Μάχη για μια ημερομηνία γάμου-Η νέα μόδα και οι πιθανές τελετές στις νηστείες

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι αυτοί που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσων ψάχνουν ημερομηνίες για γάμους, ωστόσο φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό.
 
Οι πλείστοι πολίτες που είχαν κλειστούς γάμους μέχρι τον Ιούνιο, σπεύδουν μαζικά να τους μεταθέσουν σε άλλες ημερομηνίες, αφού τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μη εξάπλωση του ιού, τους περιορίζουν από το να προετοιμάσουν τον γάμο που ονειρεύονταν.
 
Ο REPORTER, επικοινώνησε με αρκετές Μητροπόλεις, οι οποίες ανέφεραν ότι για αυτό το μήνα και τον Ιούνιο, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου γαμήλιες τελετές, πέραν ελαχίστων περιπτώσεων.
 
Κάποιοι επιλέγουν να μεταφέρουν τον γάμο τους είτε το φθινόπωρο του 2020, είτε το 2021. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα αυτοί που λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται για το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του έτους, μετέθεσαν το γάμο τους το 2022.
 
Αυξάνονται οι γάμοι τις καθημερινές 
Η αγαπημένη ημέρα των ζευγαριών για την τέλεση του γάμου τους είναι το Σάββατο. Ωστόσο πολλά ζευγάρια που θα παντρεύονταν τη συγκεκριμένη ημέρα και αναγκάστηκαν να αλλάξουν ημερομηνία λόγω της πανδημιας, επέλεξαν την πρώτη διαθέσιμη Κυριακή που υπήρχε, ώστε να μην μεταθέσουν σε πολύ μακρινή ημερομηνία το μυστήριο.
 
Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Μητρόπολη Λεμεσού, όπου παρατηρείται έντονα το ενδιαφέρον για γάμους τις καθημερινές. Οι πλείστοι επιλέγουν η Δευτέρα ή την Πέμπτη για τέλεση του μυστηρίου.
 
Να σημειωθεί ότι η εκκλησία δεν τελεί γάμους Τετάρτες και Παρασκευές, λόγω του ότι είναι ημέρες νηστειών. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι, ανάμεσά τους και επαγγελματίες, η δραστηριότητα των οποίων εξαρτάται από τους γάμους, που ζήτησαν από την εκκλησία να δώσει εξαίρεση για φέτος, ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια.
 
Γάμος και δεξίωση σε διαφορετικές μέρες
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κτήματος Κουσιουμή, Κωνσταντίνος Κουσιουμής, ανέφερε πως κάποιες Μητροπόλεις μελετούν το ενδεχόμενο να δοθούν εξαιρέσεις για την περίοδο του σαρανταημέρου των Χριστουγέννων, όπου απαγορευόταν η τέλεση γάμων, λόγω των νηστειών.
 
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που κλειδώσει η συγκεκριμένη απόφαση θα τελούνται κανονικά οι γάμοι, κάτι που θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία όσων επαγγελματιών ασχολούνται με τη βιομηχανία γάμων.
 
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια ζευγάρια μπορεί να παντρεύονται την Πέμπτη και να κάνουν τη δεξίωση την Παρασκευή, λόγω του συνωστισμού που επικρατεί. Με τη ρύθμιση της τέλεσης γάμων την περίοδο του σαρανταημέρου, θα μπορούν να παντρευτούν και να κάνουν τη δεξίωση την ίδια μέρα».
 
Ο κ. Κουσιουμής τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για γάμους το 2021.
 
«Υπάρχει μεγάλη πυκνότητα δεξιώσεων το 2021, ακόμα και σε ημερομηνίες και μέρες που δεν αναμέναμε. Αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχαν ζευγάρια που έκλεισαν γάμους πριν από τρία χρόνια και δεν μπορούν να περιμένουν άλλα δύο, γι’ αυτό τους μεταφέρουν στη συντομότερη ημερομηνία».
 
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, υπεύθυνος του κτήματος Δημητρίου, ανέφερε ότι από τα μέσα Αυγούστου υπάρχουν αρκετές κρατήσεις ακόμα και τις καθημερινές.
 
«Ο κόσμος προτίμησε και τις καθημερινές μέρες, γιατί δεν βρίσκουν ημερομηνίες. Έχουμε γάμους κυρίως τις Πέμπτες και τις Τρίτες».
 
Η Event Manager του Lemon Park Άντρια Χριστοφόρου, υπέδειξε ότι οι γάμοι στο δικό τους χώρο, έχουν μετακινηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια έρχεται η περίοδος των νηστειών. Από το τέλος του Αυγούστου και μετά αρχίζουν κανονικά οι γάμοι.  
 
«Ζητήσαμε να γίνονται οι γάμοι και τις Παρασκευές στις εκκλησίες, για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ζητήσαμε επίσης να δοθεί άδεια για να γίνονται επίσης γάμοι μέχρι και δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα, αλλά ούτε για το ένα μας δόθηκε άδεια, ούτε για το άλλο».
 
Στάση αναμονής για Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Σε ότι αφορά στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, με βάση τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής οι Μητροπόλεις, δεν υπήρξαν πολλές ακυρώσεις, αφού πολλοί περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό, για να αποφασίσουν.
 
Το συγκεκριμένο τρίμηνο, πάντως με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας είναι το πιο περιζήτητο για γάμους τα τελευταία χρόνια.
 
Συγκεκριμένα, το 2018, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τελέστηκαν 4713 γάμοι. Ακολουθεί, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου με 4652 γάμους, ενώ τρίτο έρχεται το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου με 2919. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, τελέστηκαν εξάλλου 1493 γάμοι.
 
Κάποιοι ψηφίζουν πολιτικό γάμο μέχρι νεωτέρας
Την ίδια ώρα που οι ακυρώσεις των θρησκευτικών γάμων είναι μαζικές, αντίστροφα είναι τα δεδομένα σε ότι αφορά στους πολιτικούς γάμους μεταξύ ντόπιων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί δήμοι παρατηρούν αύξηση στους πολιτικούς γάμους Κυπρίων για το επόμενο διάστημα. Πρόκειται κυρίως για πολίτες που είχαν διευθετήσει θρησκευτικούς γάμους και τους μετέθεσαν σε άλλη ημερομηνία, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό.
 
Ωστόσο, παρατηρούνται πολλές ακυρώσεις γάμων που θα τελούνταν στη χώρα μας, από ζευγάρια που θα έρχονταν από το εξωτερικό, κυρίως στους παραθαλάσσιους δήμους.
 
Στην ατζέντα της Ιεράς Συνόδου το θέμα των γάμων
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το πρωί συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος και στην ατζέντα της θα είναι το θέμα που προκύπτει με την τέλεση γάμων.
 
Σενάρια, φέρνουν Μητροπολίτες να βλέπουν με θετικό μάτι την τέλεση γάμων σε περιόδους νηστειών, ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, αλλά και για να κινηθεί η βιομηχανία των γάμων, από την οποία επωφελούνται αρκετά επαγγέλματα.
 
Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την ολοκλήρωση της Συνόδου, όπου και θα διαφανεί αν υπάρχει ομοφωνία ή έστω πλειοψηφία που θα στηρίζει την συγκεκριμένη άποψη.
 
Σημειώνεται πάντως ότι οι Μητροπόλεις μπορούν να λειτουργήσουν, λαμβάνοντας η κάθε μια τη δική της απόφαση επί του θέματος.

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα