«Είναι η καλύτερη περίοδος να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, μειωμένος ο κίνδυνος»

Η καλύτερη περίοδος να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία είναι τώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι κλείδωσαν στις θέσεις τους για την επόμενη φάση των χαλαρώσεων και είναι έτοιμοι να τις παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν στους ειδικούς να είναι αισιόδοξοι, με την Μαρία Κολιού να αναφέρει στον REPORTER πως είναι πρέπει σιγά-σιγά ο κόσμος να επιστρέψει στην καθημερινότητά του και για αυτό το λόγο, οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε μία πρόταση όσον αφορά στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων.
 
«Είναι γεγονός πως πρέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που υπήρχαν, είτε από εμάς, είτε από τον κόσμο, που φοβούνται για τα παιδιά μικρών ηλικιών. Πρέπει να μπούμε στην καθημερινότητά μας και τώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, αφού θα είναι λίγα παιδιά και θα κάνουν μια προάσκηση οι φροντιστές, θα δουν τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, τις δυνατότητες για να μπορέσουν να προχωρήσουν το Σεπτέμβρη σταθερά και αποτελεσματικά».
 
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας σημείωσε πως προχωρούν με την εισήγησή τους, αφού η κατάσταση το επιτρέπει και δεν είναι πολλά τα καθημερινά περιστατικά. Παράλληλα, σημείωσε πως μελέτες δείχνουν πως η διακοπή της κανονικής σχολικής ζωής επηρεάζει τα παιδιά ψυχολογικά και γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.
 
Σταδιακή η επιστροφή των παιδιών
Κληθείσα να σχολιάσει πως θα γίνει η επιστροφή των παιδιών στα νηπιαγωγεία, η κ. Κολιού τόνισε πως θα γίνει όπως και στα σχολεία των άλλων βαθμίδων, δηλαδή χωρισμένα σε ομάδες, τις οποίες θα καθορίσουν οι διευθύνσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αφού ξέρουν καλύτερα τα παιδιά τους.
 
Σημείωσε πως θα είναι μειωμένος ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη, ώστε να μπορούν να τα ελέγχουν καλύτερα οι φροντιστές, οι οποίοι θα έχουν και το ρόλο να τους κρατούν σε αποστάσεις, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
 
Ερωτηθείσα για το αν υπάρχουν ανησυχίες, σημείωσε πως είναι δεδομένο να υπάρχουν ανησυχίες, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «είναι η πιο καλή περίοδος να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, επειδή ο ιός είναι πολύ λίγος στην κοινότητα και δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά».
 
Συνέχισε, προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος που ενδεχομένως να διατρέχουν τα παιδιά είναι πολύ μικρός. Οι φροντιστές των παιδιών που είναι κάτω των τριών, θα πρέπει να τους αποσπούν την προσοχή για να κρατούν τις αποστάσεις, να μην αγκαλιάζονται, να μην φιλιούνται κλπ. Όλα αυτά, δεν θα γίνουν μέσω απαγορεύσεων, αλλά μέσω παιχνιδιών από τις νηπιαγωγούς».
 
Τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστούν άλλα ειδικά πρωτόκολλα για τα νηπιαγωγεία, που θα έχουν ιδιαιτερότητες, δεδομένου του γεγονότος πως πρόκειται για μικρότερα παιδιά και δεν θα είναι όπως τα άλλα πρωτόκολλα των σχολείων.
 
Δεν ανησυχούν οι ειδικοί για τα κρούσματα στα σχολεία
Η κ. Κολιού ανέφερε πως δεν τους ανησυχούν τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα σχολεία, καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των μαθητών και του προσωπικού που είναι θετικό στον ιό. Σημείωσε πως είναι ασφαλές να βρίσκονται στο σχολείο, δεδομένου ότι τηρούνται οι αποστάσεις μέσα στο χώρο του σχολείου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα