Τα μεγάλα στοιχήματα μετά τις γενναίες χαλαρώσεις-Οι παγίδες και οι προκλήσεις

Ακριβώς δεκατέσσερις ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την δεύτερη φάση χαλαρώσεων, όταν η Κύπρος έκανε ένα θαρραλέο ξεκλείδωμα, με την κατάργηση των περιορισμών στις μετακινήσεις, την επαναλειτουργία των σχολείων, το άνοιγμα των χώρων εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων, ενώ δύο μέρες αργότερα άνοιξαν για το κοινό και οι παραλίες.
 
Μετά από δεκατέσσερις ημέρες μπορούμε πλέον να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, όσο αφορά τις συνέπειες που είχε η άρση των χαλαρώσεων της δεύτερης φάσης.
Αναμφίβολα η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μοιάζει αναλλοίωτη, αφού τα κρούσματα παραμένουν σε μονοψήφιους αριθμούς κοντά στο μηδέν, ενώ οι κλίνες, τόσο στο Νοσοκομείο Αναφοράς όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Γενικών Νοσοκομείων, παραμένουν σχεδόν άδειες.
 
Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι πως τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, δεν αφορούν μόνο εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και κρούσματα που μολύνθηκαν από την κοινότητα. Συνεπώς, όπως πολλές φορές επισήμαναν οι ειδικοί, ο ιός κυκλοφορεί εντός της κοινότητας και η προσοχή όλων θα πρέπει να είναι στον μέγιστο βαθμό.
 
Οι φόβοι που εκφράστηκαν στο παρελθόν για νέα έξαρση του ιού λόγω των χαλαρώσεων, φαίνεται πως ξεπεράστηκαν, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη δεύτερη φάση, εξού και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις νέες χαλαρώσεις της τρίτης φάσης και την επίσπευση επαναλειτουργίας επιχειρήσεων. Ωστόσο, η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει νέα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει, ώστε να διατηρήσει τα άριστα επιδημιολογικά της δεδομένα.
 
Η τακτική που ακολούθησε εξ αρχής η Κυβέρνηση παρέμεινε αναλλοίωτη και κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης. Η φόρμουλα των γενναίων χαλαρώσεων με την παράλληλη εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων, δεν άλλαξε, και πλέον εναπόκειται στον καθένα η ευλαβική εφαρμογή τους τις επόμενες ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις και οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν
 
Το μεγάλο στοίχημα
Ξεκινώντας χρονολογικά, η τρίτη φάση αρχίζει με την επαναλειτουργία των κολυμβητηρίων και των πισίνων για το κοινό, από τις πέντε Ιουνίου. Ουσιαστικά όμως, αρχίζει στις εννέα Ιουνίου, όπου ξεκλειδώνουν μια σειρά από δραστηριότητες που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας.
 
Μια βόλτα σήμερα στους εξωτερικούς χώρους εστίασης που λειτουργούν τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες, θα πείσει τον καθένα, πως όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός ατόμων, ειδικά νεαρότερων ηλικιών τα πρωτόκολλα παραβιάζονται σχεδόν κάθε λεπτό. Μεγάλες παρέες, αγκαλιές, φιλιά, μηδενικές αποστάσεις, ανταλλαγή αντικειμένων, όπως αναπτήρων κτλ, είναι μόνο μερικά από όσα θα δει ένας παρατηρητής να συμβαίνουν σε καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια και σπίτια.
 
Το γεγονός ότι από τις εννέα Ιουνίου σε αυτά προστίθενται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνουν σε κλειστούς χώρους μεγάλο αριθμό πολιτών, δημιουργεί ακόμα πιο σύνθετα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία των χώρων εστίασης και των ξενοδοχείων σε κλειστούς χώρους.
 
Μαθήματα από το εξωτερικό
Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα επέλθει από τις εννέα Ιουνίου, είναι το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών. Η μεγαλύτερη απειλή για ανατροπή των καλών επιδημιολογικών δεδομένων της Κύπρου, δεν είναι άλλοι από τους χιλιάδες τουρίστες που ενδεχομένως αυτές τις ημέρες να προγραμματίζουν τις διακοπές τους στην Κύπρο.
 
Την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα δέχθηκε μια πτήση από το Κατάρ στην οποία εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορωνοϊού. Η σχετική εξέλιξη ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει τις πτήσεις από το Κατάρ μέχρι νεωτέρας, ενώ προκάλεσε προβληματισμό για τα εισαγόμενα κρούσματα. Κάτι παρόμοιο συνέβη ακόμα και στην Κίνα, η οποία για δύο εβδομάδες κατέγραφε μηδενικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, ενώ εντόπιζε στα αεροδρόμια της εισαγόμενα κρούσματα, κάτι που ανάγκασε τη χώρα να απαγορεύσει πτήσης από σειρά χωρών.
 
Συνεπώς, το άνοιγμα των αεροδρομίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το επιδημιολογικό μέλλον της Κύπρου, αφού μια ενδεχόμενη εισαγωγή κρούσματος που δεν θα γίνει αντιληπτή στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, θα ήταν ικανή να το ανατρέψει.
 
Η απειλή των νηπιαγωγείων
Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες εβδομάδες έγινε για τη λειτουργία ή όχι των νηπιαγωγείων, κι αυτό διότι οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν μπορούν παιδιά σε αυτές της ηλικίες να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης που προβλέπουν τα πρωτόκολλα. Υπενθυμίζεται πως ακούστηκαν έντονες φωνές, κυρίως από τις εργοδοτικές οργανώσεις που επιθυμούν την επιστροφή των εργαζομένων τους για άνοιγμα των νηπιαγωγείων πολύ νωρίτερα.
 
Τελικά, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το άνοιγμα των νηπιαγωγείων θα γίνει στις εννέα Ιουνίου και έτσι χιλιάδες παιδιά, θα μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, με τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσω νηπιαγωγείων να υφίσταται.
 
Έρχεται τριήμερο
Στο μεταξύ, από τις 23 Μαΐου, οπότε και άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες, οι πολίτες άρχισαν να εκδράμουν στις παραλίες περιοχές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν κρούσματα συνωστισμού. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο η Αστυνομία μοίρασε 91 εξώδικα.
 
Όπως διαπιστώνεται, όσο χαλαρώνουν τα μέτρα, τόσο χαλαρώνουν και οι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο, όπως τονίζουν κατ΄ επανάληψη οι ειδικοί, δεν πρέπει να εφησυχάσουν.
Οι παραλίες, λόγω του καλοκαιριού, θα έχουν την τιμητική τους, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολλοί είναι οι Κύπριοι που θα επιλέξουν διακοπές εντός αντί στο εξωτερικό.   

Η τρίτη φάση θα εφαρμοστεί την ερχόμενη Τρίτη μετά το τριήμερο του κατακλυσμού, όπου χιλιάδες πολίτες αναμένεται να εκδράμουν προς τις παραλίες.
 
Ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος, ενώ ο υδράργυρος, σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής, θα πάρει την ανιούσα. Συνεπώς, ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στις παραλίες είναι κάτι που καλώς ή κακώς αναπόφευκτο.
 
Ο μεγάλος πειρασμός του τριημέρου, λοιπόν, είναι οι πολίτες που θα συναθροιστούν σε διαφόρους χώρους να μην παρασυρθούν από τους χαλαρούς ρυθμούς που συνοδεύουν τις καλοκαιρινές μας συνήθειες, αλλά να έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι η ο ιός υπάρχει, είναι ανάμεσα μας και η τήρηση των αυστηρών μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι η ώρα της ευθύνης, εάν θέλουμε να μην χαλάσουμε ότι καταφέραμε μέχρι σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημιουργείται Ομάδα έργου και Καθοδηγητική Επιτροπή για λήψη αποφάσεων για Ακάμα
Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Καταδικάζει την αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων στο κέντρο ο Δήμος Λάρνακας
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις