Αντίθετοι και οι γονείς με το πρόγραμμα των εξετάσεων απόλυσης-«Σε οκτώ μέρες ξεκινούν»

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις, όσον αφορά στο πρόγραμμα των εξετάσεων απόλυσης, που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, με γονείς και μαθητές να φωνάζουν για ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.

Οι μαθητές, σε οκτώ ημέρες θα ξεκινήσουν εξετάσεις, κάτι που δεν είχε συμφωνηθεί από την αρχή, αφού σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι εξετάσεις με σκοπό την απόλυση θα ξεκινούσαν μετά το πέρας των παγκυπρίων. Ο νέος σχεδιασμός βρίσκει αντίθετους και τους οργανωμένους γονείς, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου, να τονίζει πως οι μαθητές είχαν επικεντρώσει την προετοιμασία τους για το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

«Εντελώς ξαφνικά ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα. Μέχρι την Κυριακή, από τις πληροφορίες που είχαμε από τις τηλεδιασκέψεις και από τις ανακοινώσεις που εξέδιδε το Υπουργείο Παιδείας, μας δόθηκε η εντύπωση ότι οι εξετάσεις θα ξεκινούσαν ακριβώς μετά τις Παγκύπριες. Άρα, ο προγραμματισμός όλων αυτών των μαθητών που επηρεάζονται ήταν επικεντρωμένος αλλού. Μέσα σε οκτώ μέρες, πώς μπορούν να προγραμματιστούν οι μαθητές;».

Ο κ. Διονυσίου υπέδειξε πως υπάρχουν μαθητές που δεν δίνουν μάχη για την εισδοχή σε δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, αλλά και εισδοχή σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια στο εξωτερικό που το κάθε δεκαδικό έχει σημασία για αυτούς.

Σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει πως «οι Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης αφορούν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τελειοφοίτων που χρειάζονται ένα δυνατό απολυτήριο για συνέχιση των σπουδών τους σε ξένα πανεπιστήμια ή για εξεύρεση εργασίας.
 
Το πρόγραμμα των Εξετάσεων Απόλυσης που ανακοινώθηκε χθες 25 Μαΐου, υπήρξε μία δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα όμως για τους επηρεαζόμενους τελειόφοιτους. Καθώς όλες οι προηγούμενες πληροφορίες/δηλώσεις από το Υπουργείο Παιδείας, διαβεβαίωναν ότι οι Εξετάσεις Απόλυσης θα πραγματοποιούντο μετά τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, το Υπουργείο αποφάσισε όπως αυτές αρχίσουν στις 3 Ιουνίου, μόλις μερικές μέρες μετά τη λήξη των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου, στερώντας τους έτσι επαρκή χρόνο για μελέτη.
 
Οι τελειόφοιτοί μας κατά τη φετινή σχολική χρονιά αντιμετώπισαν πρωτόγνωρα προβλήματα τα οποία τους έχουν επηρεάσει και έχουν θέσει σε κίνδυνο τόσο την υγεία τους όσο και την εκπαίδευσή τους. Η έναρξη των Εξετάσεων Απόλυσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προσθέτει σε αυτούς αχρείαστο άγχος, καθώς βρίσκονται μία ανάσα από το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Έτσι, πιστεύουμε ότι είναι αντιπαιδαγωγική και λανθασμένη η απόφαση αυτή.
 
Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας όπως αναθεωρήσει το πρόγραμμα για τις Εξετάσεις Απόλυσης και να τις μεταφέρει μετά τη λήξη των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης, όπως ήταν η αρχική δέσμευσή του. Σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όπου οι κανονισμοί, ο προγραμματισμός και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν τροποποιηθεί, ας δώσουμε την ευκαιρία στους τελειόφοιτους να δώσουν τη μάχη τους για ένα αξιόπιστο απολυτήριο και ας ξεπεράσουμε την 30η Ιουνίου όπου είθισται τα σχολεία να κλείνουν. Δεν το αξίζουν?
 
Ο βαθμός του απολυτηρίου για μερίδα τελειοφοίτων παίζει καθοριστικό ρόλο για την εισδοχή τους στα ξένα πανεπιστήμια και οφείλει το κράτος να τους στηρίξει. Το περιθώριο να αλλάξουν οι ημερομηνίες υπάρχει, περιμένουμε τη θέληση.
 
Είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει δεύτερες σκέψεις και θα αναθεωρήσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Εξετάσεων Απόλυσης, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός και να θέσει ως προτεραιότητα του το συμφέρον των τελειόφοιτων μαθητών».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο μέτωπο στην παιδεία-Τα βάζουν με Προδρόμου για εξετάσεις απόλυσης οι μαθητές

Αντιδρούν μαθητές και παιδοβουλή
Υπενθυμίζεται ότι μαθητές και παιδοβουλή εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε παραβιάζει επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας, αλλά και το περιεχόμενο επίσημης ανακοίνωσης του εν λόγω Υπουργείου με ημερομηνία 21/05 σχετικά με τη μεταξύ μας τηλεδιάσκεψη στην οποία αναγράφεται: «αναφορικά με τις εξετάσεις απόλυσης, ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτές θα διεξαχθούν αμέσως μετά το τέλος των Παγκύπριων εξετάσεων.
 

Οι μαθητές καταγγέλλουν το Υπουργείο πως «ενώ διαβεβαίωνε και δημόσια ότι έχει έτοιμο το πρόγραμμα εδώ και μέρες και ότι οι εξετάσεις απόλυσης, θα διεξάγονταν μετά το τέλος των παγκύπριων, αιφνιδιαστικά ανατρέπει μέσα σε διάστημα μερικών ημερών τους σχεδιασμούς του, ανακοινώνοντας εξ απροόπτου στους μαθητές ότι σε 10 μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις τους εντείνοντας το άγχος τους και σαμποτάροντας έτσι και το πρόγραμμα μελέτης των μαθητών που ετοίμασαν τόσο για τις παγκύπριες εξετάσεις (που ξεκινούν στις 9 Ιουνίου) όσο και για τις απολυτήριες που αντί να ξεκινούν μετά τις 26 Ιουνίου, όπως ήταν η επίσημη θέση του Υπουργείου μέχρι πριν μερικές μέρες και δικό μας αίτημα(ΠΣΕΜ και Παιδοβουλή), θα ξεκινήσουν σε μόλις 10 μέρες».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου