Σε καλή κατάσταση το αγοράκι με Kawasaki στο Μακάρειο-Αρνητικό σε τέσσερα τεστ κορωνοϊού

Σε καλή γενική κατάσταση είναι το αγοράκι 4,5 χρόνων που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με την νόσο Kawasaki και αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων να πάρει εξιτήριο, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου δρ Αβραάμ Ηλίας.
 
Το αγοράκι υποβλήθηκε σε τέσσερα τεστ για κορωνοϊό αλλά ήταν αρνητικό.
 
Όπως ανέφερε ο δρ Ηλίας είναι το τρίτο παιδί που ασθένησε με Kawasaki  φέτος. Το ένα από τα τρία που είχε ασθενήσει ήταν θετικό στον κορωνοϊό κάνοντας πιο σοβαρή την κλινική του εικόνα. Κάθε χρόνο ασθενούν με Kawasaki γύρω στα δέκα παιδιά.
 
Το 4,5 χρονών αγοράκι, το οποίο νοσηλεύεται εδώ και μια εβδομάδα περίπου στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, παραπέμφθηκε από ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λεμεσού λόγω υψηλού πυρετού που δεν ανταποκρινόταν στην χορήγηση αντιβιοτικών. Επίσης το παιδί είχε τραχηλική λεμφαδενίτιδα.
 
«Στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου παρουσίασε ορισμένες κλινικές εκδηλώσεις που παραπέμπουν σε νόσο Kawasaki στην άτυπη μορφή. Δεν πληρούσε και τα πέντε κλινικά κριτήρια του συνδρόμου. Είχε κόκκινα μάτια, χειλίτιδα, μωροειδή γλώσσα, πυρετό που επέμενε να είναι υψηλός μέχρι την ένατη ημέρα παρά την χορήγηση αντιβιοτικών και είχε υψηλούς δείκτες φλεγμονής», σημείωσε ο δρ Ηλίας.
 
Ανέφερε ότι είχε γίνει ένα τεστ για κορωνοϊό στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο που νοσηλευόταν που ήταν αρνητικό. Επειδή, εξήγησε, υπάρχει συσχέτιση του κορωνοϊού με αυξημένα περιστατικά Kawasaki, είχαμε κάνει κι εμείς άλλα τρία τεστ κορωνοϊού, τα οποία ήταν αρνητικά.
 
Ο δρ Ηλία είπε ότι το παιδί στην θεραπεία ανταποκρίθηκε θεαματικά, υποχώρησε ο πυρετός, βελτιώθηκε η κλινική του εικόνα και παίρνει τώρα θεραπεία του άτυπου Kawasaki. «Θα μείνει για παρακολούθηση και αναμένεται στα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα να πάρει εξιτήριο αν συνεχίσει έτσι η καλή του κατάσταση», πρόσθεσε.
 
Το Kawasaki είναι μια παλιά νόσος, δεν είναι γνωστή η αιτιολογία του
Σύμφωνα με τον Δρα Ηλία, το Kawasaki που έχει βγει τώρα στο προσκήνιο, είναι μια παλιά νόσος, είναι ένα πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Έχουν ενοχοποιηθεί μικρόβια και διάφορες άλλες ουσίες του περιβάλλοντος. Δεν είναι γνωστή η αιτιολογία ακόμη του Kawasaki.
 
«Αυτό το σύνδρομο προκαλεί πάρα πολύ σοβαρές επιπλοκές κυρίως στα παιδιά, η συχνότητα του είναι στην ηλικία κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα του παιδιού, κυρίως προκαλεί ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία γι αυτό τον λόγο θεωρείται η συχνότερη αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στην παιδική ηλικία», σημείωσε.
 
Τόνισε ότι είναι μεγάλης σημασίας να πάρει θεραπεία το παιδί τις πρώτες δέκα ημέρες από την εκδήλωση του πυρετού μειώνοντας κάθετα τις σοβαρές επιπλοκές στην καρδία.
 
Ο δρ Ηλία είπε ότι ο όρος άτυπο Kawasakiδόθηκε για τις περιπτώσεις που δεν πληρούν όλα τα κριτήρια της νόσου.
 
«Η διάγνωση μπαίνει μόνο με την κλινική εικόνα του παιδιού και γι αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η κλινική εικόνα. Τα κύρια κριτήρια είναι ο πυρετός, η διάρκεια του οποίου είναι πάνω από πέντε ημέρες, τα κόκκινα μάτια, τα σκασμένα χείλη, γλώσσα με χρώμα φράουλας, εξάνθημα, φουσκώνουν οι παλάμες και τα πέλματα και η τραχηλική λεμφαδενίτιδα», συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα