Η… διακριτική παρακολούθηση και πώς θα αντιμετωπίζονται τα κρούσματα σε ξενοδοχεία

Οδηγίες και συστάσεις προς τα ξενοδοχεία αναφορικά με την ιχνηλασιμότητα και την αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.
 
Ιχνηλασιμότητα
Βάσει των οδηγιών, για τους σκοπούς των δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του ξενοδοχείου οφείλει να τηρεί αρχείο:
 
1.            των μελών προσωπικού στο οποίο να αναφέρεται ο χώρος εργασίας διακίνησης τους εντός του  ξενοδοχείου
 
2.            όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο/ τουριστικό κατάλυμα: -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail), δωμάτιο όπου διέμεναν, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.
 
3.            Των εξωτερικών συνεργατών/επισκεπτών που εισήλθαν στο ξενοδοχείο είτε για εργασία ( η οποία να καταγράφεται που ακριβώς και πότε έγινε) είτε για συνάντηση με συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που διαμένει ή εργάζεται στο ξενοδοχείο/ τουριστικό κατάλυμα (να καταγράφονται τα ονόματα, χώροι που επισκέφθηκαν και πότε).
 
Η διεύθυνση του ξενοδοχείου/ τουριστικού καταλύματος θα μεριμνά επίσης για την διακριτική παρακολούθηση των φιλοξενούμενων ατόμων για την πιθανή παρουσίαση εμφανών συμπτωμάτων γρίπης, και εκεί όπου απαιτείται θα μεριμνά για την λήψη όλων των δεόντων μέτρων παρεμπόδισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, ως αυτά προβλέπονται στα σχετικά Διατάγματα του Υπουργού Υγείας.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αξιολογούνται τα μέτρα χαλάρωσης-Ανοίγει ο δρόμος για την γ’ φάση
 
Αντιμετώπιση ύποπτου/Επιβεβαιωμένου κρούσματος
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα, το προσωπικό θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ενημερώσει άμεσα την γραμμή του πολίτη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο τηλέφωνο 1420 (24ωρο) δίνοντας τις πιο κάτω πληροφορίες:
1.            Όνομα και Επίθετο
2.            Χώρα Προέλευσης
3.            Αρ. Διαβατηρίου
4.            Ημερομηνία Άφιξης στο Ξενοδοχείο
5.            Συμπτώματα ασθενούς
6.            Αριθμός Δωματίου και διεύθυνση Ξενοδοχειακής Μονάδας.
 
Κατά την παρουσία του ασθενούς στους χώρους του καταλύματος και μέχρι την μεταφορά του σε Ιατρικό Κέντρο, θα πρέπει:
1.            Να ενημερωθεί ο ασθενής ότι είναι καλύτερο όπως παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή μέχρι την άφιξη της Ιατρικής Ομάδας.
2.            Σε ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα. Εάν δεν επιθυμεί την παραμονή του στο Δωμάτιο του θα πρέπει να του υποδειχθεί άλλος απομονωμένος χώρος.
3.            Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
4.            Θα πρέπει να δοθούν οδηγίες στο προσωπικό να αποφεύγεται η είσοδος στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
5.            Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
6.            Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.
7.            Όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με ψυχραιμία, με ηρεμία και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς.
 
Σε περίπτωση μεταφοράς του ασθενούς θα πρέπει να γίνει καθαριότητα και απολύμανση του δωματίου ως ακολούθως:
 
Να απολυμανθούν οι χώροι της μονάδας στους οποίους διακινήθηκε / εργάστηκε το εν λόγω άτομο από εγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το προαναφερόμενο Διάταγμα Αρ.15 ημερομηνίας 10/04/2020 και παρατίθενται στην Ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο Αριθμός Άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να υποβληθεί στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
 
Συστήνεται επίσης,
1.            Καλός καθαρισμός των επιφανειών, που άγγιζε συχνά ο ασθενής, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λ.π., ιδίως αν οι επιφάνειες είχαν μολυνθεί με βιολογικά υγρά.
2.            Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.
3.            Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης.
4.            Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα είναι οι διακοπές στα ξενοδοχεία-Οι αυστηρές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας
 

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό