Τα έντεκα κρούσματα μέσα σε είκοσι μέρες στα σχολεία-«Καμία ανησυχία»

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά στα κρούσματα που εντοπίζονται στα σχολεία, με τον αριθμό τους να ανέρχεται συνολικά στα έντεκα. Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει πως δεν ανησυχεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται στα σχολεία, καθώς σε σύγκριση με τους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται, είναι μικρός.
 
Τα τελευταία κρούσματα αφορούσαν σε μαθητή στο Γυμνάσιο Κιτίου και μέλος της σχολικής εφορίας στο Γυμνάσιο της Φανερωμένης στη Λευκωσία, με τα πρώτα περιστατικά να χρονολογούνται στις 16 Μαΐου.
 
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται κανονικά οι δειγματοληπτικές εξετάσεις. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 15,000 έλεγχοι.
 
Το ημερολόγιο των κρουσμάτων στα σχολεία:
-Σάββατο, 16 Μαΐου: Τα πρώτα τέσσερα κρούσματα σε σχολεία ανακοινώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, χτυπώντας καμπανάκι στο Υπουργείο Παιδείας. Τα κρούσματα αφορούσαν σε ένα μαθητή και μία μαθήτρια στο Λύκειο Αραδίππου, μία βοηθό νηπιαγωγείου στην Πάφο και μια καθαρίστρια στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.
 
Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως γίνουν δειγματοληψίες σε όλους τους μαθητές στα δύο σχολεία, μετά τα κρούσματα, ενώ ο υπουργός σε δηλώσεις του στον REPORTER τόνισε πως ήταν αναμενόμενα τα κρούσματα στα σχολεία και δεν θα επηρέαζαν την κανονική διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου στο REPORTER: Αναμενόμενα τα κρούσματα, κανονικά η επιστροφή των μαθητών
 
-Παρασκευή, 22 Μαΐου: Το επόμενο κρούσμα σε σχολείο, εμφανίστηκε έξι ημέρες μετά και αφορούσε σε τελειόφοιτο μαθητή, στην Β’ Τεχνική σχολή Λευκωσίας. Το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει την επέκταση των δειγματοληπτικών ελέγχων στο εν λόγω σχολείο, τόσο για τους μαθητές, όσο και για το προσωπικό.
 
-Δευτέρα, 25 Μαΐου: Το επόμενο κρούσμα σε σχολείο αφορά σε καθηγητή στο Λύκειο Έμπας στην Πάφο. Μετά τον εντοπισμό του συγκεκριμένου κρούσματος, το σχολείο έκλεισε για απολύμανση, ενώ πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε όλες τις επαφές του συγκεκριμένου καθηγητή, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.
 
-Πέμπτη, 28 Μαΐου: Εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή Δημοτικού. Ο μαθητής εντοπίστηκε μέσω του προγράμματος των ιχνηλατήσεων και όχι μέσω των δειγματοληπτικών ελέγχων στα σχολεία, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε δράση και απολύμανε το Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου, στο οποίο φοιτά ο μαθητής.

-Κυριακή, 31 Μαΐου: Το Γυμνάσιο των Λιβαδιών στη Λάρνακα είναι το πρώτο Γυμνάσιο που καταγράφει κρούσμα κορωνοϊού. Το περιστατικό αφορά σε μαθητή του εν λόγω σχολείου.
 
-Τρίτη, 2 Ιουνίου: Σε ακόμη ένα Γυμνάσιο της Λάρνακας εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού. Αυτή τη φορά αφορά σε μαθητή στο Γυμνάσιο Δροσιάς.
 
-Τετάρτη, 3 Ιουνίου: Σε Γυμνάσια της Λάρνακας και της Λευκωσίας ήταν τα τελευταία δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Αυτή τη φορά αφορούν σε μαθητή του Γυμνασίου Κιτιού και σε μέλος της γραμματειακής εφορίας του Γυμνασίου Φανερωμένης.
 
Πόσοι ανήλικοι έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα
Σύμφωνα πάντως με τα επιδημιολογικά δεδομένα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των ανηλίκων που νόσησαν από κορωνοϊό ανέρχεται στο 6,4%, με τον αριθμό να φτάνει στα 61 βρέφη, παιδιά και εφήβους.  
«Είναι πολύ μικροί οι αριθμοί»
Καθησυχαστική για ακόμη μια φορά παρουσιάζεται η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, η οποία ανέφερε στον REPORTER πως δεν την ανησυχούν οι αριθμοί στην παρούσα φάση, αφού είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης δειγματοληψίας.
 
«Έχουν πραγματοποιηθεί 15,000 δειγματοληψίες και έχουν εντοπιστεί 11 περιστατικά. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός, δεν είναι ούτε ένα στα χίλια. Είναι ένα ποσοστό που το περιμέναμε, επειδή τα σχολεία άνοιξαν ακριβώς μετά που τερματίστηκε το lockdown. Δεν περιμέναμε να είχαμε πολλούς να είναι θετικοί».
 
Η κ. Κολιού σημείωσε πως το στοίχημα είναι από εδώ και πέρα, που έχουν αρθεί οι πλείστοι περιορισμοί. Τονίζοντας δε πως οι μαθητές δεν κινδυνεύουν στο σχολείο, αλλά έξω από αυτό, γι' αυτό πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην φέρουν τον ιό εντός της σχολικής μονάδας. 
 
Κληθείσα να σχολιάσει αν η κατάσταση τώρα, είναι μια προάσκηση για το Σεπτέμβρη, σημείωσε πως σίγουρα είναι μια προάσκηση, αφού τώρα είναι η φάση που έχουμε την πρόκληση να ζήσουμε σε πραγματικές συνθήκες και να προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς αυξημένες λοιμώξεις.
 
«Το βάρος είναι επάνω μας. Ο ιός μας δίνει το μήνυμα πως είναι εδώ και δεν θα φύγει αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που παίρνουμε από τους τελευταίους αριθμούς», κατέληξε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη