Σε απόγνωση οι επαγγελματίες γάμων-Οι μετακινήσεις και τα αλυσιδωτά προβλήματα

Απεγνωσμένοι είναι οι επαγγελματίες που βιοπορίζονται από τη βιομηχανία γάμων, μετά την απόφαση για μη ένταξη στην τρίτη φάση χαλαρώσεων του ανοίγματος αιθουσών δεξιώσεων. Αυτό σημαίνει πως αρκετά ζευγάρια θ' αναβάλουν τις γαμήλιες δεξιώσεις, τόσο τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα όλοι οι γάμοι του καλοκαιριού-Σε αναμμένα κάρβουνα τα ζευγάρια

Οι δύο αυτοί μήνες, ήταν οι πιο εμπορικοί για όσους παρέχουν υπηρεσίες για γάμους, αφού οι τελετές που γίνονται είναι χιλιάδες. Ως εκ τούτου, θα επηρεαστούν οίκοι νυφικών, ανθοπώλες, φωτογράφοι, διοργανωτές γάμων και άλλοι, οι οποίοι είναι ανάστατοι, λόγω των ακυρώσεων που θα προκληθούν από τις επίσημες ανακοινώσεις.
 
Προβλήματα με τα νυφικά, μηδαμινά τα έσοδα
Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Χριστίνα Χρυσοστόμου ιδιοκτήτρια του οίκου νυφικών «Optasia», ανέφερε ότι οι γάμοι που είχαν ήταν στην αναμονή μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ υπάρχουν ακυρώσεις και για τη φθινοπωρινή περίοδο, αφού κάποιοι φοβούνται το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού.
 
«Εμείς χωνέψαμε ότι από το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν ξανά οι γάμοι. Μας παίρνουν οι νύφες και μας ρωτούν τι ξέρουμε, τι θα επιτρέπεται και τι όχι και δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε. Βλέπουμε μείωση στη δουλειά σε σχέση με πριν. Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο έχουμε κάνει αναστολή εργασιών, αφού τα έσοδα μας είναι μηδαμινά και δεν έχουμε δουλειά. Ανησυχούμε ότι θα έχουμε κι άλλη ζημιά, όσο περνά ο χρόνος και δεν αρχίζουν οι γάμοι».
 
Προκύπτουν επίσης και προβλήματα με τα νυφικά, αφού όπως εξήγησε η κ. Χρυσοστόμου, σε περιπτώσεις που μια κοπέλα αγοράσει νυφικό, δίνει μια προκαταβολή και τα υπόλοιπα μετά τον γάμο.
 
«Τα προβλήματα είναι ότι αν μια κοπέλα που είχε αγοράσει μακρυμάνικο νυφικό γιατί θα παντρευόταν τον Απρίλη και μετακινήθηκε ο γάμος τον Ιούλη, τώρα δεν το θέλει. Κι αυτό επειδή δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα νυφικά. Μπορεί να σου πει κράτα την προκαταβολή και θα βρω άλλο νυφικό. Εμείς τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση; Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που ζητούν τα λεφτά της προκαταβολής πίσω και φωνάζουν. Αλλά πως να τους τα δώσεις πίσω; Ειδικά τέτοια εποχή; Οι οίκοι νυφικών πλήγηκαν ανεπανόρθωτα από αυτή την κατάσταση».
 
«Οι γάμοι δεν είναι εστιατόρια να είναι έτοιμα σε μια εβδομάδα»
Ένα άλλο επάγγελμα που έχει άμεση σχέση με τους γάμους, είναι οι ανθοπώλες και ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον τομέα των εκδηλώσεων.
 
Μια τέτοια επαγγελματίας, είναι η κ. Γιώτα Καπαρή, αντιπρόεδρος του συνδέσμου ανθοπωλών και φυταγορών Λευκωσίας, η οποία ανέφερε ότι, «πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι το θέμα γάμος δεν είναι εστιατόριο που λέει κάποιος ανοίγεις σε μια εβδομάδα και θα είσαι έτοιμος. Χρειάζεται δύο μήνες προεργασία. Τα προσκλητήρια, οι συνεργάτες και λοιπά, χρειάζονται χρόνο».
 
Αυτή τη στιγμή όσοι ασχολούνται με το θέμα του γάμου αποκλειστικά, όπως η κ. Καπαρή που δεν έχει ανθοπωλείο, αλλά εργάζεται σε ξενοδοχείο που κάνει γάμους και εκδηλώσεις, είναι άνεργη, αφού δεν γίνονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις.

«Όπως είμαι εγώ, υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που ασχολούνται μόνο με εκδηλώσεις και είναι πάρα πολύ δύσκολο».
 
Τόνισε εξάλλου ότι, «πολλές κοπέλες είχαν μετακινήσει το γάμο τους από τον Απρίλιο και το Μάιο για τον Ιούλιο, με βάση τις φάσεις χαλαρώσεων και τις πληροφορίες ότι θα επιτρέπονταν στην τέταρτη φάση οι γάμοι σε αίθουσες δεξιώσεων. Άρα έβαλαν το γάμο τους μετά τις 14 Ιουλίου.
 
Τώρα τους σπάμε ξανά τα φτερά τους και δεν τους αφήνουμε να κάνουν το γάμο τους. Με βάση αυτή την εξέλιξη ίσως βρουν μετά από δύο χρόνια ξανά για να παντρευτούν, κάτι που τους αλλάζει όλη τους τη ζωή».
 
«Άνοιξαν οι δουλειές μας αλλά δεν γίνονται εκδηλώσεις»
Απαραίτητοι για τους γάμους είναι και οι φωτογράφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους οίκους νυφικών και τους ανθοπώλες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Χατζησοφοκλέους, πρόεδρο του συνδέσμου επαγγελματιών φωτογράφων, «είμαστε από τα λίγα επαγγέλματα που ναι μεν να άνοιξαν τα καταστήματά μας, αλλά οι γάμοι και όλες οι εκδηλώσεις που καλύπτουμε φωτογραφικά έχουν ακυρωθεί ή μετακινηθεί μέχρι του χρόνου. Πάρα πολλά ζευγάρια μετάφεραν τους γάμους, ενώ άλλοι τους ακύρωσαν και μείναμε ξεκρέμαστοι σε κάποιες περιπτώσεις. Προσπαθούμε να μην έχουμε παρεξηγήσεις, όμως είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, γιατί και Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να κάνουμε γάμους, μπορεί να πληρωθούμε τέλος του χρόνου. Άρα αυτό το εξάμηνο για τα μέλη μας και για το επάγγελμα γενικά είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει για τους φωτογράφους, είναι ότι με τις μετακινήσεις των γάμων, μπορεί την ίδια μέρα να έχουν  δύο με τρεις δεξιώσεις.
 
«Έτσι, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια λίστα, στην οποία κάποιος συνάδελφος που έχει κρατημένη μια ημερομηνία και ήρθε ένας γάμος που αναβλήθηκε, να μπορεί να αναλάβει ένας άλλος συνάδελφος τη δουλειά για να εξυπηρετήσουμε τα ζευγάρια. Και συνέβη αυτό σε κάποιες περιπτώσεις».
 
Έντονη ανησυχία και στις αίθουσες δεξιώσεων
Από την πλευρά του, ο Πασχάλης Πασχάλη, ιδιοκτήτης αίθουσας δεξιώσεων τόνισε ότι αυτή η κατάσταση για τους ίδιους, είναι η πιο δύσκολη που έχουν να αντιμετωπίσουν.
 
«Οι γάμοι ξεκινούσαν από 18 Απριλίου και πηγαίναμε σερί μέχρι την 1η Αυγούστου. Αυτούς όλους τους γάμους τώρα, πρέπει να τους βολέψουμε. Δεν μας λένε ότι θα ξεκινήσουμε στις τόσες του τάδε μήνα και θα πρέπει να τηρείται τα τάδε μέτρα. Μας παίρνουν τηλέφωνο τα ζευγάρια και δεν ξέρουμε τι θα τους πούμε. Εμάς ακυρώθηκαν όλοι οι γάμοι, εκτός από το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αν ακυρωθούν κι εκείνοι οι γάμοι θα πρέπει να τους βολέψουμε κι αυτούς».
 
Σημείωσε επίσης ότι, «οι γάμοι που μετακινούνται μας δυσκολεύουν, γιατί μπορεί να έχουμε κλειστούς άλλους γάμους στην ημερομηνία που θέλουν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού