Ευθύνη όλων μας να μην πετάμε μάσκες και γάντια όπου βρούμε

Η διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, πρωτίστως γαντιών και μασκών, γίνεται με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας, που είναι το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα πανδημίας και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου.
 
Με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των γαντιών και μασκών που άρχισαν να γεμίζουν πάρκα, πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους, ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε πως η διατήρηση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη όλων μας, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου θέματα καθαριότητας και υγιεινής έχουν βαρύνουσα σημασία.
 
«Ακριβώς, όμως, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οφείλουμε όλοι να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Υγείας σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και όχι μόνο. Δυστυχώς όπως αναφέρθηκε είναι έντονο το φαινόμενο των ανεξέλεγκτα πεταγμένων χρησιμοποιημένων γαντιών και μασκών σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Ευθύνη της καθαριότητας των χώρων αυτών όπως και προηγουμένως έχουν οι τοπικές αρχές οι οποίες συμβουλεύονται το Υπουργείο Υγείας όπου χρειάζεται», ανέφερε.
 
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε πως σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αποτρέπονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές. «Και στην προκειμένη περίπτωση καλύτερη πρόσβαση στον πολίτη έχουν οι τοπικές αρχές, καθώς και τα ΜΜΕ, τα οποία μπορούν με ενημερωτικά φυλλάδια, ενημερωτικές εκπομπές και άρθρα να επιστήσουν την προσοχή στο κοινό», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση για συζήτηση που έγινε και στη Βουλή για τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων και τρόπους καλύτερης συλλογής, ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξήγησε πως το θέμα δεν αφορά απλά διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων, αλλά εμπεριέχει και την ιδιαιτερότητα της διαχείρισης μιας πανδημίας.
 
«Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι το θέμα της πανδημίας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πρωτοφανές και χωρίς προηγούμενο, με σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, κύριο λόγο όσον αφορά την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών και σχεδίων δράσης έχει το Υπουργείο Υγείας με ειδικούς συμβούλους επιδημιολόγους και  με το οποίο καλούμαστε όλοι να συμμορφωνόμαστε», ανέφερε.
 
Σε ό,τι αφορά όλα τα απόβλητα που προκύπτουν από την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό στα τέσσερα Νοσοκομεία αναφοράς, καθώς και τα απόβλητα από τα ύποπτα περιστατικά σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια, ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι αυτά τυγχάνουν διαχείρισης ως Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα Μολυσματικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ).
 
«Αυτό σημαίνει ότι, τοποθετούνται στις ειδικές κίτρινες σακούλες και συλλέγονται από τις αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, με τις οποίες το Υπουργείο Υγείας έχει συνάψει συνεργασία, ώστε να οδηγηθούν προς την ενδεδειγμένη επεξεργασία πριν την τελική διάθεσή τους στους χώρους υγειονομικής ταφής», ανέφερε.
 
Εξήγησε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, πρώτιστη έγνοια μας είναι η δημόσια υγεία και όχι η ανακύκλωση, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων. Είπε ότι τα χρησιμοποιημένα γάντια και μάσκες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Σύμφωνα όμως με τις οδηγίες του Υπ.Υγείας που αφορούν θέματα διαχείρισης αποβλήτων, αυτά πρέπει να πετάγονται σε κλειστούς κάδους για αποφυγή διασποράς τυχόν μολύνσεων.
 
Σε ό,τι αφορά τα μενού μιας χρήσης, τα τραπεζομάντηλα μιας χρήσης και άλλα είδη σε χώρους εστίασης, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε πως για να μπορεί ένα απόβλητο να ανακυκλωθεί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό καθαρό και απαλλαγμένο από οργανικά απόβλητα, όπως για παράδειγμα υπολείμματα φαγητών.
 
«Αντικείμενα μιας χρήσης όπως τραπεζομάντηλα, μαχαιροπίρουνα, πιάτα κ.λπ. μετά τη χρήση τους είναι ακατάλληλα για ανακύκλωση αφού είναι πλέον λερωμένα και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Όσον αφορά τους χώρους μαζικής εστίασης, εκδίδονται ειδικές οδηγίες και διατάγματα από το αρμόδιο Υπουργείο με τις οποίες οι εκάστοτε ενδιαφερόμενοι οφείλουν να συμμορφώνονται», τόνισε.
 
Σε άλλη ερώτηση για τα απόβλητα στις παραλίες και την εμφάνιση και εκεί του νέου πονοκεφάλου που ονομάζεται γάντια/μάσκες, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος είπε στο ΚΥΠΕ πως την ευθύνη για τη διατήρηση του περιβάλλοντος στους κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιών, έχουν οι τοπικές αρχές.
 
«Εισήγηση είναι να τοποθετηθούν κλειστοί κάδοι όπου εκεί θα μπορούν να πετάγονται τα απόβλητα αυτά για να αποφεύγεται τυχόν διασπορά τους στο περιβάλλον. Πέρα όμως αυτού το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι μας όσοι διακινούμαστε σε τέτοιους χώρους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η πρόληψη από κάθε άποψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση η διατήρηση του περιβάλλοντος μας καθαρού, είναι ευθύνη όλων μας», τόνισε.
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη