Σύσκεψη για το πρόγραμμα «Παρατηρητής των Δασών και της Υπαίθρου 2020»

Πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2020, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη την οποία προήδρευσε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη,  με τη συμμετοχή των Αρμοδίων Υπηρεσιών του Κράτους, της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας,  Τμήμα Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και Αστυνομίας. Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχαν και 14 εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της σύσκεψης ήταν  ο καλύτερος  συντονισμός για την  έναρξη του Εθελοντικού Προγράμματος  «Παρατηρητής των Δασών και της Υπαίθρου 2020», το οποίο απευθύνεται σε οργανωμένα σύνολα με νομική οντότητα και όχι σε μεμονωμένους εθελοντές.

Στόχος του Προγράμματος «Παρατηρητής των Δασών και της Υπαίθρου 2020», το οποίο  εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρόνια, είναι η ενίσχυση της παρατήρησης στον τομέα της πρόληψης πυρκαγιών με τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών πυρκαγιών και άμεση ενημέρωση των Αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους. Αξιοποιώντας δράσεις οργανώσεων στην ύπαιθρο και στα δάση, υπολογίζεται ότι  θα ενεργοποιήσουμε  σε συνεργασία με τις οργανώσεις πάνω από  300 εθελοντές σε διάφορα σημεία της Κύπρου. Το πρόγραμμα είναι υποστηρικτικό εργαλείο προς τις άλλες  δράσεις πρόληψης των Αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους.
 
Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Εθελοντισμού μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, αναδεικνύεται και μέσα από τα σχέδια των Αρμόδιων Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των Πυρκαγιών, ‘’Πυρσός’’ και ‘’Ήφαιστος’’,  της Κυπριακής  Δημοκρατίας. Στα σχέδια, καθορίζεται  ένας  δομημένος και οργανωμένος τρόπος εμπλοκής εθελοντών σε μεγάλες έκτακτες καταστάσεις μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου, με τη δημιουργία ξεχωριστού Συντονιστικού για την αξιοποίηση τους.

Το πρωτόκολλο που έχει εκδοθεί από το Γραφείο για του παρατηρητές,  καθορίζει με αυστηρό τρόπο τον ρόλο των εθελοντών,  με πρώτο πάντα μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Επίσης το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών  του Παγκύπριου Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Η υποδομή αυτή, η οποία βρίσκεται στην Κρατική Έκθεση, στεγάζει  αναγκαίο εξοπλισμό του Γραφείου και θα αξιοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενισχύοντας τον συντονιστικό ρόλο του Γραφείου σε οποιαδήποτε κρίση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»