Εκστρατεία με SMS για περιορισμό των αφίξεων μεταναστών-Τι δηλώνει στο AP ο Υπ. Εσωτερικών

Η Κύπρος θα ξεκινήσει μια καμπάνια με SMS, σε διάφορες γλώσσες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών στη χώρα, καταργώντας τη φήμη ότι η Κύπρος, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πύλη προς την ήπειρο, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο υπουργός Εσωτερικών.
 
Ο Νίκος Νουρής ανέφερε πως με την αποστολή μηνυμάτων, έχουν στόχο στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης» που γίνεται από τους διακινητές, ότι στην Κύπρο οι μετανάστες, αφού θα έχουν άσυλο και θα τους δοθεί διαβατήριο για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως οι μετανάστες που φτάνουν στην Κύπρο, ουσιαστικά «παγιδεύονται» στην Κύπρο, αφού το νησί δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως ο πληθυσμός της Κύπρου ανέρχεται στις 880,000 και έχει «κατά ένα μεγάλο περιθώριο» το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, σε σχέση με τον πληθυσμό της, σε σύγκριση με τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
 
Υπέδειξε πως 3,8% των μεταναστών που ζουν στην Κύπρο, είναι αιτητές ασύλου, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα αυτό το ποσοστό είναι λιγότερο από 1%.
 
Εκτιμάται ότι 25-30% από τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο είναι πρόσφυγες που διαφεύγουν από συγκρούσεις. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι μετανάστες που έκαναν αίτηση για άσυλο την προηγούμενη χρονιά είναι από τη Συρία, ενώ ακολουθούν οι μετανάστες από Γεωργία, Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Καμερούν, Βιετνάμ, Αίγυπτο, Νιγηρία και Σρι Λάνκα.  
 
Ο υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του, συνεχίζει το δημοσίευμα, είχε αναφέρει πως οι πλείστοι από τους μετανάστες, φτάνουν στα κατεχόμενα και περνούν από την πράσινη γραμμή, που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, για να ζητήσουν άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Παράλληλα, ο κ.  Νουρής δήλωσε πως 700 μετανάστες παραμένουν σε περιορισμό στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στη Λευκωσία, έπειτα από την εμφάνιση ψώρας στην περιοχή. Όπως ανέφερε τα μέτρα αναμένεται να αρθούν σύντομα.
 
Οι μετανάστες βρίσκονται υπό περιορισμό στο Κέντρο, από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών