Ο λευκαρίτικος τταβάς προωθείται για εγγραφή στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ

Τα Λεύκαρα προωθούν την καταγραφή του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους πρόσφατα «πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με λειτουργούς της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας με στόχο την καταγραφή του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η ιστορία, η παράδοση, η διατροφή των Λευκαριτών ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με το λευκαρίτικο τταβά και οφείλουμε να την αναδείξουμε, να τη διατηρήσουμε και να την αναγνωρίσουμε».
 
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Λευκάρων «έχει ψηλά στις προτεραιότητες του την προστασία και προώθηση της παράδοσης και της κουλτούρας του, αφού έχουν καθοριστικό ρόλο στην  ιστορία της Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην καταγραφή του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».
 
Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους, «αυτή η καταγραφή θα βοηθήσει στην διατήρηση της παράδοσης, θα ενισχύσει την προώθηση και προβολή του συγκεκριμένου φαγητού και θα ενισχύσει το τουριστικό μας προϊόν. Ως Δήμος Λευκάρων έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου μας μεταφέροντας την από γενιά σε γενιά».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «τα Λεύκαρα είναι περήφανα για το κέντημα, τα ασημικά τους, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια αλλά και για τον τταβά τους.  Είναι μια μοναδική συνταγή, εύκολη στην Παρασκευή, χαρακτηριστική του τόπου και αποπνέει Λεύκαρα, ενώ πρέπει να δοθεί στον τταβά η θέση που του αξίζει στην κυπριακή γαστρονομία και στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»