Ο Σταύρος Χριστοδούλου στον REPORTER-«Το βραβείο αποτελεί ενθάρρυνση για να συνεχίσω»

Το 2018 κυκλοφόρησε το αστυνομικό του μυθιστόρημα και απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τις εκδόσεις του 2018. Τον Μάιο του 2020 το ίδιο μυθιστόρημα κερδίζει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σταύρος Χριστοδούλου, ο συγγραφέας του noir μυθιστορήματος «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» μιλά στον REPORTER για το βραβείο και το επόμενο του έργο.
 
Ο Σταύρος Χριστοδούλου ήταν ανάμεσα στους τρεις Κύπριους συγγραφείς, που βρίσκονταν στη βραχεία λίστα των υποψηφίων για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Κωνσταντία Σωτηρίου και τον Χρίστο Κυθρεώτη. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος υποψήφιοι από δεκατρείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, όλα τα βιβλία που εκδόθηκαν από το 2018-2020 είναι εν δυνάμει υποψήφια για το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Το βραβείο ήταν μεγάλη τιμή και χαρά. Δεν το περίμενα, με την έννοια ότι ήμασταν τρία άτομα στη βραχεία λίστα και είχαμε ίσες πιθανότητες να βραβευτούμε. Όταν επιλέχθηκε το δικό μου βιβλίο, μου έδωσε χαρά, αλλά παράλληλα και ενθάρρυνση να συνεχίσω στο δρόμο της λογοτεχνίας».
 
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στο μυθιστόρημά του υπάρχει μια ιστορία σ' ένα πρώτο επίπεδο, για τη λύση του μυστηρίου της δολοφονίας του ζωγράφου Μίλτου Ανδριανού, το 2012 στο διαμέρισμά του στην Αθήνα.
 
«Παράλληλα, υπάρχει κι ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, που αυτό με ενδιαφέρει κυρίως εμένα. Η κοινωνική διάσταση και οι ανθρώπινες ιστορίες, η ανθρωπογεωγραφία της σύγχρονης Αθήνας. Αυτή ήταν η συγγραφική πρόθεση, να φωτίσω τις ιστορίες των ανθρώπων».
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο: 
Βουδαπέστη, 12 Φεβρουαρίου 1985. Το κρύο περονιάζει τα κόκαλα, ο ποταμός έχει παγώσει και ένας χρησμός, που ακούγεται σαν κρώξιμο, σημαδεύει τον νεογέννητο Γιάνος: «Κακός σπόρος, κακά μαντάτα». Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο χρησμός επιβεβαιώνεται· ο «Γιάνος ο Ούγγρος» συλλαμβάνεται στην Αθήνα, κατηγορούμενος ότι δολοφόνησε τον ζωγράφο Μίλτο Αδριανό. Πρόκειται άραγε για ένα ακόμα «τυπικό» έγκλημα όπου εμπλέκεται το κύκλωμα της αντρικής πορνείας; O δημοσιογράφος Στράτος Παπαδόπουλος ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας, σκαλίζοντας ζωές παράλληλες, που ενίοτε συναντώνται στο περιθώριο της νέας αθηναϊκής πραγματικότητας. Μια εξηντάχρονη χήρα που διατηρεί ερωτική σχέση με τον Ούγγρο, η γυναίκα του με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, ο γόνος μιας ισχυρής πολιτικής οικογένειας που σχετιζόταν με τον ζωγράφο, ένας κρυψίνους αστυνόμος και ένας σκοτεινός τύπος του υπόκοσμου είναι τα πρόσωπα-κλειδιά σε ένα άνισο παιχνίδι συναλλαγών.
 
Στα σκαριά το τρίτο του βιβλίο
Στα σκαριά βρίσκεται το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
«Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Ως ύφος, έχει σχέση πιο πολύ με το βιβλίο που εμφανίστηκα στη λογοτεχνία. Είναι ένα μυθιστόρημα που εστιάζει στην Κύπρο, κυρίως τι έχει γίνει από το 1974 και εντεύθεν».
 
Το βιογραφικό του συγγραφέα: 
Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρχισε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα Εμπρός αλλά ως επαγγελματίας δημοσιογράφος εργάστηκε, από τις αρχές του 1992, στο εβδομαδιαίο περιοδικό Σελίδες.
 
Το επόμενο βήμα ήταν η ίδρυση του μηναίου περιοδικού Όμικρον, το 1996, του οποίου υπήρξε και ο πρώτος αρχισυντάκτης. Μετακόμισε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1999 όπου αρχικά εργάστηκε ως προϊστάμενος επικοινωνίας της Λαϊκής Ελλάδος και στη συνέχεια συνεργάστηκε επί σειρά ετών τόσο με την πλατφόρμα της Nova όσο και με το περιοδικό Elle.
 
Υπήρξε ο Διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού Time Out Athens, ενώ λίγο προτού επιστρέψει στην Κύπρο εργάστηκε ως Σύμβουλος Έκδοσης της City Free Press. Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Περιοδικών του συγκροτήματος Φιλελεύθερος μέχρι και τον Μάρτιο του 2013. Υπήρξε επίσης Διευθυντής Ηλεκτρονικών Εκδόσεων και Σύμβουλος Έκδοσης στα περιοδικά.  
 
Το πρώτο του βιβλίο (Hotel National, 2016, Εκδόσεις Καλέντη) ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων και στην αντίστοιχη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Το δεύτερό του βιβλίο (Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός, 2018, Εκδόσεις Καστανιώτη) απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου.
 
Σήμερα είναι αρχισυντάκτης του «Φιλελεύθερα» και αρθρογράφος στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας Κύπριος ανάμεσα στους βραβευθέντες με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ε.Ε.

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα