Στα πέντε τα νέα κρούσματος-Ένα σε χώρο εστίασης

Τον εντοπισμό πέντε νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας μετά από τη διενέργεια 1504 εργαστηριακών διαγνώσεων. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη τα τρία εκ των πέντε κρουσμάτων αφορούν επαναπατρισθέντες από τη Μεγάλη Βρετανία. Τα τρία πρόσωπα βρίσκονται στο ξενοδοχείο όπου μεταφέρθηκαν μετά την άφιξη τους στην Κύπρο και αναμένεται εντός της ημέρας να διερευνηθεί κατά πόσον θα μεταφερθούν στις οικίες τους για να μπουν σε αυτοπεριορισμό ή αν θα μεταφερθούν στο Κέντρο Αποκατάστασης με το οποίο είναι συμβεβλημένο το Υπουργείο Υγείας. 

Το ένα κρούσμα εντοπίστηκε από τα 616 δείγματα από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρούσμα αφορά εργαζόμενο σε χώρο εστίασης.  Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 949.

Το πέμπτο κρούσμα αφορά νοσηλευτή μετά από τις εξετάσεις τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων. 

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 4 δείγματα,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 333 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 43 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, είχαμε αποτέλεσμα για 85 δείγματα, και
  • Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 159 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Κωστρίκης επεσήμανε, με τα στοιχεία που ανακοινώνουμε σήμερα δεν προκύπτει κάποια δραστική αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα που γνωρίζουμε. «Τα δεδομένα παραμένουν αρκετά ικανοποιητικά και η Επιστημονική Επιτροπή είναι πολύ ευχαριστημένη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον πληθυσμό. Παρακολουθούμε προσεκτικά την πορεία του ιού, μελετούμε όλα τα δεδομένα σε συνεχή βάση και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Επαναλαμβάνουμε την προτροπή να τηρείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είστε προσεκτικοί».
 

Από την πλευρά του ο Δρ. Μάριος Λοίζου σημείωσε πως οι αριθμοί στην Κύπρο παραμένουν σταθερά μειωμένοι. Συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 3 άτομα. Διασωληνωμένοι παραμένουν τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
«Σήμερα ξεκινά επίσημα η 2η φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Έτσι, ολοκληρώνεται μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έναρξη συμπίπτει με την προσπάθεια της πατρίδας μας να ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Λοίζου.
 
«Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση πιθανόν να διαρκέσουν περισσότερο από την ίδια την πανδημία. Σαν ιατροί, σαν επιστήμονες, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον κοινωνικό μας ρόλο. Αυτή τη στιγμή βέβαια παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να επαναφέρουμε το Σύστημα Υγείας της Κύπρου σε μια κανονικότητα και να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο για τους ασθενείς μας. Σταδιακά όμως η σκέψη μας θα πρέπει να στραφεί στους πολλούς συνανθρώπους μας που είτε στον ευρύτερο οικογενειακό χώρο, είτε στη γειτονιά, είτε στην κοινωνία γενικότερα, η ζωή τους έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα σαν αποτέλεσμα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Κάποιοι από αυτούς μπορεί στο μέλλον να χρειαστούν περισσότερο τη συλλογική μας συμπαράσταση παρά τις κλίνες των νοσοκομείων μας. Εύχομαι, όπως τα καταφέραμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας σαν λαός να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τις υπόλοιπες συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης», κατέληξε ο Δρ. Λοίζου.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών