Σφοδρές αντιδράσεις «πολιτικών αρχηγών» στα κατεχόμενα για τη συμφωνία με την Τουρκία

Η αναγγελία της υπογραφής της συμφωνίας από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η αναφορά σε «τουρκική δημοκρατία Κύπρου» αρχικά, αντί σε «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου» και το γεγονός ότι το περιεχόμενο αυτής δεν έγινε γνωστό εκ των προτέρων, ούτε και η «κυβέρνηση» ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα ή την «βουλή» γι’ αυτή, είναι μερικά από τα σημεία επικρίσεων και σχολίων στις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών.
 
Υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι η οικονομική βοήθεια από την Τουρκία θα δώσει «ανάσα» και διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στο ψευδοκράτος.
 
Η οικονομία δεν μπόρεσε να σωθεί, μπορεί να σωθούν τα δημοσιονομικά του «κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας ότι το ψευδοκράτος μπόρεσε να αντικρίσει τις τρέχουσες ανάγκες τους από τα δικά του έσοδα και αυτό είναι καλό. Η προσδοκία από την Τουρκία, συνέχισε, είναι να γίνουν εργασίες και ενέργειες προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας, αλλά – κατά τον κ. Ερχιουρμάν – «αυτός ο τροχός έσπασε».
 
Σε περίπτωση που αυτός ο τροχός δεν μπορεί να επιδιορθωθεί τότε τα χρήματα που έρχονται θα «τρέχουν σε έναν κουβά με τρύπα». Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ποσό και πρόσθεσε πως από το ποσό του 1,38 δις ΤΛ που θα έρθει ως επιχορηγήσεις το 1,150 δις ΤΛ θα πάει για την κάλυψη του ελλείμματος εσόδων και στην πραγματικότητα θα πρόκειται για «εξωτερικό δανεισμό».
 
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ σε γραπτή του δήλωση σημείωσε ότι ούτε η «βουλή», ούτε η αντιπολίτευση αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα ήταν ενήμερη για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας και το περιεχόμενό της, η οποία έγινε άρον-άρον, όπως είπε. Εξέφρασε έντονες ανησυχίες γιατί δεν γνωρίζουν ούτε το περιεχόμενο, ούτε αν η «κυβέρνηση» έδωσε κάποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις έναντι ανταλλαγμάτων.
 
Ο κ. Οζγιγίτ επέκρινε επίσης την «κυβέρνηση» ότι ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δανεισμό 400 εκ ΤΛ αλλά δεν είπε από πού.
 
Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί ευχήθηκε όπως περιλαμβάνει λύσεις και φόρμουλες για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας.
 
Ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ευχαρίστησε την «μητέρα πατρίδα» για τη «σανίδα σωτηρίας» που τους έστειλε και κατηγόρησε την «κυβέρνηση» γιατί δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τους όρους του προηγούμενου πρωτοκόλλου που είχε υπογραφθεί με την Τουρκία πέρυσι τον Ιούλιο.
 
Πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις και δομικοί μετασχηματισμοί, ανέφερε λέγοντας ότι στη εν λόγω συμφωνία υπάρχει όρος να μην γίνουν νέες προσλήψεις στο «δημόσιο» αλλά το ΚΕΕ ποτέ δεν εφάρμοσε κάτι τέτοιο. Χωρίς προσλήψεις το ΚΕΕ δεν μπορεί να κερδίσει καμιά εκλογική μάχη, δήλωσε ο κ. Αρικλί εννοώντας τις «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου