Ιστορική πρώτη της β΄φάσης του ΓεΣΥ-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Η ιστορική πρώτη της β’ φάσης του ΓεΣΥ, που θα παρέχει ενδονοσοκομειακή φροντίδα είναι γεγονός και επιτεύχθηκε μάλιστα, εν μέσω πανδημίας. Η επίτευξη του δύσκολου στόχου, σε μια κρίσιμη για τον τόπο στιγμή προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, που βλέπει ίσως τη σημαντικότερη κοινωνική παροχή, επί διακυβέρνησής της και όχι μόνο, να οδεύει προς ολοκλήρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η λίστα κλινικών και γιατρών που συμμετέχουν στη β' φάση του ΓεΣΥ

Από σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να δέχονται ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Τις επόμενες ώρες θα ολοκληρωθεί η υπογραφή συμφωνίας με 42 ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενώ από σήμερα εντάσσονται στο ΓεΣΥ και τα 8 του Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

«Είναι μια ιστορική μέρα, πρέπει ο κόσμος να δείξει υπομονή, ειδικά οι πρώτοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι, όμως, πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος να μην ανησυχεί αν προκύψουν προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε. Με αυτή τη συμμετοχή, έχουμε γύρω στο 80%  από τον συνολικό αριθμό κλινών που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένας αριθμός που μας επιτρέπει να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί η άλλη ρύθμιση», ανέφερε στον REPORTER o Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Πώς μπορεί κάποιος να λάβει ενδονοσοκομειακή φροντίδα
Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η ίδια με αυτή, που ακολουθείτο μέχρι σήμερα. Ο δικαιούχος επισκέπτεται τον ειδικό του γιατρό, ο οποίος κρίνει κατά πόσο θα πρέπει να λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Αν κριθεί αυτό σκόπιμο, τότε θα εκδώσει παραπεμπτικό και ο δικαιούχος μπορεί ελεύθερα να κάνει επιλέξει νοσηλευτήριο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Για να θεωρείται η πράξη εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας και να την λάβει δωρεάντότε πρέπει και το νοσηλευτήριο αλλά και ο γιατρός, να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Από τη στιγμή που ο δικαιούχος θα λαμβάνει την υπηρεσία εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας δεν φέρουν καμιά συμπληρωμή.

 Οι αυξημένες εισφορές
Λόγω της πανδημίας η Κυβέρνηση, είχε προχωρήσει στην τροποποίηση του περί ΓεΣΥ Νόμου που ψηφίστηκε στις 27 Μαρτίου 2020 και προνοεί τη μη καταβολή της αυξημένης εισφοράς στο ΓΕΣΥ για τρεις μήνες, από την 1η Απριλίου 2020 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2020. Οι εισφορές μετά την πρώτη Ιουλίου θα είναι οι ακόλουθες:

  • Κάθε μισθωτός θα εισφέρει σε ποσοστό 2,65% επί των μηνιαίων αποδοχών του έναντι 1,7% που ήταν μέχρι τώρα.
  • Κάθε εργοδότης (και το κράτος ως εργοδότης) θα εισφέρει σε ποσοστό 2,90% επί των αποδοχών κάθε μισθωτού του έναντι 1,85% που ήταν μέχρι τώρα.
  • Κάθε αυτοτελώς εργαζόμενος θα εισφέρει σε ποσοστό 4,00% επί των αποδοχών του έναντι 2,55% που ήταν μέχρι τώρα.
  • Κάθε συνταξιούχος θα εισφέρει σε ποσοστό 2,65% επί του ποσού της σύνταξής του έναντι 1,7% που ήταν μέχρι τώρα.
  • Κάθε πρόσωπο που κατέχει ή ασκεί οποιοδήποτε αξίωμα θα εισφέρει σε ποσοστό 2,65% επί των αποδοχών του έναντι 1,7% που ήταν μέχρι τώρα.
  • Κάθε εισοδηματίας σε ποσοστό 2,65% επί των εισοδημάτων του έναντι 1,7% που ήταν μέχρι τώρα.
  • Tο πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας θα καταβάλλει σε ποσοστό 4,70% για κάθε μισθωτό, αυτοτελώς εργαζόμενο, συνταξιούχο έναντι 1,65% που ήταν μέχρι τώρα.

Για παράδειγμα ένας μισθωτός ο οποίος λαμβάνει €1.000 μηνιαίο μισθό, κατέβαλλε €17 στο Ταμείο του ΓεΣΥ. Με την αύξηση του ποσοστού στο 2,65% θα καταβάλλει €26,50 τον μήνα στο ΓεΣΥ. 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Βάσει της νομοθεσίας όλοι οι Κύπριοι πολίτες επωφελούνται του ΓεΣΥ και των προνοιών του. Τα άτομα που δεν δίνουν εισφορές πχ οι άνεργοι είναι επίσης δικαιούχοι . Εισφορά θα δίνουν όσοι έχουν εισοδήματα.

Τι δεν περιλαμβάνεται στη β΄φάση
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κάποιες υπηρεσίες που περιλαμβάνονταν στη β’ φάση πήραν αναστολή μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου, λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για:

  • Τη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας ( όπως κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγους)
  • Τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών
  • Τις υπηρεσίες ασθενοφόρων
  • Τους οδοντίατρους
  • Την ανακουφιστική φροντίδα υγείας
  • Την ιατρική αποκατάσταση

Κάποια νοσηλευτήρια που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, λόγω των εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρουν προτίθενται να συμβληθούν στο ΓεΣΥ, το Σεπτέμβριο.

Με ανακοίνωση ο ΟΑΥ διευκρινίζει πως μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ όλοι οι δικαιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υπηρεσίες για ατυχήματα και επείγοντα περιστατικά από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΟΚΥΠΥ. 

Επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη 1:30 ο υπουργός Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου