Θεοπέμπτου: Στα 25-30 εκ. ευρώ τα έσοδα ΚΔ από πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων

Στα 25-30  εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αναμένεται να ανέρχονται τα εισοδήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία συζητήθηκε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου.
 
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως «το καυτό θέμα είναι το πώς θα διατίθενται αυτά τα λεφτά», σημειώνοντας πως  η θέση των κρατικών αξιωματούχων που παρέστησαν στη συνεδρία είναι είπε πως τα λεφτά θα πηγαίνουν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.
 
«Το Υπουργείο Οικονομικών λέει πως δεν γίνεται να δημιουργηθεί άλλο Ταμείο που να μπαίνουν μέσα αυτά τα λεφτά και πως αυτό είναι αντισυνταγματικό», είπε ο κ. Θεοπέμπτου, προσθέτοντας πως «εγώ και άλλοι θεωρούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα Ταμείο για να μπαίνουν τα λεφτά», ανέφερε, σημειώνοντας πως μπορούν να μεταφέρονται εκεί από το Πάγιο Ταμείο.
 
«Εμείς θέλουμε ως Επιτροπή να υπάρχει ένα Πράσινο Ταμείο στο οποίο να μπαίνουν λεφτά», ανέφερε, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό τέθηκε και όταν συζητείτο το θέμα του τέλους για τις πλαστικές τσάντες.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου στην Κύπρο οι ρύποι προέρχονται από έξι τουβλοποιεία, τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και το τσιμεντοποιείο. "¨Κάθε φορά που οι βιομηχανικές αυτές μονάδες ξεπερνούν το όριο που υπάρχει πρέπει να ξοδέψουν λεφτά για να αγοράσουν δικαιώματα εκπομπών", σημείωσε

Με βάση τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, εμείς θέλουμε με αυτά τα λεφτά που θα εισπράττονται από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων να λαμβάνονται μέτρα για περιβαλλοντικούς σκοπούς, όπως να φυτεύονται δέντρα, να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά για φτωχές οικογένειες, να βοηθείται κόσμος να κάνει θερμομόνωση στα σπίτια του κλπ, επεσήμανε ο κ. Θεοπέμπτου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ