Δίχρονο κοριτσάκι με άτυπο Kawasaki και βρέφος με κοκκύτη νοσηλεύονται στο Μακάρειο

Στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύεται άλλο ένα κοριτσάκι με άτυπο Kawasaki, καθώς επίσης και ένα βρέφος με κοκκύτη.
 
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Αβραάμ Ηλία, το δίχρονο κοριτσάκι με το άτυπο Kawasaki νοσηλεύεται για τρίτη μέρα στο νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται ως αρκετά καλή.
 
Το κοριτσάκι νοσηλευόταν αρχικά με συμπτώματα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λεμεσού και κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου του χορηγήθηκε θεραπεία.
 
Τι είναι η νόσος Κawasaki

H νόσος Kawasaki είναι μια οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών). 

Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη, εντούτοις, έχουν διατυπωθεί θεωρίες σχετικά με τη συμμετοχή στην εμφάνισή της ιών ή μικροβίων. Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.

Η συγκεκριμένη νόσος παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και εξανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.

Στο νοσοκομείο και κοριτσάκι με κοκκύτη
Εξάλλου στο νοσοκομείο νοσηλεύεται επίσης και ένα κοριτσάκι μόλις ενός μηνός με κοκκύτη.
 
Η κατάσταση της θεωρείται εκτός κινδύνου, ωστόσο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους ιατρούς της κλινικής.
 
Τα συμπτώματα του κοκκύτη
Τα πρώτα συμπτώματα του κοκκύτη, δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί περνά ένα απλό κρυολόγημα. Παρουσιάζει δηλαδή, βήχα, ελαφρό πυρετό, τρέχουν τα μάτια του και η μύτη του.
 
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα διαρκούν 1-2 βδομάδες και στην συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο έντονος και πιο συχνός. Επίσης ο βήχας αρχίζει να γίνεται παροξυσμικός. Ο παροξυσμικός βήχας χαρακτηρίζεται από απότομη εισπνοή αέρα που ακολουθείται με 5-10 προσπάθειες για βήχα. Αυτές οι απανωτές προσπάθειες για βήχα διακόπτονται με απότομη εισπνοή κατά την οποία ακούγεται και ένας χαρακτηριστικός θόρυβος.
 
Παροξυσμικά επεισόδια βήχα θα παρουσιάζει αρκετά το παιδί μέχρι που να μπορέσει να αποβάλλει κάποιο κομμάτι βλέννας. Πολλές φορές το επεισόδιο του παροξυσμικού βήχα ακολουθείται από εμετό.
 
Το στάδιο αυτό διαρκεί 2-4 βδομάδες και σταδιακά το παιδί αρχίζει να αναρρώνει. Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:
  • Πνευμονία, είναι η συχνότερη επιπλοκή και μπορεί να οφείλεται στον ίδιο μικροοργανισμό που προκάλεσε τον κοκκύτη ή σε ένα καινούριο μικροοργανισμό.
  • Εμφάνιση σπασμών.
  • Αιμορραγίες από την μύτη ή ακόμη και αιμορραγίες στον ίδιο τον εγκέφαλο.
  • Μπορεί να δαγκώσουν την γλώσσα τους κατά τον παροξυσμικό βήχα.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον μικροοργανισμό είναι συνήθως 7-14 μέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»