Σύσκεψη για το νέο πακέτο στήριξης-Το κύμα αντιδράσεων και το SOS των ειδικών

Καθώς το ρολόι μετρά αντίστροφα για την έναρξη της τρίτης, καθοριστικής, φάσης χαλαρώσεων η Κυβέρνηση τρέχει να κλείσει τα ανοικτά ζητήματα, που της προκαλούν πονοκέφαλο. Ζητήματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα διττό και καθόλου στρωμένο με ροδοπέταλα εγχείρημα. Τη διατήρηση, από τη μία, της άριστης επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου και τη διαφύλαξη, από την άλλη, της ανοδικής πορείας από το σταδιακό restart της οικονομίας.

Τις βάσεις για κλείσιμο ενός από τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα, που είναι η συνέχιση υπό νέα μορφή των Σχεδίων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, θα επιχειρήσει να βάλει σήμερα. Το γεγονός ότι της σύσκεψης με τους κοινωνικούς εταίρους (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA) στις 10:30 το πρωί, θα προεδρεύσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει τη σημασία του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα επιχειρήσει να έχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση προκειμένου να μην υπάρξει εργατική αναταραχή, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας. Ωστόσο, θα θέσει και κόκκινες τονίζοντας πως τα χρήματα στα ταμεία του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και η Υπουργός Εργασίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις της Κυβέρνησης.

Θεωρείται βέβαιο πως τα Σχέδια Στήριξης, δεν θα συνεχίσουν στην σημερινή τους μορφή και πως στα νέα που θα τρέξουν μετά τις 12 Ιουνίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι τον Οκτώβριο, θα υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι για κάποιους τομείς που επανδραστηριοποιήθηκαν. Το μόνο σίγουρο, πάντως είναι ότι θα στηριχθεί ο τομέας του τουρισμού, που έχει δεχθεί το πιο σημαντικό πλήγμα. Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι συντεχνίες, επιθυμούν τη συνέχιση των υφιστάμενων Σχεδίων.

«Δεν είναι ανεξάντλητα τα αποθέματα. Θα στηριχθούν όλοι οι τομείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά στοχευμένα και ρεαλιστικά. Οι ανακοινώσεις για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα γίνουν σύντομα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν», ανέφερε στον REPORTER Κυβερνητική πηγή.
 
Το κύμα αντιδράσεων
Κι ενώ η βαρύτητα πέφτει, στο άνοιγμα του τουρισμού η ανακοίνωση των ημερομηνιών για την γ΄ φάση χαλαρώσεων, έφερε κύμα αντιδράσεων. Οι πιο πολλές προέρχονται από τους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες γάμου και τους διοργανωτές εκδηλώσεων, που επιθυμούσαν διακαώς την άμεση άρση του περιορισμού για τις συναθροίσεις.

Σε αυτές τις φωνές προστέθηκαν και αυτές των γυμναστών και των νηπιαγωγών, που θέτουν θέματα επιβίωσής τους, αφού η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως λένε, θα μειώσουν δραματικά τον κύκλο εργασιών τους. «Σαφέστατα και θα βοηθηθούν εάν αποδειχθεί πως με τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να λειτουργήσουν», ανέφερε η ίδια Κυβερνητική πηγή.

Σήμερα, εν τω μεταξύ ξεκίνησαν να λειτουργούν στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων, κολυμβητήρια και πισίνες ενώ από την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου ανοίγουν αεροδρόμια νηπιαγωγεία, παιδότοποι, ανοικτά θέατρα, οι εσωτερικοί χώροι κέντρων εστίασης κ.λπ.

Προειδοποιήσεις για πρόωρο δεύτερο κύμα κρουσμάτων
Μπορεί χθες να ήταν μηδενικά τα περιστατικά, ωστόσο οι προετοιμασίες για την τρίτη φάση χαλάρωσης, έρχονται σε μια περίοδο όπου υπάρχει, μικρή, αλλά όχι αμελητέα αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση. Αυτό προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς, που προειδοποιούν ακόμη και με δεύτερο κύμα πριν το φθινόπωρο, εάν υπάρξει υπερβολική χαλάρωση από τους πολίτες.

Μιλώντας στον REPORTER η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Μαρία Κολιού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Πρέπει πρώτα να δούμε και να κουμαντάρουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα. Θεωρώ πως είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα και είναι κρίμα να τα χαλάσουμε και να αυξήσουμε τα κρούσματα, επειδή κατά συνέπεια θα αυξηθούν και οι εισαγωγές στις εντατικές και οι θάνατοι. Θα πρέπει να κουμαντάρουμε αυτή την περίοδο που ανοίγουμε δειλά-δειλά τους τομείς της οικονομίας μας και απ’ εκεί και πέρα, τι θα έρθει το Σεπτέμβρη θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε».

Η κ. Κολιού ανέφερε ότι οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πως θα υπάρχει και δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

«Όμως το τι θα είναι το δεύτερο κύμα, αν θα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο και πώς θα προκύψει κ.λπ δεν το ξέρουμε. Θα πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι και πάλι. Πρωταρχικά πιστεύω ότι τώρα που ανοίγουμε σιγά-σιγά όλους τους τομείς, πρέπει να προσέξουμε. Εμείς μπορεί να έχουμε και τώρα το δεύτερο κύμα μας, αν δεν προσέξουμε αν ξεχυθούμε όλοι και αν ξεχάσουμε ότι ο ιός είναι εδώ  και δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Αυτό είναι λάθος, που μπορεί να μας στοιχίσει και τώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και το καλό πλύσιμο χεριών. Αν δεν μπορούμε να τις κρατούμε να βάζουμε μάσκα. Πρέπει να υπάρχει καλός αερισμός στο χώρο. Ακόμη και κλιματιστικά να έχουμε, να φροντίζουμε να υπάρχουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ
Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου