ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «AWARE»: Γνώρισε τους πρόσφυγες, πάρε θέση κατά του ρατσισμού

Μια σημαντική ομάδα αναγνωρισμένων προσφύγων ή αιτητών ασύλου που ζουν στην Κύπρο, προέρχονται από περιοχές που σπαράζονται από πολέμους στη Μέση Ανατολή.
 
Η πιο χαρακτηριστική ομάδα είναι οι Σύροι. Η γειτονική χώρα είναι κατεστραμμένη από τον πόλεμο και ένας μεγάλος αριθμός βρίσκονται ήδη πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία. Το ανθρωπιστικό δράμα της Συρίας συγκλόνισε την Ευρώπη το 2015 – 16 με μαζικό κύμα φυγής προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
 
Μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η μαζική ροή περιορίστηκε, αλλά εξακολουθεί ένας μικρός αριθμός να μετακινείται και κάποιοι Σύροι έφθασαν και στην Κύπρο. Από το σύνολο των αιτητών ασύλου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, περίπου ένας στους τρεις είναι από τη Συρία και όπως καθορίζει ο διεθνής και κυπριακός νόμος, λαμβάνουν αναγνώριση ως πρόσφυγες και τυγχάνουν διεθνούς προστασίας.

Το φιλμάκι της εκστρατείας «AWARE” αποτύπωσε μια σκηνή καθημερινότητας που μπορεί να συμβεί σε μια κυπριακή οικογένεια. Δηλαδή, στο γειτονικό τους σπίτι να έχει φθάσει μια οικογένεια προσφύγων. Παροτρύνει να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας και αλληλοσεβασμού. Κανείς δεν γνωρίζει τι περνά μια οικογένεια προσφύγων μέχρι να σταθεί στα πόδια της και τι άφησε πίσω της, εγκαταλείποντας τη χώρα που κατάγεται.

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή