Η Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε άμεση ενημέρωση των ενοίκων μη επισκευάσιμων προσφυγικών πολυκατοικιών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, που συζήτησε την Τρίτη την ανάγκη για εφαρμογή σχεδίου αναδόμησης των πολυκατοικιών εντός των κυβερνητικών οικισμών, με άμεση προτεραιότητα τις πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ως μη επισκευάσιμες, ζήτησε να ενημερωθούν άμεσα οι ένοικοι των πολυκατοικιών που κρίθηκαν μη επισκευάσιμες και ταυτόχρονα να αρχίσουν επισκευές σε πολυκατοικίες που είναι επισκευάσιμες.
 
Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι «κρούουμε το κώδωνα του κινδύνου και ζητούμε να ενημερωθούν άμεσα όσοι διαμένουν σε πολυκατοικίες που είναι μη επισκευάσιμες και να συναποφασίσουν με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αν θα μετακινηθούν άμεσα, αν αντέχουν και να αρχίσουν τις εργασίες συντήρησης των υπολοίπων πολυκατοικιών διότι αν όλες οι πολυκατοικίες συντηρούνταν έγκαιρα και την ώρα που παρουσίαζαν προβλήματα δεν θα φτάναμε να έχουμε μη επισκευάσιμες πολυκατοικίες».
 
Στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκος Κούντουρος, Εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) και εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι η σημερινή συνεδρία είχε σκοπό να επανεξετάσει την ενημέρωση που είχε προ έτους, μετά από πρόγραμμα μελέτης στατικής επάρκειας 358 πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς.

Πρόσθεσε ότι από αυτές τις μελέτες έχει διαφανεί ότι οι 163 πολυκατοικίες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, οι 152 πολυκατοικίες είναι σε μέτρια κατάσταση ενώ 43 πολυκατοικίες κρίθηκαν μη επισκευάσιμες και είπε ότι «αναμέναμε τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις 43 πολυκατοικίες που κρίθηκαν μη επισκευάσιμες».
 
Ανέφερε στη συνέχεια ότι από την ενημέρωση που είχαμε, φαίνεται ότι οι 43 πολυκατοικίες αντιστοιχούν σε 375 διαμερίσματα. Περαιτέρω η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι 29 πολυκατοικίες είναι κτισμένες σε ε/κ γη και οι 14 σε τ/κ γη και ότι τα 255 διαμερίσματα των πολυκατοικιών που είναι κτισμένες σε ε/κ γη είναι τιτλοποιημένα, ενώ τα 120 διαμερίσματα που είναι σε τ/κ γη δεν έχουν τιτλοποιηθεί.
 
«Αναδείξαμε και συζητήσαμε την ανάγκη να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, διαδικασίες για αναδόμηση των πολυκατοικιών που κρίθηκαν μη επισκευάσιμες καθώς υπάρχει μια ανησυχία για την κατάσταση τους», είπε η κ. Κουκουμα προσθέτοντας ότι από την ενημέρωση της οποία έτυχε η Επιτροπή, η θλιπτική αντοχή των πολυκατοικιών είναι 10 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο, που κρίνεται πολύ χαμηλή, παρόλο ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα κρίνουν ότι η κατάσταση μιας πολυκατοικίας είναι πολύ σοβαρή.
 
«Προς το παρόν χαρακτηρίζονται μη επισκευάσιμες και πρέπει να αρχίσει η διαδικασία αναδόμησης», είπε αναφέροντας ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι άρχισαν οι σχεδιασμοί και οι μελέτες ώστε  να κτιστούν νέες πολυκατοικίες για να μπορέσουν να μετακινηθούν κάτοικοι από αυτές τις πολυκατοικίες.
 
Με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής, είπε στη συνέχεια, στις περιπτώσεις που η κατάσταση επείγει όπως στον συνοικισμό Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα, έχουν ειδοποιηθεί ένοικοι να μετακομίσουν, δηλαδή να ενοικιάσουν διαμερίσματα, αλλά το επίδομα που προσφέρεται είναι χαμηλό και για αυτό έγινε αναθεώρηση του ύψους του ενοικίου και θα είναι αυξημένο, ανάλογα με την επαρχία στην οποία βρίσκονται οι πολυκατοικίες αυτές.
 
Κατά τη συζήτηση αναδείξαμε και το θέμα ότι από τις 152 πολυκατοικίες των οποίων η κατάσταση είναι μέτρια αν δεν αρχίσουν άμεσα διαδικασίες συντήρησης σε λίγο καιρό οι πολυκατοικίες που κρίνονται μη επισκευάσιμες θα αυξηθούν, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων διατυπώνοντας τη θέση ότι για αυτό πρέπει να κινηθούν άμεσα,  σε δύο κατευθύνσεις.
 
«‘Εχουμε ακούσει κάποιους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς, δεν είναι έτοιμοι να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες και θα μας ενημερώσουν Σεπτέμβρη – Οκτώβρη σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής», είπε τέλος.

Δειτε Επισης

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας