σημείο Γεροσκήπου για ανακύκλωση!  H μεταλλική κατασκευή είναι φτιαγμένη από τον Αντώνη Μένοικο.

Η δεύτερη κατασκευή, πρόσθεσε,  είναι μια χαρούμενη χρωματιστή ομπρέλα φτιαγμένη από χιλιάδες πλαστικά καπάκια και αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας της εικαστικού Έλενας Δανιήλ με τα παιδιά της Ε΄ Τάξης και την εκπαιδευτικό Πωλίνα Κίτσιου του Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου Β’. 

Από την πλευρά της η Έλενα Δανιήλ εικαστικός αναφερόμενη στα δύο οικολογικά έργα είπε πως αυτά κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία της Γεροσκήπου και ιδιαίτερα με το Β’ Δημοτικό της Γεροσκήπου. Η διαδικασία συνέχισε που αποτελεί  έναν ευχάριστο τρόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μικρών αλλά και οικολογικής υπενθύμισης των μεγάλων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα