Αυτές είναι οι χαλαρώσεις της 3ης φάσης-Τι επισπεύδεται και τι μένει στον πάγο

Η καλή επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, επιτρέπει και πάλι στην Κυβέρνηση να επισπεύσει την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν αργότερα, όπως δηλαδή έγινε και στην δεύτερη φάση, όπου άνοιξαν νωρίτερα επιχειρήσεις που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα επαναλειτουργούσαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Με αλλαγές ο οδικός χάρτης των χαλαρώσεων, κλείδωσαν ημερομηνίες και επισπεύσεις


Μετά από σύσκεψη που έγινε μεταξύ της επιδημιολογικής ομάδας, ετοιμάστηκε πλάνο για όλες τις χαλαρώσεις της τρίτης φάσης, το οποίο τέθηκε ενώπιον του υπουργού Υγείας και ακολούθως στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση ως προς τις ημερομηνίες εφαρμογής της τρίτης φάσης. Δηλαδή, αντί από τις 9 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου, η τρίτη φάση, εκτός απροόπτου και νοουμένου ότι θα ανάψει το πράσινο φως το Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι από 9 Ιουνίου μέχρι 24 Ιουνίου.  

Πράσινο για νηπιαγωγεία και σχολές  
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την τρίτη φάση κλείδωσε το άνοιγμα των νηπιαγωγείων στις εννέα Ιουνίου, ενώ ανοίγουν και τα ειδικά σχολεία. Όσο αφορά τις καντίνες των σχολείων, οι οποίες παρέμειναν κλειστές, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν.

Παράλληλα, ανοίγουν τα καλοκαιρινά σχολεία, οι παιδικές λέσχες, ωδεία, σχολές καράτε και οι σχολές χορού, ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί εάν θα ανοίξουν στις εννέα Ιουνίου ή λίγες μέρες αργότερα.

Γυμναστήρια  
Επιπρόσθετα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου να λειτουργήσουν με αυστηρό πρωτόκολλο και τα γυμναστήρια, τα οποία τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, δηλαδή υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για συνεχή αερισμό του χώρου.

Για τα γυμναστήρια ήδη το πρωτόκολλο είναι έτοιμο και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει όριο ατόμων ανάλογα με την χωρητικότητα του γυμναστηρίου.

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται από την δεύτερη φάση η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ανά δύο άτομα.

Πισίνες-Waterpark  
Από την δεύτερη φάση έχουν επαναλειτουργήσει για σκοπούς άθλησης και τα κολυμβητήρια, ενώ δεν είχε γίνει συζήτηση για τις πισίνες, παρά το γεγονός ότι άνοιξαν από τις 23 Μαΐου οι παραλίες.

Ως εκ τούτου, η επιδημιολογική ομάδα εισηγήθηκε όπως επαναλειτουργήσουν και οι πισίνες με την εφαρμογή της τρίτης φάσης και πάλι υπό προϋποθέσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις παραλίες.  

Υπό ανάλογες προϋποθέσεις αναμένεται να λειτουργήσουν και τα θεματικά πάρκα και water park.

Αεροδρόμια-λιμάνια
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουνίου ανοίγουν και οι κυπριακοί αιθέρες, αφού τα αεροδρόμια θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις 19 χώρες της α και β κατηγορίας που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Εντός τις τρίτης φάσης θα επιτραπεί και στα Λιμάνια να δέχονται κρουαζιερόπλοια για εξυπηρέτηση των πληρωμάτων τους, χωρίς όμως, να επιτρέπεται η άφιξη των επιβατών του πλοίου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναθροίσεις 10 ατόμων, γάμοι και club  
Σε ότι αφορά τον περιορισμό των συναθροίσεων, ο αριθμός των δέκα ατόμων δεν αλλάζει στην τρίτη φάση και είναι κάτι που θα επανεξεταστεί για την τέταρτη φάση, κάτι το οποίο αποτελεί «κλειδί» για τις επόμενες χαλαρώσεις.

Με βάση αυτό, μεγάλες συναθροίσεις όπως γάμοι, βαφτίσια κτλ, παραμένουν ως έχουν, και το ζήτημα θα επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αναλόγως και της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επίσης, στην επόμενη φάση είναι και η επαναλειτουργία κλειστών κέντρων αναψυχής.

Ανοικτά θέατρα και σινεμά
Επίσης, στην τρίτη φάση χαλαρώσεων περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία ανοικτών θεάτρων και σινεμά, ενώ σε ότι αφορά φεστιβάλ, συναυλίες κτλ, αυτά θα επαναλειτουργήσουν την τέταρτη φάση.

Εμπορικά κέντρα
Στις αρχικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης τα εμπορικά κέντρα προγραμματιζόταν να ανοίξουν επίσης στην τρίτη φάση, με τους επιδημιολόγους, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, να αναφέρουν πως παραμένει ως έχει ο αρχικός σχεδιασμός.   

Στις αυριανές ανακοινώσεις, αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται και οι ακριβείς ημερομηνίες όσο αφορά τις περαιτέρω χαλαρώσεις στον τομέα της εστίασης για την εξυπηρέτηση πελατών, πέραν από τους εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής