Καμπανάκι Κωστρίκη για τα κρούσματα-Η τοποθέτηση για τα περιστατικά σε σχολεία

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει, τα χθεσινά κρούσματα που μετά από πολλές μέρες ανήλθαν στα έξι και μάλιστα από διαφορετικές εγχώριες εστίες.

Αυτό που ανησυχεί είναι πόσο μεγάλες είναι αυτές οι εστίες, κάτι που θα επιχειρήσει να φέρει στο φως η ιχνηλάτηση.
 
Μιλώντας στον REPORTER o καθηγητής μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης, υπέδειξε πως αυτό που έγινε χθες είναι μια υπενθύμιση ότι ο ιός υπάρχει ανάμεσά μας και ότι πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός.

«Ήταν λίγο πισωγύρισμα χθες, διότι ήταν έξι διαφορετικές εγχώριες εστίες. Δύο από σχολεία, δύο σε ασθενείς, ένα σε νοσηλευτή και ένα από ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρόκειται για έξι διαφορετικές εστίες, πρωτογενείς εγχώριες λοιμώξεις, που μπορεί η ιχνηλάτησή τους να φέρει συστάδες. Αυτό δείχνει πως υπάρχει ακόμη εγχώριος ιός, σε μικρό επιπολασμό μεν, αλλά υπάρχει. Ειδικά τώρα με την άρση των μέτρων, επειδή άνοιξαν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, λόγω της άρσης των μέτρων, εάν δεν προσέξουμε, υπάρχει πιθανότητα να γίνουν σημαντικά πισωγυρίσματα. Αυτό που έγινε χθες, ήταν μια μικρή υπενθύμιση, ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Ο Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε ότι πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και η τήρηση αποστάσεων, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται σε πολλούς χώρους εστίασης.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, δεν μπορούμε να λάβουμε άλλα μέτρα. Από κει και πέρα πρέπει ο κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός σε σχέση με τις αποστάσεις. Είναι φανερό πλέον, πως γενικά η νεολαία, σε χώρους εστίασης όπως καφετέριες, δεν τηρεί τα μέτρα. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι εάν αύριο υπάρχει κρούσμα σε αυτούς τους χώρους, θα υπάρξει σημαντική αύξηση».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον πιστεύει πως θα παρατηρηθεί συνεχής αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ανέφερε πως η εκτίμησή του είναι ότι θα υπάρξουν μικρές αναζωπυρώσεις. «Και χθες για παράδειγμα είχαμε μια μικρή αναζωπύρωση. Είναι μικρές τοπικές αναζωπυρώσεις. Είναι σαν να ανάβει φωτιά κάποιος σε έξι διαφορετικές εστίες. Σε κάποια φάση μπορεί να δημιουργηθεί πυρκαγιά μεγάλης έκτασης. Μπορεί να υπάρξουν και πιο πολλά κρούσματα».

Ο καθηγητής μοριακής Ιολογίας, έκρουσε το καμπανάκι και για τα κρούσματα στα σχολεία, υπενθυμίζοντας πως τα παιδιά, που συχνά είναι ασυμπτωματικά, πρέπει να μένουν μακριά από τις ευπαθείς ομάδες.

«Ο ιός δεν έφτασε ακόμη σε επίπεδα που να υπάρχουν πολλαπλές λοιμώξεις που να έχουν επιδημιολογική σχέση. Είναι ανεξάρτητη η μία από την άλλη. Αλλά υπάρχουν κρούσματα σε σχολεία. Αυτό δεικνύει ότι υπάρχουν μαθητές ή εργαζόμενοι που έχουν τον ιό. Είναι γι’ αυτό που λέμε πως πρέπει να μείνουν μακριά τα παιδιά, που συνήθως είναι ασυμπτωματικά από τις ευπαθείς ομάδες. Και πρέπει να γίνει και καλή αυτοαπομόνωση αυτών των κρουσμάτων, προκειμένου να μην προσβληθούν και άλλοι».
  
Ως προς την εκτίμησή του για την πορεία της νόσου, υπέδειξε πως «μπορεί να υπάρξουν παρατεταμένες μικροαναζωπυρώσεις, αλλά σε κάποια φάση θα σβήσουν. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τώρα είμαστε σε περίοδο καλοκαιριού που είναι υπέρ μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών