Τρίτη 27 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ζητά το ημερολόγιο άρσης των υπόλοιπων μέτρων ο Ιωάννου-Η ατζέντα των ειδικών

  30/05/2020 06:53
Ζητά το ημερολόγιο άρσης των υπόλοιπων μέτρων ο Ιωάννου-Η ατζέντα των ειδικών

Ζητά το ημερολόγιο άρσης των υπόλοιπων μέτρων ο Ιωάννου-Η ατζέντα των ειδικών

  30/05/2020 06:53
Οι γερές επιδημιολογικές βάσεις, άνοιξαν για τα καλά τη συζήτηση για την επίσπευση κάποιων χαλαρώσεων και το άνοιγμα επιχειρήσεων που χρονικά, είχαν τοποθετηθεί μετά τα μέσα Ιουνίου μέχρι τον Ιούλιο.

Η Κυβέρνηση, θέλει και με βάση τις συμβουλές της επιδημιολογικής ομάδας, να ανακοινώσει ημερομηνίες για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, ώστε να μπορεί να γίνει o απαραίτητος προγραμματισμός.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τη συμβουλευτική επιστημονική ομάδα, όπως δώσει μέχρι τη Δευτέρα, οριστική εισήγηση για την επαναξιολόγηση της τρίτης φάσης χαλαρώσεων και για ενδεχόμενη μεταφορά δραστηριοτήτων από την τέταρτη φάση ή ακόμη και το αντίστροφο.
 
Οι επιδημιολόγοι καλούνται να δώσουν χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες για ανοικτά ζητήματα, όπως η απαγόρευση συναθροίσεων πέραν των 10 ατόμων. Στην περίπτωση που καταργηθούν, τότε τι γίνεται με τις συγκεντρώσεις, τους γάμους, τη λειτουργία χώρων δεξιώσεων;

Ζητήθηκε ακόμη να δοθεί ημερομηνία για τη λειτουργία κολυμβητηρίων και θεματικών πάρκων προς το κοινό, ενώ ανοίγει ακόμη η συζήτηση για το θέμα των κλειστών παιδότοπων, που θα λειτουργούσαν στην δ’ φάση χαλαρώσεων, ενόψει του ανοίγματος των νηπιαγωγείων.

Με δεδομένο το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις εννέα Ιουλίου, η συμβουλευτική επιστημονική ομάδα, καλείται επίσης να εξετάσει κατά πόσον την ίδια ημερομηνία μπορούν να ανοίξουν οι σχολές χορού και σχολές για αθλήματα όπως box, καράτε κλπ και εάν ναι, υπό ποιες προυποθέσεις.
 
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως ζήτησε από την επιδημιολογική ομάδα να τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα και τους τομείς και να μην ανακοινώνονται αποσπασματικά πράγματα, καθώς δημιουργείται αχρείαστη αναστάτωση.  
 
Όπως ανέφερε, «θα πρέπει να τύχουν επαναξιολόγησης όλες οι δραστηριότητες που εμπίπτουν στην τρίτη φάση, με σαφείς χρονοδιαγράμματα και εισήγηση έναρξης. Γιατί από τις εννέα Ιουνίου και μετά ανοίγουν κάποιοι χώροι αλλά όχι όλοι. Μπορεί κάποιοι να ανοίξουν στις εννέα, άλλοι στις 15 του μήνα κτλ. Δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει, αφού η τρίτη φάση είναι από εννέα μέχρι τις 14 Ιουλίου. Οπότε είπα στους επιδημιολόγους να επαναξιολογήσουν όλες τις δραστηριότητες της τρίτης φάσεις, να υπάρχουν σαφείς χρονοδιαγράμματα και εισήγηση έναρξης για την κάθε δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις».
 
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως οι αποσπασματικές ανακοινώσεις δημιουργούν αναστάτωση, αφού υπάρχουν χώροι που δεν ανακοινώθηκαν πότε θα ανοίξουν, όπως για παράδειγμα τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα κολυμβητήρια, κτλ, με αποτέλεσμα να ζητούνται απαντήσεις, εξού και έχει ζητήσει από την επιδημιολογική ομάδα, απαντήσεις για όλα τα ζητήματα, ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση. 
 
Όλες οι προτάσεις των επιστημόνων, αναμένεται να βρίσκονται στα χέρια του Υπουργείου Υγείας μέχρι την Δεύτερα, ώστε να μελετηθούν και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, πριν την συνάντηση της Τρίτης στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 
 
Ένα μέρος της συζήτησης κατά την σύσκεψη, θα αναλωθεί στο άνοιγμα των αεροδρομίων και του κεφαλαίου του τουρισμού.
 
Παρόντες θα είναι οι Υπουργοί Υγείας, Εργασίας, Εξωτερικών, Μεταφορών, Παιδείας, Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός Τουρισμού, οι οποίοι θα υποβάλουν ερωτήσεις για θέματα που αφορούν στα υπουργεία τους.

Προτείνεται η 9η Ιουνίου για νηπιαγωγεία
Ήδη η συμβουλευτική ομάδα επιστημόνων, έχει λάβει  απόφαση για τα νηπιαγωγεία και άναψε το πράσινο φως για το άνοιγμά τους στις εννέα Ιουνίου. Η πρότασή τους διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας, που προβαίνει σε επαφές για να διαπιστώσει κατά πόσον θα είναι όλα έτοιμα μέχρι την ημερομηνία που προτάθηκε.

Για τα νηπιαγωγεία, δημόσια, κοινοτικά και ιδιωτικά θα εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Πονοκέφαλο αποτελεί, όμως, ο τρόπος χειρισμού παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών και δεν αποκλείεται να εκδοθούν άλλες οδηγίες γι’ αυτά.

Καθοριστική σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας
Καθοριστική για την ανακοίνωση ημερομηνιών και χρονοδιαγραμμάτων, είναι η απογευματινή σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις έξι μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Θα μπορούσαν να ανακοινωθούν ημερομηνίες, για να μπορέσει ο κόσμος να προγραμματίσει και να προετοιμαστεί έγκαιρα. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να προκαταβάλω τι μπορεί να γίνει, επειδή η απόφαση για ημερομηνίες λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εμείς την Τρίτη θα πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θέλει να ενημερώνεται από την Συμβουλευτική Επιτροπή», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας