Υπόμνημα με τις θέσεις της κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΠΟΒΕΚ

Αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας των Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) μετέβη την Δευτέρα 1η Ιουνίου στο Προεδρικό Μέγαρο όπου κατέθεσε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία Covid-19 και τα οποία προκάλεσαν «πρωτόγνωρη οικονομική κρίση στις επιχειρήσεις και την οικονομία του τόπου γενικότερα».
 
Σε σχέση με το Σχέδιο Β της Κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας, η ΠΟΒΕΚ, η οποία κοινοποίησε στα ΜΜΕ, αυτούσιο το υπόμνημά της, «κρίνει ότι σε περιόδους κρίσης και ύφεσης είναι απαραίτητη η διοχέτευση ‘φρέσκου’ χρήματος στην αγορά και στις επιχειρήσεις».
 
Διατηρεί, επίσης, «επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων,  είναι ακόμη λαβωμένες από την κρίση του 2013, από υπερδανεισμό και προβληματικούς λογαριασμούς, που αυτομάτως τις θέτουν εκτός κριτηρίων, όρων και εξασφαλίσεων που είναι προαπαιτούμενα από τις τράπεζες για δανειοδότηση».
 
Πρόταση της ΠΟΒΕΚ «είναι η απευθείας εμπλοκή κρατικού τραπεζικού ιδρύματος, όπως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίβαρο στις πολιτικές των ιδιωτικών τραπεζών».
 
Για την Απευθείας Στήριξη – Επιδότηση Επιχειρήσεων/Αυτοεργαζομένων η ΠΟΒΕΚ εκφράζει «ικανοποίηση για την υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας από την Κυβέρνηση και παράλληλα εισηγείται «το κόστος του σχεδίου να αυξηθεί στα €300 εκ. καθιστώντας ουσιαστική την κρατική ενίσχυση ενώ έχοντας υπόψη ότι το 60% των επιχειρήσεων στην Κύπρο απασχολούν ένα και μόνο άτομο, για την συγκεκριμένη αυτή κατηγορία η χορηγία να αυξηθεί στο διπλάσιο».
 
Η ΠΟΒΕΚ εκτιμά ως δίκαιο και επιβαλλόμενο, όπως το κράτος, «αναθεωρήσει την απόφαση του για μη συμπερίληψη των συνταξιούχων επιχειρηματιών στο σχετικό σχέδιο καθότι «είναι μια άδικη διάκριση και καταστροφική για αυτή την κατηγορία ‘ζωντανών’ επιχειρήσεων και τέλος εισηγείται κατάργηση του Εταιρικού Τέλους των €350 θεωρώντας ότι είναι «ένα άδικο και ισοπεδωτικό τέλος στις εταιρείες που επιβλήθηκε το 2011 ως προσωρινό μέτρο αύξησης των κρατικών εσόδων».
 
Για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές η ΠΟΒΕΚ αναφέρει στο υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «έχει αποδειχθεί στην πράξη, στις συνθήκες της παρούσας κρίσης, ότι το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές είναι άκρως βοηθητικό για τις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή».
 
Προσθέτει πως «είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις της ΠΟΒΕΚ για λειτουργικά, ωφέλημα ωράρια καταστημάτων και επαναφορά της αργίας της Κυριακής».
 
Αναφορικά με τα Ενοίκια,  η ΠΟΒΕΚ εκφράζει την απαρέσκειά της γιατί «το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για φοροελαφρύνσεις δεν λύνει το πρόβλημα, αφού βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ ακόμη και αυτός, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος ο ΙΙ δεν έχει πειστεί, αντιθέτως, με πρόσφατες επιστολές προς τους ενοικιαστές του, απαιτεί την πλήρη καταβολή των ενοικίων».
 
Όπως αναφέρει η ΠΟΒΕΚ, «το θέμα με τα ενοίκια για τις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, χρήζει άμεσης επίλυσης διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που έχει προκληθεί ένταση ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, πράγμα που σημαίνει ότι η ‘πανδημία’ των ενοικίων χρειάζεται επειγόντως ‘εμβόλιο’».
 
Προσθέτει ότι το σχέδιο που η ίδια κατέθεσε για το θέμα των ενοικίων, «είναι δίκαιο και ισοζυγισμένο, καταμερίζοντας το κόστος στο κράτος, στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή».
 
Επίσης, «τα προβαλλόμενα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας ή έλλειψης κρατικών πόρων μπορούν και επιβάλλεται να υπερπηδηθούν, θέτοντας ως προτεραιότητα την επιβίωση των επιχειρήσεων και την όσο το δυνατό καλύτερη αναχαίτιση και συγκράτηση του εφιάλτη κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας» σημειώνει η ΠΟΒΕΚ.
 
Καταθέτοντας το υπόμνημα με τις θέσεις της και απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΠΟΒΕΚ αναφέρει : «Eξοχότατε, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος και δρόμος αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας είναι η συλλογική και υπεύθυνη ανάληψη ευθυνών από την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και τις Επαγγελματικές Οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση η Γ.Σ ΠΟΒΕΚ θα εργαστεί και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση».

Δειτε Επισης

Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας