Κ. Ιωάννου: Διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες που ήθελαν το ΓΕΣΥ να καταρρέει

Επίσημη πρώτη για τη β’ φάση στο ΓεΣΥ η σημερινή, εν μέσω της πανδημίας. Πάνω από 40 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπογράφουν το ένα μετά το άλλο την ένταξή τους και μαζί με τα 8 του ΟΚΥπΥ, θα παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιστορική πρώτη της β΄φάσης του ΓεΣΥ-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
 
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΟΑΥ ανέφερε πως η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο για το κράτος και την κοινωνία, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Κύπρο από το 1960. 
 
«Από την ψήφισή του τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και σήμερα που αρχίζει η β’ φάση, το ΓεΣΥ πέρασε μέσα από Συμπληγάδες και δέχθηκε σε πολλές περιπτώσεις άδικες επιθέσεις. Παρόλα αυτά, όντας μια κοινωνική κατάκτηση για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, άντεξε στις πιέσεις, μετρώντας ήδη έναν χρόνο λειτουργίας.
 
Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε πριν έναν χρόνο όταν ξεκίνησε η α’ φάση του Συστήματος, όλοι μαζί, Πολιτεία, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και κοινωνία, καταφέραμε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ και να το βελτιώσουμε, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που το ήθελαν να καταρρέει και να μην αποδίδει», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως 2138 ειδικοί ιατροί και 40 και πλέον νοσηλευτήρια έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ. 
 
«Όταν πριν από τρεις περίπου μήνες παρουσιάστηκε η ανάγκη για διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναδείχθηκε παράλληλα και η σημασία που έχει η ύπαρξη ενός οργανωμένου και σύγχρονου Συστήματος Υγείας. Αν και νεοσύστατο, το ΓεΣΥ υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο στην φαρέτρα μας που μας επέτρεψε να οργανωθούμε πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, με περισσότερη επάρκεια και με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
 
Χρειάστηκε να αναπτύξουμε αντανακλαστικά, αφού κληθήκαμε να διαχειριστούμε παράλληλα δύο μεγάλα ζητήματα: από τη μια, ήταν η α’ φάση του ΓεΣΥ που, αν και σε μεγάλο βαθμό είχε αρχίσει να ομαλοποιείται, χρειαζόταν ακόμα προσοχή για να οχυρώσουμε το Σύστημα, και, από την άλλη, είχαμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες που έφερε ο κορωνοϊός.
 
Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα με την εισαγωγή της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες και τους μηχανισμούς εκείνους που θα βοηθήσουν στην αυστηρή και σωστή εποπτεία του Συστήματος και μέσα από συντονισμό να εντοπίζουμε έγκαιρα τις αδυναμίες και να τις διορθώνουμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κερδίζοντας το στοίχημα αυτό, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερο και να ενδυναμώσουμε τη Δημόσια Υγεία», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες.
 
«Θα ήταν παράλειψή μου, ωστόσο, να μην απευθύνω ευχαριστίες στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαδραμάτισε και διαδραματίζει ακόμα καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της ριζικής αλλαγής. Οι σαφείς οδηγίες που έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, και η καθοδήγησή του όλο αυτό το διάστημα, βοήθησε τα μέγιστα στο να υπερπηδήσουμε πολλά εμπόδια που βρήκαμε στη σύντομη αυτή πορεία, προσφέροντας στους Κύπριους ασθενείς ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στο επίπεδο που δικαιούνται. Έμπρακτη ήταν και παραμένει η στήριξη της Κυβέρνησης στη διασφάλιση του μεγαλύτερου αγαθού της υγείας. Με την επένδυση στα δημόσια νοσηλευτήρια, δείχνουμε ότι ψηλά στις προτεραιότητες της Πολιτείας είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας
 
Θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους συμπολίτες μας και να στείλω το μήνυμα ότι Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ έχουμε πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Γνωρίζουμε ότι θα συναντήσουμε πολλά κωλύματα και ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως το Σύστημα. Αναμφίβολα, θα χρειαστούμε χρόνο, επιμονή και υπομονή για να οργανώσουμε σωστά το Σύστημα, να το προσαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των ασθενών μας και να μας κάνει περήφανους», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.
 
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου ανέφερε πως δούλεψαν συλλογικά και με σύνεση, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ τόνισε πως ο υπουργός Υγείας επέδειξε τόλμη και είναι ένα κοινωνικό επίτευγμα το ΓΕΣΥ. Εξάλλου, σημείωσε πως υιοθετεί πλήρως όλα όσα ο υπουργός Υγείας έχει αναφέρει στη δική του ομιλία. 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως εξέφρασαν ενδιαφέρον 40 νοσηλευτήρια και υπέγραψαν ήδη 27 εξ αυτών, ενώ περιμένουν απάντηση από ακόμη ένα. Όπως υπέδειξε, έχει καλυφθεί το 80% των κλινών και οι επόμενοι που θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, θα μπουν με διαφορετικές συνθήκες. 
 
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως στις πρώτες ημέρες πολλοί θα στραφούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ωστόσο σιγά-σιγά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πρόσθεσε πως θα δημιουργηθεί τεράστια ζήτηση, επειδή ακυρώθηκαν εγχειρήσεις. Μπορεί, πρόσθεσε, να δημιουργηθούν λίστες αναμονής, αλλά αυτό είναι κάτι που αναμενόταν. 

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως τα στελέχη του ΟΑΥ δούλευαν μέχρι τα μεσάνυχτα και Σάββατα και Κυριακές, χωρίς να πληρώνονται και απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς αυτούς τους ανθρώπους. 

Παίρνοντας το λόγο, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως υπάρχει εάν υπάρχει δεύτερος κύκλος πανδημίας, οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτή ήταν η ναυαρχίδα μας, σημείωσε ο υπουργός, αλλά βοήθησαν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

Εκείνο που εμείς ονομάζουμε Σινικό Τείχος μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, από σήμερα δεν υφίσταται, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με αφορμή την έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία για τις επεμβάσεις και τις εισαγωγές που έγιναν μέχρι το μεσημέρι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ κ. Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι δεν υπήρχαν δεδομένα μέχρι εκείνη την ώρα. Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κ. Θωμάς Αντωνίου υπενθύμισε ότι «όταν είχαμε ολοκληρώσει το Μνημόνιο τον Ιανουάριο, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον γύρω στα 42-43 νοσηλευτήρια. Από τα 43 ήδη τα 40 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στη νέα ρύθμιση και τα 27 έχουν υπογράψει μέχρι τώρα. Τις επόμενες 24 ώρες αναμένουμε να υπογράψουν και τα υπόλοιπα». Πρόσθεσε πως για τα 40 είναι σαφής η τοποθέτηση και αναμένεται από ακόμα ένα να διευκρινιστεί κάποιο σημείο για να είναι πιο ξεκάθαρη η τοποθέτησή του.
 
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των κλινών που εντάσσονται στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι 80% των διαθέσιμων κλινών θα ενταχθεί στο Σύστημα.
 
Κληθείς να πει εάν η πρόσκληση παραμένει και για τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια που δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον προς το παρόν, ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε ότι πάντα θα υπάρχει πρόσκληση, «αλλά όχι στο ίδιο πλαίσιο. Είχαμε πει από την αρχή που υπογράψαμε τη Σύμβαση πως όποιοι ενδιαφερθούν να ενταχθούν θα ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή η ανοικτή πρόσκληση έχει λήξει στις 31 Μαΐου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκλίθει τις επόμενες μέρες για να δει τα επόμενα βήματα σε σχέση με τους όγκους και το τι έγινε μέχρι σήμερα. Θα κάνει ακόμα έναν γύρο διαβούλευσης με τα νοσηλευτήρια για επιμέρους ζητήματα. Αλλά, ναι, οι επόμενοι που θα έρθουν, θα έρθουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφώσει το ΔΣ τις επόμενες εβδομάδες»
 
Κληθείς να πει πότε υπολογίζεται να ενταχθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού είπε ότι η όποια απόφαση θα παρθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αυτό αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.
 
Ακολούθως, ερωτηθείς πώς μπορεί να διασφαλιστεί ισορροπία στην προτίμηση των πολιτών για τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν είναι ο ρόλος ούτε του Υπουργείου ούτε του ΟΑΥ να ρυθμίσουν πού θα αποταθεί ο κόσμος για να λάβει υπηρεσίες υγείας. «Ακριβώς το μεγάλο πλεονέκτημα του ΓεΣΥ είναι ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Και αυτή η ελεύθερη επιλογή δημιουργεί και μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των συμβαλλόμενων, ούτως ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να προσελκύουν ακόμα περισσότερους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι χθες για τα στεγανά που υπήρχαν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όσοι ήταν δικαιούχοι στο δημόσιο δεν μπορούσαν να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα αυτό που εμείς ονομάζαμε Σινικό Τείχος έχει πέσει. Μπορεί οποιοσδήποτε να αποταθεί όπου αυτός χρήζει ότι θα λάβει την καλύτερη φροντίδα και άρα αυτό θα φέρει και βελτίωση -θεωρώ εγώ προσωπικό- στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», εξήγησε ο κ. Ιωάννου. Το πού θα αποταθεί ο καθένας ούτε μπορούμε να το ρυθμίσουμε και ούτε είναι σωστό, επανέλαβε. «Σίγουρα τις πρώτες εβδομάδες αναμένουμε ότι αρκετός κόσμος πιθανόν να αποταθεί προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά σταδιακά θα υπάρξει μια εξισορρόπηση, διότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη πίεση προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, λόγω του ότι πολλοί ανυπομονούσαν και ήθελαν να αποταθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα υπάρξει διαθεσιμότητα στα δημόσια και κάπου σιγά-σιγά θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αυτό όμως θα οριστεί από τους νόμους της αγοράς, δεν μπορούμε εμείς να το ρυθμίσουμε ούτε να παρέμβουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η προσπάθεια όλων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διασφαλιστεί ότι θα υπογράφονταν έγκαιρα οι συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια. Τα χρονοδιαγράμματα, ανέφερε, ήταν περισσότερο από ασφυκτικά, ενώ συνεχάρη το προσωπικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το τεράστιο έργο που διεκπεραίωσαν. «Θέλω να επαναλάβω ότι θα υπάρξουν προβλήματα τον πρώτο καιρό, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι είχαν αναβληθεί όλες οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι συμπατριώτες ανέβαλαν προγραμματισμένες εγχειρήσεις για να τις κάνουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ στον πάροχο της επιλογής τους, αυτό δημιουργεί μια τεράστια ζήτηση τις μέρες αυτές. Η διαθεσιμότητα είναι η ίδια, δεν αυξήθηκε. Επομένως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα και πιθανόν -αν μπορώ να το πω- λίστες αναμονής σε κάποιους, αλλά σιγά-σιγά θα εξομαλυνθεί», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.
 
Τέλος, σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με υπαρκτό ενδεχόμενο αναζωπύρωσης το φθινόπωρο και κληθείς να πει πώς μπορεί να συμβάλει το ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση ενός νέου κύματος και πως διαφοροποιείται ο ρόλος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς του Υπουργείου, δεν αλλάζει κάτι «διότι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ναυαρχίδα ήταν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτοί ήταν οι σχεδιασμοί μας και με την ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το νοσοκομείο αναφοράς, κτλ». Πρόσθεσε ότι σημαντική ήταν η συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω της επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών, σημείωσε, τονίζοντας ότι εάν χρειαστεί και στο μέλλον, θα ξαναγίνει η ίδια διαδικασία. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στους Προσωπικούς Ιατρούς που συνέβαλαν για τον χειρισμό των ύποπτων περιστατικών και των ασθενών της νόσου COVID-19 που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
 
Κάνοντας αυτοκριτική, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ανέφερε ότι τις πρώτες 15 μέρες, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στην Κύπρο, ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είχε κάποια κενά. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε το πρόβλημα και προέβη σε διορθωτικές ενέργειες. «Στη συνέχεια, όντως ήταν πολύ σημαντικός ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, ο κόσμος είχε κάπου να αποταθεί, να πάρει συμβουλές και κατεύθυνση για το πού να αποταθεί για τα φάρμακα, τα παραπεμπτικά τους κοκ. Θεωρώ ότι, παρόλο που είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή, μετά ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά του ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε καταληκτικά ο κ. Αντωνίου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια