Προβληματισμός για το άνοιγμα των πισίνων-Τι θα περιλαμβάνει το πρωτόκολλο

Προβληματισμός επικρατεί σε Δήμους όσον αφορά τα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία  θα κληθούν να εφαρμόσουν για προστασία της δημόσιας υγείας με το άνοιγμα των κολυμβητικών δεξαμενών. Προς το παρόν, δεν έχουν τύχει επίσημης ενημέρωσης οι Δήμοι,όπως αναφέρουν, και αναμένουν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για να μπορέσουν να οργανωθούν και να εφαρμόσουν αυτά που θα εισηγηθεί το αρμόδιο Υπουργείο. Ωστόσο, σημειώνουν ότι άρχισαν εντατικές προετοιμασίες. 

Από την πλευρά τους οι Υγειονομικές Υπηρεσίες τονίζουν πως  τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των πισίνων και των κολυμβητηρίων έχουν καταρτιστεί και αναμένεται έγκρισή τους από τον Υπουργό Υγείας για να δημοσιευτούν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Χρίστου Δημοτικός Υγειονομικός Επιθεωρητής στον Δ. Πάφου  ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο οι επόπτες ασφαλείας που επιβάλλει η νομοθεσία να έχουν έγκυρο πιστοποιητικό υγείας εάν αυτό το πιστοποιητικό θα καλύπτει την εξέταση του covid- 19. Όπως σημείωσε ο κ. Χρίστου ο επόπτης ασφαλείας είναι αυτός που θα παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε κάποιο λουόμενο και θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο πρέπει να έχει ή όχι πιστοποιητικό εξέτασης κορωνοϊού αλλά και για πόσο καιρό θα διαρκεί. 

Ο κ. Χρίστου  σε σχέση με το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πάφου ανέφερε πως έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό κάποια βελτιωτικά έργα έτσι τουλάχιστον όσον αφορά την κτιριακή υποδομή να είναι έτοιμοι να γίνει η επιθεώρηση και στο τέλος της ημέρας να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Όσον αφορά τα λειτουργικά προβλήματα με την κάλυψη με ναυαγοσώστη και υπεύθυνο λειτουργίας, ο κ. Χρίστου είπε πως αναμένουν οδηγίες σε σχέση με τα μέτρα τα οποία αυτοί θα πρέπει να τηρούν.

Επίσης θα πρέπει, συνέχισε,  να εξεταστεί κατά πόσο θα υπάρχουν κάποιες πρόνοιες όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό ατόμων που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τόσο την κολυμβητική δεξαμενή όσο και τους γύρω χώρους, όπως τα αποδυτήρια, αποχωρητήρια και άλλα. 

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Πάφου φιλοξενούνται ομάδες παιδιών που εκπαιδεύονται στα αθλήματα κάτω από την εποπτεία γυμναστών, από σχολεία και γυμνάσια της περιοχής Πάφου. Επεσήμανε πως οι εργασίες βελτίωσης της κτιριακής εγκατάστασης αναμένεται να βελτιωθεί στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Ακολούθως ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας , προσθέτοντας πως αναμένουν επίσημη πληροφόρηση για να λάβουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα τα οποία χρειάζονται για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. 

Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα αυτά συνεπάγονται αυξημένο κόστος, ανέφερε πως όχι, ωστόσο θα είναι, όπως εξήγησε, μέτρα που θα είναι πιο αυστηρά από ό,τι ήταν προηγουμένως πριν την περίοδο του covid- 19. Όσον αφορά την ποιότητα νερού αυτή, συμπλήρωσε, δεν θα αλλάξει, αναφέροντας πως στη χρήση ωστόσο εσωτερικών αποδυτηρίων και αποχωρητηρίων  θα τεθούν κάποιες προδιαγραφές. 

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι το Δημόσιο Κολυμβητήριο του Δ. Πάφου θα τεθεί σε λειτουργία όταν και εφόσον πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και τυχόν οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας. 

Στο μεταξύ, σε  εντατικές προετοιμασίες προχωρεί και ο Δήμος Γεροσκήπου  για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου στις 5 Ιουνίου. 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου θα εφαρμόσει πλήρως τη νομοθεσία, σημειώνοντας πως το κολυμβητήριο  θα επαναλειτουργήσει χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή ομάδων κολύμβησης από το εξωτερικό.  Ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως το κολυμβητήριο της Γεροσκήπου με την επαναλειτουργία του δεν θα φιλοξενήσει ομάδες κολύμβησης από το εξωτερικό γιατί αυτές, όπως εξήγησε, ήταν από χώρες όπως τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ουκρανία.   

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος Γεροσκήπου είπε πως ο Δήμος έχει εφοδιαστεί με μηχανές απολύμανσης, σημειώνοντας πως αυτό που προβληματίζει το Δήμο δεν είναι το αυξημένο κόστος από τα αυξημένα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά το ότι η τοπική αρχή δεν θα έχει έσοδα, με την ακύρωση των ξένων ομάδων κολύμβησης.      
                   
Τι θα περιλαμβάνει το πρωτόκολλο
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών  Ηρόδοτος Ηροδότου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ  ανέφερε πως τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των πισίνων και των κολυμβητηρίων έχουν καταρτιστεί και αναμένεται έγκρισή τους από τον Υπουργό Υγείας για να δημοσιευτούν. Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, μέτρα θα ληφθούν για το προσωπικό των κολυμβητικών δεξαμενών, θα περιλαμβάνουν τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται για κάθε κολυμβητή , την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων και τη συχνή επιθεώρηση της πισίνας σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του χλωρίου αλλά και διπλάσια δείγματα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού.

Επιπρόσθετα, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών  Ηρόδοτος Ηροδότου αναφέρθηκε και στην κοινωνική αποστασιοποίηση των λουόμενων με τα κρεβατάκια. Επίσης ανέφερε πως θα εξεταστεί και αν θα χρειαστεί η συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού  για αθλητές- κολυμβητές. 

O κ. Ηροδότου έστειλε το μήνυμα ότι ο κίνδυνος είναι “εκεί έξω” και ανακοινώνεται καθημερινά με τα κρούσματα. Απηύθυνε επίσης έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να λαμβάνει τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνονται εδώ και καιρό της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ατομικής υγιεινής και όσον αφορά τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και να διαθέτουν μέρος του προσωπικού για τον έλεγχο του κοινού, αλλά και να υπενθυμίζουν στο κοινό τον κίνδυνο που υπάρχει . 

Επιπρόσθετα ο κ. Ηροδότου διευκρίνισε ότι τα αποδυτήρια θα παραμείνουν κλειστά και το κοινό θα λαμβάνει το ντους του από τα εξωτερικά ντους που υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους, θα απολυμαίνει τα χέρια του και τα πόδια του και μετά θα μπαίνει στην πισίνα. Όσο για τα αποχωρητήρια αυτά θα παραμείνουν ανοικτά.

Επίσης συνέχισε, θα καθοριστεί μέγιστος αριθμός λουομένων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, καλός εξαερισμός και ποιότητα νερού με πιο συχνούς ελέγχους όσον αφορά το χλώριο, τη σηματοδότηση των δύο μέτρα και άλλα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας