Διευθυντής ΟΑΥ: Το στοίχημα για τη Λευκωσία έχει κερδηθεί μετά το «ναι» Αρεταίειου και Απολλώνειου

Με 42 συμμετοχές ιδιωτικών νοσηλευτηρίων προχωρεί την προσεχή Δευτέρα ο  Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στην εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), έχοντας στην φαρέτρα του και τις συμμετοχές δύο εκ των τριών μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της πρωτεύουσας, τα οποία απάντησαν θετικά και θα συμμετέχουν στο σύστημα.
 
Πρόκειται για το ιδιωτικό νοσηλευτήριο Αρεταίειον, το οποίο απάντησε θετικά στον ΟΑΥ αργά χθες βράδυ, καθώς και για το Απολλώνειο, το οποίο θα προβεί εντός της ημέρας σε επίσημη ανακοίνωση.
 
Απάντηση, εξάλλου, αναμένεται και από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις.
 
«Το στοίχημα για τη Λευκωσία έχει κερδηθεί», δηλώνει ο Διευθυντής του ΟΑΥ
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, είπε πως «το στοίχημα για τη Λευκωσία έχει κερδηθεί», εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για τις θετικές απαντήσεις Αρεταίειου και Απολλώνειου , για ένταξή τους στη δεύτερη φάση του συστήματος.
 
Ο Διευθυντής του ΟΑΥ εξέφρασε την αισιοδοξία του, αφού όπως σημειώνει με την ένταξη του Αρεταιείου και του Απολλώνειου στο σύστημα καλύπτεται και η επαρχία Λευκωσίας και ουσιαστικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρώνεται το πακέτο υπηρεσιών του ΓεΣΥ.
 
Αυξήθηκαν στα 42 τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα συμμετέχουν
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο ΟΑΥ έχει πάρει καταρχήν θετική απάντηση από 42 μονάδες, ενώ σημειώνει ότι αναμένεται αύξηση τις επόμενες μέρες, αφού ενδεχομένως να υπάρξουν απαντήσεις και από τις υπόλοιπες μονάδες που συμμετείχαν στον διάλογο μαζί του.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι ο ΟΑΥ έχει καλύψει όλες τις επαρχίες, με τη συμμετοχή μεγάλων και μικρών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για να προσθέσει ότι μαζί με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα καλύψουν γύρω στο 80% των κλινών.
 
«Αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία, αφού υπάρχει η δυνατότητα μέσα από αυτές τις κλίνες, να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες. Φυσικά έχουν συσσωρευτεί τόσες πολλές ανάγκες, που θα χρειαστεί λίγος χρόνος», σημειώνει.
 
Αναφερόμενος περαιτέρω στην έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, είπε ότι επίκεντρο των προσπαθειών την τελευταία εβδομάδα ήταν η διασφάλιση συμμετοχών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έτσι ώστε να ξεκινήσει κανονικά η δεύτερη φάση την 1η Ιουνίου, για να προσθέσει ότι κατά την πρώτη εβδομάδα της έναρξης θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για διασφάλιση των συμμετοχών, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορέσει να λάβει υπηρεσίες.
 
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο μέγιστο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ξεκινά μια «πάρα πολύ περίπλοκη φάση», σημειώνοντας ότι «τα ενδονοσοκομειακά έχουν πάρα πολλά θέματα, για τα οποία θα χρειαστεί χρόνος».
 
«Θα υπάρξουν προβλήματα», είπε Διευθυντής του ΟΑΥ
Σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται, είπε ότι «αναμένεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα, ακόμα και προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε», για να συμπληρώσει ότι «αν παρουσιαστούν προβλήματα θα τα επιλύουμε στην πορεία».
 
«Έχει πολλά πράγματα, που πρέπει να μάθουμε για τα ενδονοσοκομειακά. Κάνουμε απλώς το πρώτο βήμα, αλλά ένα πάρα πολύ καλό βήμα», πρόσθεσε.
 
Δεν θα υπάρχουν λίστες αναμονής
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση,  ο Διευθυντής του ΟΑΥ  είπε ότι «αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία για το πως ο ασθενής λαμβάνει υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι «δεν θα καταγράφεται σε μια λίστα αναμονής ο ασθενής, για να πάρει υπηρεσίες, αλλά θα απευθύνεται στον προσωπικό ιατρό του και θα πηγαίνει ελεύθερα στο νοσηλευτήριο της επιλογής του και θα λαμβάνει υπηρεσίες».
 
«Δεν θα έχουμε λίστες αναμονής. Εκ των υστέρων, που θα λαμβάνονται οι υπηρεσίες, θα καταχωρούνται στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ και θα φαίνεται η δουλεία που γίνεται εντός του συστήματος».
 
Σε ερώτηση αν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα συμμετέχουν έχουν την επάρκεια να ανταποκριθούν, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ούτε ο ΟΚΥπΥ μπορεί από μόνος του, ούτε και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από μόνα τους, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός και να αξιοποιηθούν οι  υποδομές και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».
 
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ποιότητας παροχών, είπε πως «είναι ένα θέμα που πρέπει αμέσως μετά να το δούμε πιο προσεκτικά, διότι υπάρχουν διαφορετικών επιπέδων νοσηλευτήρια».
 
«Θα πρέπει να βάλουμε κάποια κριτήρια να τα βοηθήσουμε σταδιακά να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους. Υπάρχουν μεγάλα νοσηλευτήρια, υπάρχουν μικρά νοσηλευτήρια, υπάρχουν αρκετά που επένδυσαν σε εξοπλισμό. Όμως, αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν υπήρχαν κριτήρια επιπέδου, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το επίπεδο ποιότητας, που παρέχει το κάθε νοσηλευτήριο», σημείωσε.
 
Τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο οι υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας
Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας και πότε υπολογίζεται να ενταχθούν, είπε πως αναμένεται να ενταχθούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2020  και αφορούν στη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τους οδοντιάτρους, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση.
 
Κατέληξε αναφέροντας ότι «ναι μεν ακούγονται αρκετά και όντως έχει πολλούς παρόχους σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά με την ένταξη της ενδονοσοκομειακής που γίνεται 1/6/2020, ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό το πακέτο υπηρεσιών του ΓεΣΥ ολοκληρώνεται».
 
Το σαββατοκύριακο υπογράφουν
Σημειώνεται ότι το προσεχές σαββατοκύριακο αναμένεται η υπογραφή των συμβολαίων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία εξέφρασαν προφορικά το ενδιαφέρον τους, ώστε από τη Δευτέρα να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους δικαιούχους.

Δειτε Επισης

Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό του Ισραήλ και λαμβάνει αποφάσεις για τα αντίποινα στο Ιράν
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Στις 29 Μαΐου ξεκινά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες