«Λογική διευθέτηση το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων»

Από επιστημονικής πλευράς, το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι μια πολύ λογική διευθέτηση, ανέφερε το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ενόψει και της συμμετοχής, τη Δευτέρα, πέντε μελών της επιστημονικής ομάδας σε τηλεδιάσκεψη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι η επιδίωξη είναι να γίνει μεταξύ επιστημόνων μια ανταλλαγή απόψεων γύρω από την επιδημιολογική εικόνα της κάθε πλευράς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα «για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε αν η εικόνα που παρουσιάζει το τουρκοκρατούμενο μέρος ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Δεν μπορούμε να συζητήσουμε πολιτικά θέματα, είναι καθαρά επιστημονική πληροφόρηση, συνέχισε.
 
Είπε επίσης ότι ως επιστημονική ομάδα, θέλουν να γνωρίζουν ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η τ/κ πλευρά για να μην υπάρξει εισαγωγή του ιού από την Τουρκία. Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος, εφόσον ανοίξει η αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία, για να προσθέσει ότι «θέλουμε να ξέρουμε τι έλεγχος θα υπάρχει».
 
Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν εισαγόμενα, ενώ από επιτόπια ιχνηλάτηση παρουσιάστηκαν μόνο δύο κρούσματα, τα οποία, όπως είπε, μπορεί να ήταν και παλαιότερα.
 
Εκείνο που πρέπει να κοιτάξουμε δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, συνέχισε ο Καθηγητής, προσθέτοντας ότι εδώ και εβδομάδες δεν έχει υπάρξει καμία εισαγωγή σε νοσοκομείο, η οποία να οφείλεται σε βαριά νόσηση από τον ιό. «Το ίδιος συμβαίνει και με τους διασωληνωμένους, καθώς ο αριθμός τους παραμένει σταθερός» συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι «όλα αυτά μας λένε ότι δεν υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».
 
Ερωτηθείς για την επιλογή να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «είναι μια πολύ λογική διευθέτηση, διότι και με τη χαλάρωση των δικών μας μέτρων προχωρήσαμε σταδιακά, αξιολογώντας την κατάσταση μετά από ένα χρονικό διάστημα πριν προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση χαλάρωσης. Νομίζω και εδώ πρέπει να ακολουθηθεί κάποια παρόμοια προσέγγιση, ούτως ώστε αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά και δεν υπάρχει μετάδοση, ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά, τότε να μπορεί να προχωρήσει περισσότερο το άνοιγμα» των οδοφραγμάτων.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος που θα γίνεται ο έλεγχος κατά τις διελεύσεις. Ανέφερε ακόμη ότι το πρωί της Τρίτης θα ακολουθήσει η σύσκεψη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα και πως προχωρούν οι χαλαρώσεις της τρίτης φάσης, ενώ είπε ότι δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητήσει να ενημερωθεί και για τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης με την Τεχνική Επιτροπή, αναφορικά με τη σταδιακή διάνοιξη των σημείων διέλευσης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»